O OVOME SE PRIČA

Ovog ljeta svi hvale sendviče obiteljske konobe sa Silbe! Rade već 15 godina, nude i svježu ribu i kuhaju s domaćim namirnicama

Konoba Alavija više od desetljeća na otoku Silbi sprema vrhunski hranu. Ove godine uveli su i focaccia sendviče, koji su ubrzo postali hit

Na malenom, ali živahnom otoku Silbi, gdje je gastronomska ponuda tradicionalno skromna, jedno se mjesto već godinama izdvaja kao svjetionik kvalitete i inovacije. Priča o Konobi Alavija započela je još 2007. godine kao priča o malom obiteljskom kafiću, da bi se 2010. razvila u konobu s klasičnim dalmatinskim jelima. No, pravi preokret dogodio se kada se njihovom timu pridružio iznimno talentiran glavni kuhar Milenko Vitorović.

image
Konoba Alavija

Njegov dolazak podigao je ugled restorana, no prava promjena dogodila se 2022. godine. Tada je chef, obogaćen novim znanjima i tehnikama, odlučio modernizirati pristup tradicionalnoj dalmatinskoj kuhinji. Jelovnik se od tada temelji na onom najboljem što otok nudi: sezonskim i lokalnim namirnicama, od svježe ulovljene ribe i plodova mora do voća, povrća i začinskog bilja koje tim često sam pronalazi u prirodi.

Iako se ne žele svrstavati u kategoriju visoke kuhinje, njihova posvećenost detaljima i kreativnosti je neupitna. A onda se ovog ljeta dogodilo nešto potpuno neočekivano. Nešto što je eksplodiralo u popularnosti i stvorilo redove ispred lokala. Riječ je o sendvičima.

Sve je počelo inspiracijom vlasnika Saše Predovana, koji je na jednom putovanju probao fantastičan focaccia sendvič, kakvi su popularni u Italiji. Shvatio je da upravo to nedostaje Silbi i odlučio pripremati najbolje sendviče na otoku. Budući da na Silbi ne postoji pekarnica koja bi zadovoljila njihove visoke standarde, sami su zasukali rukave. Nakon brojnih eksperimenata, stvorili su savršen recept za vlastitu focacciu, meku, prozračnu i odličnu podlogu za bogate okuse lokalnih sastojaka.

image
Privatni Album

U ponudu su odmah uvrstili sendviče s vrhunskim lokalnim sastojcima: posedarskim pršutom, svježom skutom s Paga, hobotnicom ulovljenom oko Silbe, pa čak i domaćom šunkom koja stiže iz Zagreba. Isprva, reakcija publike bila je sramežljiva. No, kako se lokal nalazi uz samu luku na zapadnoj strani otoka, priča se brzo proširila. Ljudi su počeli sve više kupovati njihove sendviče, a danas ih svakodnevno rasprodaju sve do zadnjega.

image
Privatni Album

Riječ je o velikom, poštenom sendviču koji može zamijeniti kompletan obrok, a kako nam je Predovan otkrio, toliko je izdašan da ga gosti često dijele. Uspjeh je nadmašio sva očekivanja. Za iduću godinu već kuju nove planove: proširit će koncept, uvesti brunch i obogatiti ponudu sendviča.

image
Privatni Album

Jedno je sigurno - dok konoba Alavija nastavlja svoj put kao sinonim za vrhunsku otočnu kuhinju, njihovi su sendviči postali apsolutni ljetni hit. S nestrpljenjem iščekujemo vidjeti što nam novo spremaju.

Konoba Alavija

Silba 239, otok Silba

Radno vrijeme: Pon-pet 7:00 - 23:00

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. studeni 2025 12:34