Ovu pogrešku ne smijete napraviti pri roštiljanju

Pitate se koju? Ne smijete nepropisno ugasiti roštilj, a kako bi sve bilo po propisu, donosimo nekoliko savjeta.

Riba s gradela, hrskava korica piletine, mekane grilane breskve… Sva ta ljetna zadovoljstva nezamisliva su bez roštilja. I upravo zbog toga mnogi gurmani željno iščekuju ljeto. Nema ništa ljepše od obroka na otvorenom koji ste k tome podijelili s obitelji ili ekipom.

No: bez alata nema zanata pa je vrlo važno da se ispravno brinete za svoj roštilj, a to uključuje i dovoljno vremena za hlađenje. Evo načina na koje treba gasiti roštilj, jer je u ovom slučaju gašenje gotovo jednako važno kao i paljenje.

  • Nikad ne bacajte užareni ugljen u smeće. Ugljen može ostati topao i do 24 sata, a i najmanja iskra može uzrokovati požar.
  • Mnogi skidaju rešetku s roštilja kad završe. To nije apsolutno nužno, ali ako je skidate, pazite da je dobro očistite i, naravno, da se prethodno posve ohladila.
  • Kad ste završili s roštiljem, pustite ga da se malo ohladi, poprskajte vodom i zatvorite poklopac roštilja. Sljedeći put možete dodati svježi ugljen na povaj stari i tako uštedjeti malo novca.
  • Dok roštiljate, neka vam pri ruci uvijek bude kanta vode. Za svaki slučaj. Nadamo se da je nećete upotrijebiti, ali bolje spriječiti nego liječiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 05:08