Trebati će vam:
Za tijesto:
• 170 g brašna
• prstohvat soli
• 120 g hladnog maslaca
• 1 žlica hladne vode
Za nadjev:
• 300-400 g brokule
• 150 g kozica
• malo maslinova ulja
• mente, soli i papra
• naribana gauda ili drugi meki masni sir po želji
Za bešamel:
• 500 ml mlijeka
• 50 g maslaca
• 4 žlice brašna
• sol
• papar
• muškatni oraščić
Priprema:
Za tijesto: Pomiješajte sve sastojke u zdjeli i mijesite samo dok ne dobijete kompaktno tijesto. Utisnite ga u kalup, nabockajte vilicom i stavite u zamrzivač na desetak minuta. Za nadjev: Kratko blanširajte brokulu, a u tavi na malo maslinova ulja pripremite kozice. Pripazite jer su kozice brzo gotove pa će im trebati možda i manje od 5 minuta dok budu gotove. Za bešamel: Mlijeko zagrijte, a maslac otopite na laganoj vatri, dodajte brašno i miješajte dok ne postane zlatne boje. Prelijte smijesu brašna mlijekom. Držite na laganoj vatri i stalno miješajte pjenjačom. Kad se bešamel počne zgušnjavati, dodajte prstohvat muškatnog oraščića te sol i papar prema ukusu. Pomiješajte tako pripremljeni bešamel s brokulom i kozicama. Dodajte svemu I malo naribane gaude. Pecite 15 do 20 minuta na 190 stupnjeva.
2/4
Trebati će vam:
Za tijesto:
• 2 jaja
• 2 žlice šećera
• 2 žlice soli
• 200 g oštrog brašna
• 100 g maslaca
Za nadjev:
• 400 g cikorije
• 100 g pancete
• 1 glavica luka
• maslinovo ulje
• 200 g crème fraîchea
• sol i papar
• menta
• malo naribane gaude
Priprema.:
Za tijesto: Izradite jaja, šecer i sol u pjenastu kremu. Zatim postupno dodavajte brašno. Kad više ne možete miješati, dodajte maslac koji ste prethodno ostavili da omekša na sobnoj temperaturi. Rukama zamijesite tijesto da istodobno bude elasticno, ali vam se ne smije lijepiti za prste. Ostavite u hladnjaku na pola sata. U tavi na malo maslinova ulja zažutite luk narezan na komadice. Kad postane staklast, dodajte pancetu, a zatim cikoriju narezanu na komadice, a zatim i zacine. Ona se ponaša slicno kao luk te ce brzo biti gotova. Kad je cikorija omekšala, tavu uklonite s vatre i dodajte crèm fraîche. Tako pripremljen nadjev stavite u kalup za pecenje koji ste prethodno obložili papirom za pecenje i tijestom. Povrh naribajte gaude, pa pecite na 190 stupnjeva kojih 15 minuta. Poslužite s cipsom od pancete.
3/4
Trebati će vam:
Za tijesto:
• 2 jaja
• 2 žlice šećera
• 2 žlice soli
• 200 g oštrog brašna
• 100 g maslaca
Za nadjev:
• 1 glavica luka
• 300 g mješanih gljiva (šampinjona, bukovača, shitaka, vrganja)
• 100 g kestena (pečenih ili kuhanih)
• sir cheaddar
• 1 šipak
• malo sušenih brusnica
• malo maslaca
• sol i papar
• malo timijana
Priprema:
Za tijesto: Izradite jaja, šećer i sol u pjenastu kremu. Postupno dodavajte brašno, dobro promiješajte, pa dodajte na sobnoj tempereturi omekšani maslac. Mijesite tijesto da bude elastično, ali vam se ne smije lijepiti za prste. Ostavite u hladnjaku da se odmara pola sata. Za nadjev: Na malo maslinova ulja prepržite luk da se karamelizira. Dodajte brusnice te ih okrenite nekoliko puta. Dodajte gljive pa kad omekšaju i komadiće kuhanih I pečenih kestena. Kad su se sastojci proželi, odajte i malo bobica nara. Nadjev stavite u kalup koji ste prethodno obložili papirom za pečenje i tijestom. Po smjesi naribajte malo sira. Pecite 15 do 20 minuta na 190 Celzijevih stupnjeva.
4/4
Trebati će vam:
Za tijesto:
• 170 g brašna
• prstohvat soli
• 120 g hladnog maslaca
• 1 žlica hladne vode
Za nadjev:
• 500 g hokaido tikve
• 5-6 jušnih žlica meda
• 1 srednja glavica ljubičastog luka
• 3 manje mrkve narezane na kolutiće
• dimljeni sir
• malo maslaca
• đumbira po želji
Priprema:
Za tijesto: U zdjeli pomiješajte sve sastojke i mijesite samo toliko dok ne dobijete kompaktnu masu. Utisnite u kalup, izbockajte vilicom i stavite u zamrzivač na 10-ak minuta. Za nadjev: U kalup za pečenje u aluminijsku foliju stavite komadiće hokaido tikve, komadiće mrkve, malo maslaca, 5-6 jušnih žlica meda I komadiće luka. Zatvorite paketić sa svim sastojcima pa na nekih 180 stupnjeva pecite kojih 15 minuta, ali već nakon 10 minuta provjerite je li buča dovoljno omkešala. Ako imate jaču pećnicu, moguće je da će i tada biti gotova. Ako volite intenzivnije okuse, možete dodati i malo ribanog svježeg đumbira. U pleh za pečenje stavite papir, a potom rasporedite tijesto. Ubacite prethodno pripremljen nadjev, obilno naribajte dimljeno sira. I pecite kojih 15 do 20 minuta na 190 stupnjeva. Po želji, dimljeni sir možete umiješati u sam nadjev.