Jutarnji.hr
Vijesti
Sport
Premium
J2
Kultura
Novac
Scena
Osmrtnice
Pretplata
Magazini
Dobra Hrana
Dom & Dizajn
Autoklub
Globus
Like putovanja
VauMijau
Servisi
Tiskano izdanje
Naslovnica
Recepti
Priče
Vodiči
Dobri savjeti
Restorani
Naslovnica
Recepti
Priče
Vodiči
Dobri savjeti
Restorani
Moj profil
Odjava
Traži
StoryEditor External
StoryEditor Internal
Pet jela s keljom koja će zaista i biti ukusna!
Piše:
Jutarnji List
Objavljeno:
28. siječnja 2016. 17:29
Podijeli
1/
4
• 3 veća krumpira • 2 para kobasica za kuhanje • 1 manja glavica kelja • 1 manji poriluk • 1 režanj češnjaka • 250 ml temeljca • sol, papar • žlica maslinova ulja Krumpire ogulite i narežite na kockice (veće ili manje, ovisi o ukusu). Odvojite listove kelja, dobro ih operite, pa ih nasjeckajte na trakice ili komadiće. Poriluk očistite, dobro operite i narežite na komadiće. Češnjak oljuštite i sitno nasjeckajte. Kobasice narežite na kriške. U posudu stavite masnoću, dodajte poriluk pa malo prodinstajte. Stavite češnjak, pa kad zamiriši zalite s malo temeljca i dodajte ostalo povrće. Zalijte temeljcem tek toliko da bude pokriveno. Dodajte narezane kobasice i kuhajte na laganoj vatri dok se povrće ne skuha. ako je potrebno (s obzirom na slane kobasice), dodatno posolite i popaprite.
2/
4
• 1 češanj češnjaka • 2 artičoke • prstohvat soli • 1/2 limuna • 4 jušne žlice maslinova ulja • 1 crveni luk narezan na tanke kriške • malo timijana • 1 kg kelja U mužaru pomiješajte češnjak i artičokama te dodajte limunov sok i maslinova ulja. U maloj zdjeli pomiješajte luk i timijan s malo soli pa pustite da odstoji kojih 10 minuta. Stavite kelj u široku posudu, dodajte luk, timijan i umak koji ste prethodno pripremili. Pustite da se marinira kojih 15 do 20 minuta. Po želji posipajte pinjolima i sušenim brusnicama.
3/
4
• 1 kg kelja pupčara • 20 dag graška • 1 čajna žlica gustina ili nekog drugog krumpirova škroba • 1 jušna žlica parmezana • 1 jušna žlica tvrdog ribanog sira • 3 dl slatkog vrhnja • sol, svježe mljeveni papar • 1 ljutika ili glavica malog luka • 4 žlice krušnih mrvica • 1 jušna žlica svježe sjeckanog peršina • malo ribane korice limuna • 2 čajne žlice otopljenog maslaca • 1 čajna žlica maslinova ulja Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Kelj pupčar i grašak prokuhajte u vrućoj posoljenoj vodi dok lagano ne omekšaju, procijedite ih i stavite na stranu. U posudi pomiješajte ribani sir, sitno ribani parmezan, sol i papar, dodajte slatko vrhnje, gustin i sitno sjeckanu ljutiku ili luk. U posudu, u kojoj ćete peći povrće u pećnici, stavite prokuhano povrće, preko njega prelijte smjesu sa slatkim vrhnjem. Na kraju pomiješajte krušne mrvice, rastopljeni maslac, naribanu limunovu koricu, sol i papar (prema ukusu) i sjeckani peršin. Smjesu posipajte po povrću i zapecite oko 30 minuta dok mrvice ne dobiju zlatnosmeđu boju. Prije serviranja povrće treba odstajati desetak minuta.
4/
4
• manja glavica kelja • 500 g fileta oslića • 1 jaje • 4 žlice krušnih mrvica • sol • papar • peršinov list • maslinovo ili suncokretovo ulje • oštro brašno Skuhajte kelj, ocijedite ga i usitnite. Oslić skuhajte ili ga ispecite u tavi i nakidajte na manje komadiće. Pomiješajte kelj i oslić s ostalim sastojcima. Oblikujte popečke i uvaljajte ih u oštro brašno. Pecite ih nekoliko minuta na laganoj vatri s obje strane dok lijepo ne porumene.
Pročitajte cijeli članak:
Podijeli
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....
×
25. prosinac 2025 20:01
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....