Pješački pohod za istinske vinoljupce i prave gurmane- Istria Wine

Klaster Sjeverozapadne Istre ovog mjeseca pokreće novu gourmet manifestaciju u kojoj će uživati i svi ljubitelji prirode
Klaster Sjeverozapadne Istre ovog mjeseca pokreće novu gourmet manifestaciju u kojoj će uživati i svi ljubitelji prirode

piše: Sunčana Barušić

Konačno prilika da se spoji ljubav za vinima, boravkom u prirodi i avanturizmom. Naime klaster Sjeverozapadne Istre pokreće novu, prvu gourmet manifestaciju tog tipa u Hrvatskoj koja objedinjuje svo troje: Istria Wine&Walk. Na ovaj vinski pješački phod kreće se u subotu, 16. svibnja iz Buja (Trg sv. Servula), gdje je i završna postaja. Putem se obilaze labirinti vinograda i maslinika, vidikovac s kojeg puca pogled na planinske vrhove Ćićarije i more u daljini te park prirode Škarline s jedinstvenim potočićima i jezercima.

Obavezna oprema

Vinoljupci mogu obići i izložbu “Teran” u galeriji Tigor te još dva vinska podruma nadomak Brtonigle.

– Krajolici kojima se prolazi uistinu su prekrasni u ovo doba godine, pa su fotoaparat ili kamera obavezna oprema. Na svaka dva kilometra šetače će dočekivati istarski vinari i proizvođači hrane s poslasticama i prvorazrednim vinima. Sve što se kuša putem i što požele ponijeti sa sobom gosti će moći i kupiti na sajmu na povratku u Buje – pojasnila je Sanda Bravar, direktorica TZ Grada Umaga. Na prvoj postaji nakon Buja goste čekaju Kozlović s malvazijom i Franković sa sauvignonom te Oštarija Rondo s paninima “al nero di seppia mare e monti”. Na drugoj postaji je Celegina malvazija u društvu Ziganteovih tartufa, a na trećoj Degrassijev Terre Bianche Couvee Blanc zajedno sa skutom i sirom OPG-a Radošević.

Pjenušac za kraj

Četvrta postaja šetačima nudi Coronicin Teran i istarski narezak OPG-a Duniš, nakon kojih slijedi postaje na kojoj su Cattunar Kappi teran barrique i torteloni s boškarinom restorana Food & Wine Primizia, odnosno teran Kabola i brasato od boškarina s palentom iz konobe Morgan. Na posljednjoj postaji prije povratka u Buje vrijeme je za desert, istarske kroštule i fritule, uz koje će sudionici prvog Istria Wine & Walka moći nazdraviti Veraldinim pjenušcem rose brut. Budući da je broj sudionika ograničen, već danas možete rezervirati svoje mjesto kupnjom ulaznice ovdje .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. prosinac 2025 15:55