U čast nadolazećih Zimskih olimpijskih igara Milano Cortina 2026, talijanska kulinarska scena dobila je novi, neobičan simbol, tjesteninu u obliku olimpijskih krugova. Riječ je o jedinstvenom projektu koji je osmislio Međunarodni olimpijski odbor (MOO), a proizveden je u Italiji prema tradicionalnim standardima.
Limitirana serija tjestenine izrađena je povodom obilježavanja 100 dana do početka Igara. Neće se moći kupiti, već će mali broj kutija biti podijeljen kroz posebne digitalne aktivnosti MOO-a.
Za ovu prigodu poznati talijanski chef Carlo Cracco, nositelj čak šest Michelinovih zvjezdica i jedan od najpoznatijih kulinarskih majstora u zemlji, osmislio je posebno jelo: Pasta alla Crudaiola s olimpijskim krugovima. Jelo je nadahnuto mediteranskim okusima, a glavnu ulogu, naravno, ima rajčica, simbol talijanske kuhinje.
"Želio sam stvoriti nešto što spaja talijansku tradiciju i duh Igara, jednostavno, ali snažno", rekao je Cracco prilikom predstavljanja jela.
Od Veneta do svjetske slave
Carlo Cracco rođen je u Creazzu, u regiji Veneto. Karijeru je započeo u lokalnim restoranima, a zatim usavršavao svoje umijeće pod mentorstvom Gualtiera Marchesija, utemeljitelja talijanske nouvelle cuisine. Nakon usavršavanja u Parizu, gdje je svladao tehniku francuske kuhinje, vratio se u Milano, gdje je od 2001. do 2007. vodio poznati restoran Cracco Peck.
Danas vodi nekoliko uspješnih restorana, među kojima se ističe njegov glavni restoran u Galeriji Vittorio Emanuele II u srcu Milana, a 2021. otvorio je i svoj prvi restoran bez mesa u Portofinu. O Craccu smo pisali i nedavno, kada je upravo u Milanu održana večera u suradnji s našim Bernardom Korakom.
Osim po kulinarskom umijeću, Cracco je poznat i televizijskoj publici zahvaljujući emisijama MasterChef Italia, Hell’s Kitchen Italia i Dinner Club.
Kuhinja kao sportski tim
Cracco često uspoređuje rad u kuhinji s radom sportskog tima, naglašavajući važnost discipline, koncentracije i timskog duha.
"Timski duh je iznimno važan u kuhinji", istaknuo je Cracco za Olympics.com.
"Svaki član tima ima svoju ulogu, i ako nešto pođe po zlu, jelo neće biti savršeno. U kuhinji, kao i u sportu, ne postoji druga prilika, moramo ‘pobijediti‘ svaki put."
Kad ne kuha, Cracco najradije vrijeme provodi na snijegu. Strastveni je skijaš i priznaje da s nestrpljenjem iščekuje trenutak kada će planine ponovno zasjati u središtu svjetske pozornosti.
"Uzbuđeni smo i ponosni što će Italija ponovno biti domaćin Zimskih olimpijskih igara. To je prilika da svijetu pokažemo naše vrijednosti - gostoljubivost, strast i vrhunsku kvalitetu. Bit će to novo iskustvo za sve nas", zaključio je Cracco, čiji posebno osmišljeni recept donosimo u nastavku.
Pasta alla Crudaiola (recept Carla Cracca)
Trebat će vam:
320 g tjestenine u obliku olimpijskih krugova (ili bilo koje kratke tjestenine)
100 g zelenih rajčica, nasjeckanih na kockice
200 g cherry rajčica, prepolovljenih
200 g žutih rajčica, nasjeckanih na kockice
1 žlica slanih kapara, ispranih i ocijeđenih
120 g maslina, grubo nasjeckanih
naribana korica jednog limuna
1 manji češanj češnjaka, sitno nasjeckan
šaka svježih listića bosiljka, nasjeckanih
½ žličice sušenog origana
1 do 2 žličice umaka od inćuna (po želji i ukusu)
4 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
sol, po ukusu
Priprema:
U zdjeli pomiješajte zelene, crvene i žute rajčice s prstohvatom soli. Ostavite da odstoje 5 do 10 minuta kako bi pustile svoj sok i omekšale. Dodajte maslinovo ulje, nasjeckani češnjak, naribanu koricu limuna, origano, bosiljak, masline, kapare i umak od inćuna. Lagano promiješajte da se sastojci povežu, pa pustite da se okusi prožmu još 5 do 10 minuta.
Skuhajte tjesteninu u velikoj količini posoljene kipuće vode dok ne bude al dente. Sačuvajte oko 120 ml vode od kuhanja, a zatim tjesteninu ocijedite. Dodajte tjesteninu u zdjelu s preljevom, ulijte malo sačuvane vode i dobro promiješajte dok se sve ne poveže i ne postane sjajno i glatko. Poslužite odmah, ukrašeno dodatnom koricom limuna i svježim listićima bosiljka.
Savjet šefa:
Za dodatnu svježinu možete dodati nekoliko kapi limunova soka ili žličicu ricotte na vrh svakog tanjura.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....