Prije otprilike petnaest godina, na jednoj ovećoj svečanoj večeri u organizaciji udruženja mađarskih vinara u Budimpešti, upitao sam svog mentora s natjecanja International Wine Challenge Charlesa Metcalfa, tada jednog od najcjenjenijih vinskih stručnjaka na svijetu, tko radi najbolje tokajce. Bez puno razmišljanja odgovorio je Istvan Szepsy (Ištvan Sepši), konkurencija je ozbiljna, ali Szepsy se izdvaja rafiniranošću, klasom i smislom za terroir. Igrom slučaja, upravo se na toj večeri kao zadnje vino uz desert od sireva servirao Szepsyjev 6 puttonyos (putonjoš) tokajac i bilo je to iskustvo koje pamtim zauvijek.
Aszu tokajci, desertna vina koja se dobivaju isključivo od bobica zaraženih plemenitom plijesni, posebna su kategorija slatkih vina, vredniji od gotovo svega drug...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....