Pročitajte cijeli članak:
Piše: Mateja Domitrović
Snima: Berislava Picek/EPH
Lik i djelo Mladenke Šarić mnogima su poznati s obzirom na njezinu vrlo uspješnu novinarsku karijeru. Ova bivša politička novinarka svoj je posao radila punih 27 godina i nakon tog pozamašnog staža osjetila zasićenje te odlučila okrenuti posve novu stranicu u životu.
Danas je Mladenka slastičarka, jednako uspješna kao što je nekada bila uspješna i cijenjena novinarka. Njezina slatka priča počela je prije pet godina, a zove se Grdelin (ptičica koja pjeva u dalmatinskim mjestima). – Dugo sam razmišljala o tome što ću raditi, kojim ću putem krenuti. Blokirala me misao da ne znam raditi ništa drugo osim novinarstva, s obzirom na to da se time bavim od fakulteta. I u jednom razgovoru s prijateljicom došla sam na ideju da pečem kolače. To me oduvijek zanimalo. Naime, godinama skupljam kuharice i stare recepte za kolače, pogotovo one dalmatinske jer sam i sama Dalmatinka iz Zadra. Krenula sam u analizu i uvidjela da takvih proizvoda kod nas ima jako malo, odnosno da nisu komercijalizirani – kaže Mladenka.
– Ta starinska priča ima svoju ljepotu, ljudi to prepoznaju. To su okusi koji bude uspomene, lijepa sjećanja. Sve te slastice radimo kako su se radile nekad, sve obavljaju ruke, nikakvi strojevi. Baš onako kako su žene mijesile nekad, tako i mi mijesimo i pečemo danas -objašnjava. Grdelin se, dakle, specijalizirao za tradicionalne slastice, ali ne samo dalmatinske, nego i one iz ostalih krajeva Hrvatske.
Rade imotske torte (s bademima, a mogu stajati koji tjedan), splitske torte (s orašastim plodovima i suhim voćem), makaranu (slična imotskoj, radi se od bijelih badema), dubrovačku (od naranče i mjendula), rapsku tortu, bokeljsku, molatsku tortu od rogača, sicilianu (s kukuruznom krupicom i sirupom od naranče) pa međimursku gibanicu, linzere, kiflice, kukuruzne kolačiće, zlevanku od mrkve, ali i neke modernije varijante, poput pite s bijelom čokoladom ili torte od maka sa šumskim voćem i čokoladom… ma čudo toga.
I tko ne bi poželio nešto od tih divota. Ali, u svemu tome još je jedna jako važna stvar. Mladenka to radi svim srcem i ta doza ljubavi svaku tortu čini još slasnijom.
Svi receptići su u fotogaleriji!




Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....