NA STOLU ZA BADNJAK

PRIČA O BAKALARU: Recepti koji se s guštom jedu u cijeloj zemlji!

 Neja Markičević / HANZA MEDIA
Badnjak je dan kada se kod nas tradicionalno za ručak priprema riba, nebitno je koja jer to ovisi o ukusu i debljini novčanika, iako spretne i iskusne domaćice i od jeftine ribe mogu pripremiti pravu gozbu. No, riblji meni ovisi i o navikama, tradiciji i upućenosti u pripremu pojedinih morskih i riječnih vrsta.

Snima: Berislava Picek / EPH i iStock

Kod nas se doma, primjerice, za Badnji ručak uvijek jela riječna riba, morska nikad nije bila prvi izbor, što zbog toga što je u ribarnici u mom gradu nije bilo u izobilju, što zbog toga što dolazim iz grada s tri rijeke pa je izbor uvijek padao na šarana, smuđa ili soma. Bakalara, koji je danas udomaćen u većini kuhinja, ne samo na obali već i u unutrašnjosti, nije bilo na vidiku. Iako se u većini kuća priprema samo za Badnjak, on se može pripremati i tijekom drugih dana i mjeseci, ne samo ovaj suhi, već i onaj svježi, ali i zamrznuti.

Two dried cods hanging at gray weathered boathouse wall in Nordland, Norway.

Ova norveška i baskijska riba udomaćila se u nas kao da ga je pun Jadran, zavoljeli smo ga na sve načine. Najčešće se jede onako na žlicu s krumpirima, na brujet ili na bijelo, kao pašteta, namazan na prepečene kriške kruha pokapane maslinovim uljem, na koje je dobro još dodati koju kaparu ili malo ukiseljenog motara. Sa suhim bakalarom treba znati, treba si dati vremena, treba imati strpljenja i treba imati čvrstu ruku jer ovaj bakalar se mora namakati u vodi i dobro istući drvenim batom na većoj i debljoj dasci.

Bakalar se naizmjence potapa i tuče dva do pet dana, dok ne postane savitljiv. To se radi da bi bakalar omekšao, i one domaćice koje žele da njihov bakalar bude najbolji, tom će se procesu pripreme propisno i zdušno posvetiti. Bakalaru se tada odstrani koža i spreman je za kuhanje koje traje prilično dugo, najmanje sat i pol do dva. Ali, isplati se. Mi smo ovaj put taj tradicionalni način pripreme odlučili zamijeniti nekim drugim receptima, htjeli smo otkriti i probati nešto novo.

Riba se uvijek peče s kožom prema dolje i stavlja se na jako ugrijano ulje pa se pritisne kuhinjskom špatulom kako bi vatra zahvatila cijeli komad ribe. Nakon toga potrebno je smanjiti vatru i ostaviti da se riba peče još tri do četiri minute da se stvori lijepa korica.

Na kraju se u tavu stavi malo maslaca i češnjak te se riba zalijeva otopljenim maslacem i na taj ju se način aromatizira i dodatno termički obrađuje.

Bakalar iz pećnice

Bakalar u škartocu

Pula, 291116. 
Deniz Zembo, chef restorana u hotelu Amfitetar u Puli pripremao je jela od bakalara.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

Namaz od bakalara

Rijeka, 251115.
Gastro ponuda bakalara u odabranim restoranima u Rijeci.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA
Rijeka, 251115. Gastro ponuda bakalara u odabranim restoranima u Rijeci. Foto: Berislava Picek / CROPIX

Bakalar na bijelo s emulzijom od agruma

Pula, 291116. 
Deniz Zembo, chef restorana u hotelu Amfitetar u Puli pripremao je jela od bakalara.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

Bruschetta s paštetom od bakalara, pečenih paprika i ukiseljenog motara

Marko Miščević

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 10:21