KOLIKO ĆE UGOSTITELJE KOŠTATI OTPAD

PROBLEMI S OTPADOM: Bistroi i slastičarnice plaćat će isti fiksni dio za odvoz smeća kao i trgovački centri!

 Dragan Matic / CROPIX
Problematično je što još nije poznat obračun varijabilnog dijela cijene pa poslovni korisnici ne mogu izračunati kakav će im ubuduće biti račun

Trgovački centar, bistro, benzinska postaja i krčma mogli bi od iduće godine plaćati jednaku fiksnu naknadu od 154 kune za odvoz otpada u Zagrebu. Naravno, ovdje treba uzeti u obzir i varijabilni dio koji će ovisiti o veličini i broju spremnika za miješani komunalni otpad te broju odvoza, no ako se gleda fiksni dio, svi su oni jednaki. To je zbog nacionalne Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom po kojoj su svi gradovi i općine morali podijeliti svoje građane na kućanstva i korisnike koji nisu kućanstva te im sukladno tome naplatiti fiksni i varijabilni dio računa.

Ovu drugu skupinu čine poslovni subjekti i dijeli ih se na još sedam kategorija, no sam taj sustav grupiranja mnogima nije jasan. Po novome se u isti koš stavlja noćni klub te mesnica i oba lokala bi u Zagrebu mogla plaćati fiksni dio računa 137 kuna, nevažno što postoji razlika u kvadraturi prostora te prometu, ali i vrsti proizvoda koja se prodaje. Nadalje, istu fiksnu cijenu od 188 kuna plaćat će hostel sa 10 soba, kao i hotel od 150 smještajnih jedinica, a isti slučaj će biti i s bolnicom te samostanom jer bi i jedni i drugi od iduće godine trebali izdvajati po 120 kuna. Novi način kategoriziranja korisnika iznenadio je mnoge poslovne subjekte, koji sada ne znaju što ih od iduće godine očekuje - manje ili više cijene?

Mirza Šabić, predsjednik Obrtničke komore Zagreb, ističe da jedan obrt ne smije biti tretiran kao trgovački centar, odnosno da se treba gledati svaki pojedinačni objekt u centru.

- Vjerujem da će Grad biti jednak prema svima i voditi brigu o malim obrtnicima te da neće doći do velikog povećanja cijena odvoza smeća - kaže Šabić.

Problem je što još nije poznat obračun varijabilnog dijela cijene pa si poslovni korisnici ne mogu izračunati kakav će im ubuduće biti račun. Primjerice, jedan obrt u centru Zagrebu koji se bavim izradom i prodajom tekstilnih proizvoda sada plaća 150 kuna mjesečno za odvoz otpada, a odvoz je minimalno tri puta tjedno, iako imaju samo jedan spremnik za miješani komunalni otpad od 80 litara koji rijetko kada napune do vrha. S druge strane, u istoj kategoriji s njima je kino tipa Cinestar koji imaju hranu i piće, no i oni će ubuduće mjesečno plaćati 85 kuna fiksnog dijela računa.

Zagreb, 240812.
Travno.
Nagomilani odpad u zagrebackom naselju Travno koji se vec treci dan ne odvozi zbog prosvjeda mjestana Jakusevca i Micevca i blokade zagrebackog odlagalista smeca.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX

Što se tiče trenutnog načina plaćanja kod poslovnih subjekata, ni on nije tako jednostavan pa nam naši sugovornici nisu znali točno objasniti po kojim kriterijima oni plaćaju svoje račune. Jedan vlasnik kafića nam je rekao da mjesečno izdvaja 430 kuna, no da je račun podijeljen na dva iznosa, iako ne zna na što se koji iznos odnosi. Ono što nam je pak znao reći jest da mu odvoz ide dva puta tjedno te da ima dva spremnika, jedan od 80 i jedan od 240 litara te da uz taj sav iznos plaća još prolazni račun prihoda sudionika od 1850 kuna. Obratili smo se i Franzu Letici, predsjedniku Udruženja ugostitelja Zagreb, koji nam je rekao kako ih još nitko iz Grada nije obavijestio o novom načinu obračuna cijena te nam je u nastavku istaknuo koliko već sada problema imaju oko odlaganja otpada.

- Problem je što plaćamo komunalnu naknadu 10 kuna po kvadratnom metru, što je jednaka cijena koju plaćaju trgovački centri i banke. To nije pošteno i to treba biti manje, jer zašto bi trgovine plaćale 7 kuna, a isto tako prodaju alkoholna pića? Drugi problem jesu staklene boce koje zbog povratne ambalaže moramo nositi svaki tjedan, a neki i svaki dan, u supermarketu i ubacivati ih u automate jednu po jednu - naveo je Letica.

Točni iznosi, odnosno odgovor na pitanje hoće li doći do povećanje ili smanjenja cijene, znat će se tek kada Grad odredi varijabilni dio cijene, a prema najavama iz Holdinga to bi trebalo biti za desetak dana. Podsjećamo, prije nekoliko tjedana 11 komunalnih društava iz Primorsko-goranske županije najavilo je da će od Ustavnog suda zatražiti ocjenu ustavnosti odredbi izmjena i dopuna nacionalne Uredbe jer smatraju da su protivne Ustavu Republike Hrvatske i načelima Zakona o održivom gospodarenju otpadom. Na taj način planiraju obustaviti primjenu odredbi, dok se ne pronađe novi, bolji način obračuna cijena.

KATEGORIJE KORISNIKA I CIJENE ODVOZA (s PDV-om)

120 kuna: Škole i vrtići, učilišta, vjerski objekti, samostani, bolnice, domovi za starije

85 kuna: Uredi, banke, lokalne samouprave, sudovi, muzeji, knjižare, kina, kazališta, sportske dvorane, ambulante, trgovine odjećom, obrtnici, industrijske djelatnosti s proizvodnim pogonom

154 kune: Restorani, bistroi, slastičarnice, pivnice, caterinzi, tržnice, benzinske postaje, trgovački centri

137 kuna: Kafići, noćni klubovi, mesnice, ribarnice, trgovine, supermarketi i ostali objekti koji ne poslužuju hranu

102 kune: Privatni iznajmljivači stanova i apartmana

188 kuna: Kampovi, hoteli, hosteli, prenoćišta

205 kuna: Luke, autobusni i željeznički kolodvori, zračne luke

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:48