ČESTITKE!

PROGLAŠENI LAUREATI IZBORA DOBRI RESTORANI: Ovo su najbolji restorani u zemlji!

 Biljana Gaurina / Hanza Media
Apsolutni pobjednik ponovno šibenski Pelegrini, u stopu ga prate Noel, Dubravkin put, Restoran 360 i naravno Plavi podrum!

Šibenski Pelegrini na čelu s iskusnim chefom Rudolfom Štefanom, treću je godinu zaredom izabran za najbolji hrvatski restoran kao i najbolji restoran Dalmacije, a upravo Rudolf Štefan odnio je i titulu najboljeg hrvatskog chefa.

Arhiva restorana Pelegrini

Rezultati su to jedinog relevantnog izbora najboljih hrvatskih restorana u Hrvatskoj. Ovaj zajednički projekt Jutarnjeg lista i Vinarta kreira jedinu objektivnu nacionalnu i regionalnu top-listu najboljih hrvatskih restorana, a funkcionira po principu glasovanja provedenog u strogoj tajnosti među petstotinjak glasača koji su na neki način aktivni sudionici gastronomske scene u Hrvatskoj poput restoratera, chefova, eno i gastro novinara i blogera te poslovnih vinara, turističkih djelatnika i pojedinaca koji su najredovitiji posjetitelji restorana.

Uvjet je samo jedan, a to je ukupno zadovoljstvo, odnosno indeks sreće po odlasku iz restorana. Odabir glasača jamči stručnost, a kriterijima se izbjegava moguć- nost da na ukupnu ocjenu utječu elementi poput visine investicije u uređenje ili medijski renome chefova. Iz godine u godinu poredak na top-listama ostavlja dubok trag na gastro sceni što je i zamišljeni cilj cijelog projekta. Rangiranjem se želi potaknuti kompetitivnost i dugoročno podići kvaliteta usluge u restoranima.

Ovaj je projekt tijekom proteklih sedam godina iznjedrio neka mjesta i pojedince koji su do proglašenja možda bili poznati samo lokalcima, a dobivanjem nagrada postali su ozbiljni igrači na hrvatskoj gastro sceni.

Drugi najbolji restoran Hrvatske, kao i najbolji restoran Zagreba proglašen je Noel. Restoran koji vode chef Goran Kočiš i sommelier Ivan Jug vrlo je brzo postao glavna zagrebačka fine dining destinacija, ali i mjesto gdje se odlazi na fine ručkove, a entuzijazam ekipe je doveo do uspješnih rezultata.

Chefovi za Jutarnji list
Rudolf Stefan PELEGRINI, Tvrtko Sakota XATO, Goran Kocis NOEL
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

Na trećem je mjestu zagrebački restoran Dubravkin put koji je prvi na listi restorana prijatelja vina. Nedavno je u restoranu predstavljen novi meni, ali i velika promjena: naime, chefica Priska Thuring, koja je tri godine vodila restoran, svoje je mjesto ustupila Vedranu Petranoviću koji je radio kao njezin sous chef.

Zagreb, 211114.
Bakalar na nacin kako ga spremaju kuhari u restoranu Dubravkin put.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / CROPIX

Na četvrtome mjestu nalazi se dubrovački Restoran 360 o kojem se u proteklom razdoblju puno pisalo. Naime, ove godine obasjala ga je i Michelinova zvjezdica što je još jedna potvrda izuzetnog truda i timskog rada pod vodstvom chefa kuhinje Marija Curića i voditelja restorana Rudolfa Papca.

Dubrovnik 13092017
Restoran 369
Chef Marijo Curic i voditelj Rudolf Papac
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

Peto je mjesto zauzeo restoran Plavi podrum, epicentar kvarnerske gastronomije smješten u pitoresknoj vološćanskoj vali. Alfa i omega ovog restorana je Daniela Kramarić koja danonoćno brine o doista najmanjem detalju vezanom uz restoran.

Svoju su kvalitetu održali i restoran Monte iz Rovinja (koji je potvrdio prošle godine dodijeljenu Michelinovu zvjezdicu), Mala hiža iz Mačkovca u kojoj vlasnik Branimir Tomašić s namirnicama iz vlastitog vrta stvara na tanjuru mala umjetnička djela, zagrebački Carpaccio u kojem se jela mediteranskog štiha spravljaju “po zanatu” i Vinodol u kojem je, pogotovo vikendom, teško naći slobodan stol.

NACIONALNU LISTU, LISTU SVIH RESTORANA PO REGIJAMA I LISTU RESTORANA PRIJATELJ VINA POGLEDAJTE OVDJE!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:11