
Izvor fotografija: Queen Victoria Museum and Art Gallery Facebook
Artefakti sakupljeni iz olupine trgovačkog broda Sydney Cove koji je potonuo 1797. godine su glavna atrakcija australskog muzeja Queen Victoria. Isto vrijedi i za boce na njemu pronađene, za koje se vjeruje da su najstarije boce boteljiranog alkohola na svijetu pronađene u brodolomu.
Sydney Cove je bio među prvim trgovačkim brodovima koji je isplovio prema luci Port Jackson, s oko 1 500 članova posade. Brod je isplovio iz Indije 1796. godine prepun čaja, keramike, duhana i preko 31 500 litara alkohola.
Alkohol je bio neslužbena valuta u Port Jacksonu 1797. godine, a kolonija ga je bila željna. Ali dragocjeni tekući teret nije dostigao svoj cilj: Sydney Cove je potonuo u blizini otoka Preservation, jednog od 60 stjenovitih otoka i otočića otočne skupine Furneaux. Alkohol je ležao zaboravljen ispod pijeska i morske trave do 1977. godine, kada su olupinu otkrili ronioci na južnom kraju otoka Preservation.

Neke boce alkohola su pronađene netaknute, a inicijalna analiza provedena prije 25 godina je pokazala da se u bocama nalazilo vino, Porto i pivo. Te boce su ostale sačuvane zahvaljujuću dobrim čepovima i hladnoći koja prevladava na dubinama oceana. Dva uzorka boca s pivom su sačuvana. David Thurrowgood, bivši kemičar, pitao se sadrži li ta piva još uvijek kvasac. "Mislio sam da bismo mogli kultivirati kvasac i ponovno piti pivo koje nije na planetu više od 220 godina.", rekao je. David provodi istraživanje na ovu temu, zajedno s kolegama znanstvenicima iz Francuske, Njemačke, Belgije i Australije kako bi saznali što se u bocama nalazi.
Koristeći DNA tehnologiju, tim je otkrio da 220-godišnji napitak sadrži svježi kvasac – Brettanomyces kvasac, kvasac koji se koristio u izradi starijih piva i Saccharomyces kvasac, poznat kao pivski ili pekarski kvasac. Daljnja istraživanja muzeja ukazuju na to da je vrlo vjerojatno da je pivo uvezeno iz Londona u Indiju u bačvama prije nego je boteljirano od strane lokalnih trgovaca i ukrcano na Sydney Cove za daljnju trgovinu.
Nakon izoliranja svježeg kvasca, tim ga je iskoristio kako bi skuhali pivo pomoću recepta iz tog razdoblja. "Pivo ima izrazito lagan i svjež okus.", kaže David. Muzej planira nastaviti istraživanja kvasca i bakterija pronađenih u bocama, a planiraju istražiti i sastav vina i Porta pronađenih u olupinama. Nadaju se da će razviti komercijalno pivo, pod nazivom Preservation Ale.
Komentari
0