RECEPT CHEFA JOELA ROBUCHONA

PROSLAVLJENO JELO CHEFA S NAJVIŠE MICHELINOVIH ZVJEZDICA: Recept za najbolji pire krumpir na svijetu!

Dok su ga jedni nazivali kulinarskim genijalcem drugi su mu dodjelili titulu chefa stoljeća, a jedno od najpoznatijih jela bilo je upravo pire krumpir

U svojoj karijeri dugoj 60 godina priskrbio si je preko 30 Michelinovih zvjezdica koje još nazivaju i kulinarskim Oskarima, a između ostalog poznat je i po brojnim jelima koja su se isprofilirala kasnije do klasika. Jedno takvo je i njegov glasoviti pire krumpir koje je služio u svom pariškom restoranu Jamin.

Mora da se doista radi o nečem posebnom kad ga je još 1983. The New York Time opisao "kao pire krumpir koji bi od ljubomore rasplakao i moju baku"!

Mashed potatoes  and raw potato in the basket. style rustic.selective focus

Sastojci:

1 kg sorte Yukon ili Ratte dok se kod nas uglavnom mogu naći sorte poput Adore, Mona Lise, Jaerle, Carrere i Cleopatre
250 g hladnog maslaca narezanog na kockice
250 ml mlijeka
sol i papar

Kuhajte krumpir u kipućoj slanoj vodi 25 minuta i nemojte ih prethodno guliti. Moraju omekšati pa provjerite nožem. Maknite krumpire s vatre i pustite ih da se ohlade prije nego što ih krenete guliti. U posebnoj zdjeli ostavite malo vode od kuhanja, a zatim dodajte mlijeko te ga polagano ugrijte. Dobro zgnječite krumpir, a zatim ga premjestite u tavu te ga zagrijte na srednje jakoj vatri kako biste uklonili višak tekućine (oko 5 minuta). Smanjite jačinu vatre, te počnite dodavati kockice maslaca, a pritom kontinuirano miješajte. Bitno je konstantno miješati velikom brzinom kako biste dobili kremoznost. Jednom kad se maslac lijepo uklopio pa zajedno s krumpirom tvori homogenu smjesu, počnite dodavati mlijeko, također uz stalno miješanje. Kušajte i začinite po želji, a vaš pire bi trebao imati svilenkastu teksturu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:09