RECEPT CHEFA JOELA ROBUCHONA

PROSLAVLJENO JELO CHEFA S NAJVIŠE MICHELINOVIH ZVJEZDICA: Recept za najbolji pire krumpir na svijetu!

Mashed potatoes and raw potato in the basket. style rustic.selective focus

Dok su ga jedni nazivali kulinarskim genijalcem drugi su mu dodjelili titulu chefa stoljeća, a jedno od najpoznatijih jela bilo je upravo pire krumpir

U svojoj karijeri dugoj 60 godina priskrbio si je preko 30 Michelinovih zvjezdica koje još nazivaju i kulinarskim Oskarima, a između ostalog poznat je i po brojnim jelima koja su se isprofilirala kasnije do klasika. Jedno takvo je i njegov glasoviti pire krumpir koje je služio u svom pariškom restoranu Jamin.

 

Mora da se doista radi o nečem posebnom kad ga je još 1983. The New York Time opisao "kao pire krumpir koji bi od ljubomore rasplakao i moju baku"!

Mashed potatoes and raw potato in the basket. style rustic.selective focus
 

Sastojci:

1 kg sorte Yukon ili Ratte dok se kod nas uglavnom mogu naći sorte poput Adore, Mona Lise, Jaerle, Carrere i Cleopatre
250 g hladnog maslaca narezanog na kockice
250 ml mlijeka
sol i papar

Kuhajte krumpir u kipućoj slanoj vodi 25 minuta i nemojte ih prethodno guliti. Moraju omekšati pa provjerite nožem. Maknite krumpire s vatre i pustite ih da se ohlade prije nego što ih krenete guliti. U posebnoj zdjeli ostavite malo vode od kuhanja, a zatim dodajte mlijeko te ga polagano ugrijte. Dobro zgnječite krumpir, a zatim ga premjestite u tavu te ga zagrijte na srednje jakoj vatri kako biste uklonili višak tekućine (oko 5 minuta). Smanjite jačinu vatre, te počnite dodavati kockice maslaca, a pritom kontinuirano miješajte. Bitno je konstantno miješati velikom brzinom kako biste dobili kremoznost. Jednom kad se maslac lijepo uklopio pa zajedno s krumpirom tvori homogenu smjesu, počnite dodavati mlijeko, također uz stalno miješanje. Kušajte i začinite po želji, a vaš pire bi trebao imati svilenkastu teksturu.

 

Izdvajamo

Iz drugih medija