Kwame Onwuachi jedno je od istaknutijih imena suvremene američke gastronomije. Odrastao u Bronxu, prve je kulinarske korake naučio uz majku, vlasnicu malog catering obrta, a danas vodi restoran ‘Tatiana‘ koji je The New York Times proglasio najboljim u New Yorku. No, put do tog statusa bio je sve samo ne jednostavan – i što je još zanimljivije, nije bio tih.
S 29 godina objavio je autobiografsku knjigu ‘Notes From a Young Black Chef‘, u kojoj bez uljepšavanja opisuje kako izgleda uspon mladog crnog chefa u vrhunskom ugostiteljstvu. U knjizi izdvaja svoje iskustvo iz njujorškog restorana Per Se legendarnog Thomasa Kellera, poznatog chefa i autora brojnih kuharica, gdje je stažirao četiri mjeseca i gdje je prvi put doživio kako "filozofija izvrsnosti" može biti paravan za sustavnu pasivnu agresiju, tihi rasizam i psihološki pritisak. Bez cenzure osvrnuo se na svakodnevno zlostavljanje – verbalno, emocionalno i rasno obojeno.
"Bilo je dosta trenutaka kad sam imao osjećaj da me zovu N*** ne izgovarajući tu riječ. Nisu ni trebali, bili su prepametni za to. Puštali su meni da odlučim - preziru li me zato što sam crnac ili zato što sam glup. Samo mene su pozdravljali s: ‘Marš nazad u pripremu!‘, kad sam donosio namirnice linijskim kuharima.
Kad bi chefovi počeli urlati na mene, nestao bih. U sebi sam odlazio negdje drugdje.
"Kuhinja u Per Seu je čisto mjesto ali teško i bezdušno. Hijerarhija je nužna, ali njena težina drobi one na dnu. Sistem omogućuje da hrana na tanjurima izgleda lijepo, ali daje slobodu bijesnim kretenima da iživljavaju svoje najgore porive", kazao je o radu u restoranu Thomasa Kellera.
Danas je situacija za njega bitno drugačija. Vlasnik je hvaljenih restorana, bivši natjecatelj u Top Chefu, dobitnik James Beard nagrade i glavni chef na prestižnoj Met Gali.
Upravo je Met Gala 2025. – događaj koji modnu i kulinarsku scenu dovodi pod isti reflektor – bila još jedan trenutak potvrde za Onwuachija. Tema večeri bila je "Superfine: Tailoring Black Style", s fokusom na utjecaj crne kulture na suvremenu modu. Onwuachi je koncept prenio i na tanjure – od predjela do deserta.
"Želio sam predstaviti raznolikost crnačke kulture – od dijaspore, Kariba, američkog juga pa sve do njujorških četvrti", rekao je za BET.
Na jelovniku su se našla reinterpretirana jela afroameričke i karipske tradicije: mini sendviči sa sirom, kukuruzni kruh s kavijarom, pogačice s curry piletinom i hoecakes - male kukuruzne palačinke s hrskavom piletinom. Večera, koja je uslijedila nakon niza odabranih koktela, poslužena je u impozantnom prostoru Temple of Dendur. Gosti su jeli i papaja salatu s piri piri preljevom, kreolsku pečenu piletinu s limunskom emulzijom, rižu s graškom i svježim ljutim umakom, dok su kao prilozi posluženi BBQ kupus s pancetom te kukuruzni kruh s maslacem od meda i curryja.
Za kraj – desert kao hommage njujorškim delikatesama - Bodega Special Cosmic Brownie s mousseom od krafne posute šećerom u prahu, i zlatni kolač s medenom slatkom kremom.
Očito je da Onwuachijev uspjeh na Met Gali nije samo osobna pobjeda, već i simbol promjene u vrhunskom ugostiteljstvu – gdje više nije dovoljno da tanjur izgleda lijepo. Mora imati priču. I integritet.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....