Nedavno je održana konferencija "Brzo, zdravo i dostupno svima" u organizaciji Udruge nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja. Kratko smo popričali s Vedranom Habelom, koji je ujedno osnivač i predsjednik UNUO-a o novim projektima pred njima. Naime, kao kruna njegovog višegodišnjeg rada dolazi projekt otvaranja ugostiteljsko-edukativnog centra inkluzije za koji već traže lokaciju u Zagrebu, a najmjenjen je ososbama s invaliditetom i djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi.
Inače, pokretanje takvog centra Vedranov je dugogodišnji san za koji se nada da će ga i uspjeti ostvariti, ali potpuno svjestan kako je ispred same Udruge još veoma dug put.
- Osobama s invaliditetom treba dati znanja, pustiti ih da se osamostale i onda polako to nadograđivati. Mi želimo pokazati tržištu da je uključivanje osobe s invaliditetom ne samo moguće, nego i potrebno! Poslodavac će danas radije platiti penale nego da ih zaposli, i to zato što nemaju potrebne vještine. Mi to svojim radom pokušavamo promijeniti - istaknuo je.
Podsjetimo kako se Udruga bavi osposobljavanjem, no ono što ne daje naslutiti jest da svojim radom zapravo pomaže osobama s invaliditetom steći kompetencije potrebne za rad u gastronomskom sektoru, dijelu tržišta u kojem zaposlenici s nekim oblikom invaliditeta nisu česta pojava.
I sam kuhar po struci, koji je tijekom karijere radio i u kuhinji prestižnog Hotela Esplanade, Vedran Habel odlučio se posvetiti obrazovanju posebno marginalizirane skupine u našem društvu - osoba s invaliditetom koje većina poslodavaca ne doživljava kao vrijednu radnu snagu.
Uz pomoć chefice Melanie Toman, već gotovo deset godina održava edukativne radionice po cijeloj Hrvatskoj i uči polaznike kako se snalaziti u profesionalnim situacijama u gastronomiji.
Inače profesor na Pučkom otvorenom učilištu u Zagrebu, Vedran svaki slobodni trenutak koristi za rad na projektima udruge, a krajnji mu je cilj pokrenuti radni centar koji će funkcionirati kao prostor za održavanje događanja u organizaciji udruge.
- Želimo graditi centar jednakosti na temelju kvalitetne usluge, a ne na činjenici da je riječ o invalidima. Nizom večera koje su odlično odrađene pokazano je da je sasvim normalno imati osobe s invaliditetom u kuhinji, restoranu i slično. Većina udruga usmjerena je na druženje, no mi imamo drugačiju filozofiju, mi svoje članove guramo dok ih ne iscrpimo do krajnjih granica, kao što je bio slučaj s tom večerom za koju smo se danima pripremali s pet hrvatskih chefica. Čak i kad su umorni, naši su članovi uvijek nasmiješeni zbog dobro odrađenog posla. To nam govori da radimo pravu stvar - uz osmijeh je zaključio Vedran.