DOBRI RESTORANI 2020.

RECENZIJA: Na ovom seoskom domaćinstvu, 30-ak kilometara od Zagreba, jede se odlična autohtona hrana - fina jela bez puno filozofije!

 Arhiva restorana
Seosko domaćinstvo se nalazi u Šenkovcu, 30-ak kilometara zapadno od Zagreba, uz samu granicu sa Slovenijom i nudi autohtonu hranu: sir i vrhnje, zagorsku juhu, pohane piceke, šnicle u umaku od gljiva s lulekima - fina jela bez puno filozofije

Seoski turizam Stara Preša
Ul. Ivana Turka 50
10 292 Šenkovec
01/3391-129

Popularno je mjesto za nedjeljni ručak, proslave rođendana, krstitke... Zato je možda najbolje nazvati i rezervirati stol, a usput možete priupitati što će kuhati taj dan ili naručiti da vam ispeku puricu ili punjena teleća prsa. Od gotovih jela za taj dan bio je skuhan buncek, punjenom piceku trebalo je 20-ak minuta, kao i krvavicama koje u pećnicu idu tek nakon narudžbe. Kratkim izračunom došli smo do zaključka da treba nešto malo prigristi za predjelo te da će se picek taman u međuvremenu zgotoviti, a krvavice ispeći. Kako je buncek već bio gotov, bila bi šteta ne probati ga. Zamolili smo da nam slože platu za dvoje bez pretjerivanja i dobili upravo to.

Arhiva restorana

Još su nas ljubazno upitali koji dio piceka želimo i tako nam je stigao batak i dio punjenja od kruha, jedna krvavica, komad bunceka s naribanim hrenom po vrhu (da je barem hren bio jači) te grubo narezano dinstano zelje i nešto između restanog i pire krumpira. U cijelom nabrajanju ovih slasnih jela zaboravila sam spomenuti predjelo. Odlučili smo se za malo zaseke - kosana mast, no ova je bila mrvicu prefino “mljevena”, odnosno kremasta te joj je nedostajalo ‘žestine’ od začina.

Dodatni minus je kruh koji bi na seoskom domaćinstvu bezrezervno morao biti domaći. Vratimo se glavnom jelu. Krvavica punjena ječmom je, unatoč tome što je puknula pri pečenju, bila odlično začinjena. Buncek, lagano prodimljen, bio je taman kuhan, ne presuh, sočan i mekan, a usudila bih se reći da je picek s punjenjem od kruha bio prava poslastica. Fino začinjen, hrskave korice, mrvicu sušeg mesa, bio je jedno od onih jela koja bude nostalgiju.

Kiselo dinstano zelje krupnije narezano dalo je jelu još rustičniju notu i ugodno je hrskalo pod zubima. Krumpir je bio ukusan, ali kao što sam već spomenula, predstavljen je kao restani, iako je u stvarnosti više sličio pire krumpiru. Za desert smo se nabrijali na knedle sa šljivama, ali ih, nažalost, nije bilo, pa smo naručili štrudlu od jabuka kao utješnu nagradu i nismo pogriješili.

Bila je sočna, slatka, ne preslatka, a jedina je zamjerka da je bila mrvicu prehladna. Da je bila barem mlaka, bila bi pravi spektakl.

KATEGORIJA RESTORANA: Tradicionalni restoran

HRANA: 8/10

USLUGA: 8/10

AMBIJENT: 8/10

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2024 19:22