PIŠE RADOVAN MARČIĆ

RECENZIJA RESTORANA: ''Boškinac je gastro oaza koja spaja luksuzni hotel, uglednu hrvatsku vinariju i restoran iskrene kreativne kuhinje!''

 Darko Tomaš / HANZA MEDIA
Samosvjesna, raskošna i beskompromisna jela

RESTORAN, HOTEL, VINARIJA BOŠKINAC
Škopaljska ulica 220, 53291 Novalja
Vlasnik: Cissa d.o.o. (Boris Šuljić)
Chef: Matija Bregeš
Sous chef: Leo Aličević
Pastry chef: Lena Šarić
Tel: 053/663500 www.boskinac.com
email:Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Otvoren: od 12 do 17 i od 18 do 24h
Zatvoren od 1. studenog do 15. ožujka

Čudo je s ovim restoranom. Mjesto na “starini” na uzvisini uz vinograde poviše polja, sve u zelenilu i blaženom miru, sasvim odudara od svega što nam se u svijesti usadilo o otoku Pagu. Nigdje novaljske turističke vreve, nigdje nelijepe predimenzionirane vikendaške i ine turističke gradnje, ni na vidiku svega što se veže za obližnje Zrće, a još manje goleti koje dominiraju otočnim krajobrazom. Boškinac (naglasak na zadnjem slogu) je oaza ljepote prirode, a ono što je za našu temu važnije uistinu gastronomska oaza. Kad je zamisao s ovim restoranom krenula, malo je tko vjerovao da se uz glavne otočne gastronomske toponime - janjetinu i sir te sveprisutni turistički jelovnički bofl može etablirati ovakav fine dining restoran.

Pag, 040612.
Gastro reportaza s otoka Paga.
Restoran Boskinac. Vlasnik hotela i resorana Boris Suljic.
Foto: Zeljko Grgic / CROPIX
Željko Grgić / HANZA MEDIA

No, projekt koji spaja luksuzni mali hotel, jednu od danas najrenomiranijih vinarija u nas i restoran kreativne kuhinje, od prve je uspio. Boškinac je glavni otočni gastronomski toponim, zbog kojeg gurmani hodočaste na otok. Boris Šuljić, tvorac ovog unikata, oduvijek je želio samo najbolje, pa se ovdje od godine do godine promijenilo desetak najpoznatijih naših chefova. To je restoranu donijelo nevjerojatnu dinamiku. Stil je ostao isti, ali su se mijenjali jelovnici. Za osamnaest godina i sam je postao kuharski znalac i već dugo sukreira jela i smišlja jelovnike svog restorana. Točno je znao što želi i neprekidno brusi sve detalje s čvrstom i jasnom idejom. Misao vodilja je pokazati otočnu baštinu i ne samo kroz interpretaciju tradicionalnih jela već i kroz etnografske i fenomenološke toponime.

Dean Duboković

“Servirana” je tako paška čipka, mladica lunske masline, stvarno posađena u zemlju prekrivenu žalom, nalik bonsaiju, paška sol... Na kasnolipanjskom dugom objedu ovdje sam doživio kulinarstvo s najboljim namjerama i s jako, jako visokim postignućem (možda i najvišim u nas). Ovdje se na namirnicama ne štedi, pa dobivate najbolje od najboljeg. Chef Matija Bregeš nakon dvije godišnje sušefovanja i sad već dvije godine vladanja kuhinjom prvo mi je predstavio tri mala uvertirna jela – prvo s maslinama u sedmerostrukoj izvedbi, pa dekonstrukciju buzare s dagnjama i kao treće kreker od bosiljka s ikrom od ličke pastrve. Sljedovi konkretnih jela, sve jedan raskošnijeg okusa od drugog, započeli su sa sirovim škampima u formi žličnjaka uz žele od gegića, kreker od škampa, prah od lista limete, kavijar od maslinova ulja, te emulziju od bosiljka i šafrana.

Dean Duboković

Iako mi se na prvu činilo, zbog delikatnog okusa raka da se pretjeruje s komponentama (u daljnjem nabrajanju mnoga ću morati izostaviti) svi okusi su bili u besprijekornom balansu i izvornog teka. Humornu notu, ali jako pamtljive okuse imalo je drugo jelo - foie gras vs. janjeće jetre. Totalna kontra mesnim okusima u jelu “Korijenje” koje je slijedilo, s naglaskom na ragu od celera s crnim češnjakom, sferama od peršina i kardamoma, dehidriranom cvjetačom i ukiseljenom korabicom. Onda opet more u kontrastu s otokom – sipa ala carbonara uz suhu ovčetinu i pjenu od paškog sira, pa onda tradicionalno paško jelo – vinogradarski puževi. Tu ih spravljaju kuhane u vinu, dakako njihovom, na kremi od krumpira s krekerima plavog krumpira i gelom od mišance, sve posuto prahom od smrčaka. Nisam bio baš preveliki ljubitelj puževa, no nakon ovog jela sasvim sam promijenio stav.

Dean Duboković

Nakon, još jedna siromaška otočna uzdanica – tripice mliječne paške janjetine prekrivene velikim čipsom od pancete i kremom od domaćih limuna - sve zajedno pretvoreno u okusnu raskoš, finale kakvo na Pagu i treba biti. Kraj ove nezaboravne gozbe - mliječna janjetina (souse vide) koju je chef još dodatno preda mnom zapekao na lozju i grančicama ružmarina, a za dodatno začinjanje ponudio šest okusa paške soli!

Odabir vina

Uz vina iz vlastita podruma koja sam pio uz degustacijski meni (s finalom perjanice podruma, Boškinac covee - merlot i cabernet sauvignon, 2015.) još dvjestotinjak butelja domaćih i uvoznih vina.

Cijene

Slijed s tri jela 430 kn, s četiri 530 kn. Degustacijski menu - 6 sljedova 660 kn, osam sljedova 880 kn (cijene i jelovnici u barskom dijelu restorana i konobi su drugačije).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 11:30