DOBRI RESTORANI 2019.

RECENZIJA RESTORANA MALI BAR: Sjećate li se TV chefice Ane Ugarković? E, pa u njenom restoranu na zagrebačkoj Vlaškoj se danas jako dobro jede!

Jednostavno uređeni lokal na katu dvorišne zgrade u Vlaškoj u vrijeme ručka bio dobro ispunjen

Mali bar
Vlaška 63, Zagreb
CHEF: Ana Ugarković
01 5531 014

Nekad poznatija nego danas, TV chefica Ana Ugarković čije su emisije gledale tisuće Hrvata, u svom lokalu Mali bar nikada nije pretenciozno kuhala, no svojevremeno su se tu, u ležernom okruženju, dali pojesti zanimljivi zalogaji inspirirani uglavnom mediteranskom kuhinjom. Nekoliko različitih pašteta, bresaola s kozjim sirom, povrće u tempuri, jedan od prvih mini-burgera i slično.

Čini se da, kako je bljedila medijska zvijezda, tako je splašnjavao i veći interes gostiju za njezin lokal, pa mi rekoše da ga danas posjećuju samo najvjerniji Anini poklonici i pokoji namjernik. Neopterećen tračevima, uz ambivalentno ranije iskustvo, u želji da se osobno uvjerim prošetao sam do Vlaške gdje se na katu dvorišne zgrade smjestio jednostavno uređeni Mali bar.

Za početak lokal je u vrijeme ručka bio dobro ispunjen, što je bio dobar znak. Lijepo tikani dnevni je meni u četvrtak nudio petnaestak jela uključujući slatko. Mini cheese-burgeri, paštete i bruschette kao dio tradicije, ali i juha od koprive, lignje na salatu, bao punjen carskim mesom i još ponešto.

Kako je sezona divljih šparoga na samome kraju poželio sam ih još jednom. Servirane na prepečenom domaćem kruhu, s prepeličjim jajima 'na oko' i mliječnim namazom s dosta češnjaka bile su odličan entree. Lisnata salata s ciklom i svježim kozjim sirom bila je blago začinjena, pa se stvarno moglo uživati u mladim okusima svježeg proljeća. Veliki crni ravioli (5-6 u porciji) punjeni pireom od boba i (ponovo) kozjim sirom pravilno su skuhano tijesto u ponešto pikantnom umaku koji mi se dodatno svidio.

Pikantni su bili i zgodno servirani mini burgeri kojima okus značajno popravlja dimljena scarmoza. Prezentacijski svi su tanjuri pomalo 'raščupani' i neodoljivo podsjećaju na stil nekad popularnog Golog kuhara. Korištenje kozjeg sira u nekoliko jela, kao i svojevrsne interpretacije labneh sira u sljedećih par ponovo me podsjetilo na nasmijanog Engleza. Ne bi nipošto rekao da se radi o kopiranju, prije možda o nesvjesnom utjecaju televizijskog kolege.

Bilo kako bilo, priznajem da sam prvi puta bio zadovoljan hranom u Malom baru, čime su na kraju doprinijeli i deserti. Čokoladna torta 'nemesis' s kumkvatom i rolada od jagoda vrlo su ukusne i potpuno različite slastice, što govori o brizi o ukusima gostiju kada sastavljate i nudite dnevni jelovnik. ('nemesis chocolate cake', poznati kolač bez brašna londonskog restorana River Cafe-a također je popularizirao upravo Jamie Oliver!)

Vinska karta nije prevelika i u najmanju ruku je eklektična, a možda donekle i egzotična. Prosudite sami pri vašoj posjeti, jer gotovo sva se vina poslužuju i na čaše. Crni pinot (Les Grains 2017) uz izabrana jela učinio mi se vrlo prikladnim, no dolazim ponovo na škrlet ili maraštinu.

Za ovaj restoran glasujte OVDJE!

KATEGORIJA RESTORANA: Restoran kreativne urbane kuhinje

HRANA: 9/10

AMBIJENT: 7/10

USLUGA: 8/10

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 04:41