Namaste
Selska cesta 217, 10 000 Zagreb
01/6264 458
Baš kao što su nekada dame i gospoda našeg podneblja saginjali glavu pri tom pozdravu, isto i danas čine Indijci, uz dlanove pobožno sklopljene na prsima. U istoimenom restoranu dočekat će vas upravo uz pozdrav namaste te vam uz naklon odškrinuti mirise, okuse i boje dalekog potkontinenta. Interijer prostranog i svijetlog restorana u zagrebačkoj Selskoj ulici neuobičajeno je moderan kada se radi o tipičnom indijskom restoranu, a i sam smještaj na drugom katu pomalo je drugačiji od najčešćih lokacija restorana na koje smo navikli - dakle prizemlja ili eventualno podruma.
Ukratko, da nema nekoliko većih šarenih fotografija, pomislio bih da se radi o kakvom fine diningu. Indijska kuhinja uglavnom nam je poznata po curryjima i riži, no ta drevna gastronomija puno je više od toga. Povrće je najzastupljenija vrsta namirnica, jer su Indijci u velikom broju vegetarijanci, no ne nedostaje ni mesa i ribe. Začini i njihove kombinacije strani su našim nepcima, a intenzitet je znatno jači od onog na koji smo navikli, naročito kad je ljutina u pitanju.
Uz malo treninga i odvažnosti brzo ćete zavoljeti okuse Indije, ako to već niste. U vrijeme kasnijeg nedjeljnog ručka restoran je bio napola ispunjen, što sugerira da postoji broj gostiju koji su čak i domaću nedjeljnu trpezu u stanju zamijeniti egzotičnom. Mala posebnost zagrebačkog restorana Namaste je što, osim očito europskom ukusu prilagođenih jela, serviraju i nekoliko veduta južnoindijske kuhinje, poput paniyarama (okruglica koje se pripremaju u posebnim “modlicama”), uttapama (debljih palačinki od fermentirane riže) ili appama (palačinke s kokosovim mlijekom).
Uobičajene samose i pakore, koje sam probao za predjelo, spadaju u vrh ponude i predstavljaju dobar uvod u začinjenija jela koja slijede. I tanji roti i tradicionalni naan, koji se jedu umjesto kruha, odlično su pečeni i serviraju ih svježe i tople, baš kako treba. Hara bhara kebab, kako je ime popečcima od špinata koji se često sreću u indijskim restoranima, odlično su pripremljeni, dobro začinjeni i dekorativno servirani te definitivno spadaju u bolja jela koja sam jeo izvan Indije.
Zapečenu palačinku s lukom (uttapam) jeo sam prvi put i prilično mi se svidjela, baš kao i velika dosa punjena kuhanim krumpirom (mysore masala). Butter chicken, neizbježno jelo sličnih restorana koje sam naručio kao referentno, spravljaju za moj ukus s previše pirea od rajčice (i šećera) pa mi je bilo malo preslatko. Paneer masala je zato odlična jer su i sir i umak okusom najbliži originalima Mumbaija ili Calcutte, uz nešto reduciranu količinu čilija.
Coconut curry s kozicama ocijenio bih prosječnom ocjenom, najviše zbog činjenice da se svježi kokos i svježe kozice kao osnovni sastojci teško mogu zamijeniti konzerviranim, odnosno smrznutim nadomjescima, no to već spada u cjepidlačenje, s obzirom na to da se ipak radi o europskom indijskom restoranu.
Gulab jamun koji sam poželio s nešto skromnije liste deserata nažalost nisu imali, pa i to ostaje veliki razlog za ponovni posjet. Brojno se osoblje trudi, komunikacija je uglavnom na engleskom, a pokoju profesionalnu finesu koja možda nedostaje nadoknađuje njihova simpatičnost. Pisao sam i ranije da je piće izbora uz indijsku hranu pivo (ovdje poslužuju najpopularniji indijski Kingfisher), no naći ćete i ponešto vina, a možete probati i neki koktel ili čaj.
Ocjene su nešto više u nastojanju da honoriram iskorak, koji je vidljiv u svim segmentima ocjenjivanja u odnosu na ostale etničke restorane u Lijepoj našoj. Restoran Namaste predstavlja veliki i dobrodošli gastronomski pomak na restoranskoj sceni glavnoga grada, koji svakako trebate obići te se bez straha prepustiti bogatstvu okusa, boja i mirisa.
KATEGORIJA RESTORANA: Etnički restoran
HRANA: 9/10
USLUGA: 8/10
AMBIJENT: 9/10