PIŠE RADOVAN MARČIĆ

RECENZIJA RESTORANA: ''Restoran Kod Vukušića njeguje koncept koji je toliko rijetka pojava u našim današnjim ugostiteljskim neprilikama!''

Greške koje sam primijetio na početku blagovanja vrlo sam brzo zaboravio nakon što sam probao ribu zbog koje ću brzo ponovno navratiti

KOD VUKUŠIĆA
Slavonska avenija 22D, 10000 Zagreb
Vlasnik: UO Kalun, (Damir Vukušić i braća)
Chef: Denis Radmanić
Tel.: 01/2404340 www.tvukus. mojweb.com.hr
Otvoren od 7 do 19. Subotom i nedjeljom zatvoren.

Toliko sam puta slušao da se u braće Vukušić dobro jede da sam se u utorak kad sam došao u apokaliptički okoliš te razglašene gostionice osjećao i pomalo u krivu. Prvo te zapanji ambijent, sve neki bivši pogoni nekad potentne gradske industrije.

Žamor i sreća

Onda mnoštvo poslovnjaka srednjih godina već pred gostionicom uz prepuno parkiralište veselo debatiraju. No da si došao u sasvim posebnu gostionu postaneš svjestan tek kadu uđeš kroz neku dogradnju koja viri iz začuđujuće lijepo obnovljena valjda skladišnog prostora. Žamor, sreća, na ulazu čep onih koji čekaju da ih se uputi za neki od brojnih stolova, za kojima se ozbiljno krka, užurbani konobari s po barem tri tanjura u svakoj ruci...

Sve daje na Bruegelova ulja seoske gostionice s razdraganim gostima ili na gostione za proštenja u Mariji Bistrici, ili tko se sjeća subote u prepunoj “vrtnoj bašči” Zagorca u Frankopanskoj. Odmah ti je jasno da je ovo, uz dubrovački 360, pravi “restaurant business” koncept i toliko rijetka pojava u našim ugostiteljskim neprilikama. Da je tako još čekajući na mjesto za objed potvrdio je, kasnije sam saznao, osobno vlasnik. Stojeći uz vitrinu prepunu ribe s dva zubaca kapitalca pitam ga idu li na fete. “A ne, ne režem ga”. Pa kome ćete ih cijele prodati, pitao sam u nevjerici. “Već su rezervirani”, odgovorio je! U onim silnim nagovorima da dođem ovamo već sam čuo da je ovdje riba iz jučerašnjeg ulova pa nas nije bilo teško nagovoriti na lijepog pica i omanjeg kovača za prijatelja. Menu je dogovoren više na gazdine sugestije na koje smo pristali - pašteta od bakalara, salata od hobotnice, prženi gavuni, lignja i riba s gradela.

Iznenađenje u košarici

Prijatelj je još naručio riblju juhu, a ja sam fasciniran pladnjem kuhane janjetine koju sam ukibicirao na obližnjem stolu još dok smo čekali na mjesto naručio i nju, više gladnih očiju nego od potrebe. Obje su ove narudžbe izignorirane. Niti je za stol stigla riblja juha niti lešo janjetina, ali to shvatiš tek kasnije, jer nije prošlo ni dvije minute, a za stol stiže košarica s upravo fantastičnim kruhom hrskave kore i paštetom od bakalara, plus domaće maslinovo ulje. Pašteta sasvim u redu, ali ništa bolje od prosjeka ili onih iz obrtničkih manufaktura uz Jadran. Onda za pola minute pladanj sa salatom od hobotnice s malo rikule, svježe rezanog crvenog luka i kaparama. Lijepa velika hobotnica iz domaćeg mora rezana na tanke fete, ukusna, ali je nažalost začinjena kvasinom stajala predugo pa je otvrdnula.

(Šteta jer je u maloj bočici na stolu servirana i upravo perfektna kvasina od bijelog vina.) Onda su stigli gavuni, prženi po svim uzusima znalačkog kuhanja, jedva malo zažućeni, tako ukusni da se mogu mjeriti sa svim prestižnijim primjercima svoga roda. Onda upravo senzacionalne lignje s peškafonda, u slasnoj kombinaciji žilavosti i mekoće, prerezane po pečenju na veće komade i jako dobro začinjene maslinovim uljem u istoj pratnji kao salata od hobotnice. Na kraju - prvo šok. Još mi nikada u bogatoj karijeri jedenja riba nije na stol stigla sasvim rastvorena i od kostiju očišćena riba. Nakon svega dosad nisam se mogao ozbiljnije naljutiti, pogotovo kad sam je počeo jesti. Milina, izvrsno ispečena pa nakon čišćenja prelivena s malo maslinova ulja, tako da su se njezini sokovi isprepleli s uljem u neodoljiv toć. Brzo ću tu ponovno! Valja nadoknaditi propušteno.

Odabir vina

Sami highlighti najrazglašenijih hrvatskih vinara.

Cijene

Pašteta od bakalara 15 kn; salata od hobotnice 85 kn; prženi gavuni 40 kn; jadranska lignja 270 kn; oborita riba 410 kn/kg; miješana salata/blitva 15 kn. Jako je lijepo da kruh ne naplaćuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 20:04