DOBRI RESTORANI 2019.

RECENZIJA: U Lašćinskoj kleti je premalo naglašena tradicionalna starozagrebačka kuhinja!

Lungenbraten, brizli, rajžlec, tapfelspitz ili krpice sa zeljem jela su za koja mnogima danas već treba rječnik i stranih i starih riječi. Jela su to koja su kuhale naše mame, mamine mame ili mamine bake i polagano odlaze u zaborav. Jer, dok je danas jako popularno pojesti coleslaw, tjesteninu sa zeljem mnogi smatraju nekim zaboravljenim sirotinjskim jelom.

Lašćinska klet
Bijenička ulica 176, Zagreb
01 2348 444
www.lascinska-klet-ferencina.hr

Jedno od mjesta gdje se takva jela i dandanas mogu naći na meniju je Lašćinska klet na Bijeničkoj cesti u Zagrebu. Pod tim imenom znaju je rijetki jer se među ljubiteljima domaće tradicionalne kuhinje uvriježio naziv - Kod Ferenčine. Daleke 1923. godine Franjo Ferenčina na istome je mjestu imao trgovinu s gostionicom, što je poslije preraslo u mjesto za nedjeljne izlete, pa ručkove, izlaske i danas jedno od rijetkih mjesta koje još njeguju taj domaći štih. To znači da se na meniju, uz već spomenuta jela, za predjelo mogu dobiti sir i vrhnje, kuhana šunka ili možete uživati u punjenim telećim prsima, repi s grahom ili kakvom sličnom jelu uvriježenom u zagrebačkim građanskim obiteljima.

Zato i mala zamjerka konobaru koji je bio pristojan, ali kao da mu je nedostajalo entuzijazma da na goste prenese želju da naruče te ultimativne klasike. Lašćinska klet nudi i jela s roštilja, ali takvo što treba ostaviti za toplija vremena kada u njima možete uživati u vrtu restorana koji je u debelom hladu. Od, nazovimo ih, netipičnih jela za ovu vrstu restorana, Kod Ferenčine u ponudi imaju i pašticadu, pačji confit ili osso bucco. Njim smo i počeli ručak. Osso bucco (teleća koljenica u umaku koja se tradicionalno služi s rižotom milanese) ovdje je došla u kombinaciji s domaćim pljukancima. Meso je bilo mekano, dobro začinjeno i ukusno, no na stol je stiglo mlako (moždina je u sredini kosti bila hladna), a pljukanci su bili raskuhani u nezasoljenoj vodi. Zapravo, čovjek se zapita čemu pljukanci, a ne neki trganci ili špecle koji su bliži i autentičniji ovom dijelu Hrvatske, kada se već odustalo od klasičnog rižota sa šafranom.

Za glavno jelo naručili smo nezaobilazne pohane brizle (teleća žlijezda) koje su bile savršene, bez ijedne zamjerke. Uz njih smo dobili krumpir pržen na ploške. Drugo jelo bile su češnjovke s restanim krumpirom - fine i ukusne, bogatog okusa i bez zamjerke. Kod Ferenčine toče uglavnom vina iz vlastitog podruma i tako treba i ostati. Cijeli ručak s 7 dl vina i vode stajao je 307 kuna. Otišli smo siti, ali bismo bili zadovoljniji da malo više guraju “zagrebački štih”.

KATEGORIJA RESTORANA: Tradicionalni restoran

HRANA: 7/10

USLUGA: 6/10

AMBIJENT: 7/10

Za ovaj restoran glasujte OVDJE!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:47