DOBRI RESTORANI 2020.

RECENZIJA: U ovaj kultni restoran koji postoji od 1974. godine se hodočasti na mladu pašku janjetinu s ražnja iz Zagreba, Karlovca i Rijeke!

 Robert Fajt / HANZA MEDIA
Na pola sata od Zagreba ponad Kupe uzdiže se srednjovjekovni grad Ozalj u kojem su stolovali hrvatski velmože Zrinski i Frankopani. Povijesni dragulj i prekrasna priroda trebali bi biti dovoljni da se odvažite na proljetni izlet u tom smjeru.

Restoran Žganjer
Jaškovo 51
47 280 Ozalj
047/751-200

Kao bonus otkrit ću vam da u neposrednoj blizini možete obići još jedan manje poznati frankopanski dvorac, u Novigradu na Dobri. Ovaj obrambeni burg iz 16. stoljeća, kasnije pretvoren u obiteljski kaštel, nalazi se pokraj treće povijesne ceste, Karoline, koja je uz Josefinu i Lujzijanu vodila od Karlovca prema moru.

Mali Erjavec, 240412.
Restoran Zganjer, Jaskovo 51, Mali Erjavec
Na slici: Interijer.
Foto: Robert Fajt / CROPIX
Robert Fajt / HANZA MEDIA

Posebni je kuriozitet i jedan od najstarijih kamenih mostova hrvatske mostogradnje od 122 metra iz 18. stoljeća koji u deset lukova presijeca zelenu rijeku. Ispunjeni poviješću i svježim zrakom, dobrodošlu okrepu potražite u Jaškovu i kultnom restoranu obitelji Žganjer. Kažem kultnom, jer opstoji od 1974. godine, a još više zbog janjetine s ražnja na koju se hodočasti iz Karlovca, Zagreba, pa i Rijeke. Specifikum je što Žganjeri dobavljaju žive janjce i obrađuju ih u vlastitoj certificiranoj klaonici.

Neposredno prije mog dolaska ‘dotjerano’ je četrdeset komada s Paga, pa iako je veliko parkiralište pokraj restorana bilo popunjeno registracijama iz tri spomenuta grada, nije bilo straha za skromnu kilu koju sam se nabrusio naručiti. Ručak počinjemo kobasicama gazde Ivana i dvije vrste domaćeg sira (dimljeni i s vlascem). Iako su kravlji sirevi iz ovog podneblja odlični, ne mogu se mjeriti s posluženim suhim kobasama koje su mi pravo otkriće, jer se ne sjećam da sam ih ranije probao. O paškoj janjetini sve je poznato, a ja ću ovdje dodati da je kod Žganjera dobro sole i izvrsno peku.

Mali Erjavec, 240412.
Restoran Zganjer, Jaskovo 51, Mali Erjavec
Na slici: Janjetina s raznja.
Foto: Robert Fajt / CROPIX
Robert Fajt / HANZA MEDIA

Paškog je janjca naime lako prepeći jer se radi o vrlo mladom mesu s minimalno masnoće, pa je pažnja kod ražnja izuzetno važna. Ukusni krumpiri i mladi luk se podrazumijevaju, pa je gozba kalorična do neba. Ako ikako možete odoljeti da ne pretjerate s janjetinom, (ja jako teško), treba probati i štrudle (višnja, jabuke, sir…), imajući na umu da se baš ovdašnja štrudla u dužini od 1479,38 metara (nije tiskarska greška!) nalazi u Guinnessovoj knjizi rekorda.

Čast rekordu, ali jeo sam i jedem bolje štrudle na drugim mjestima, no tako nešto ne mogu reći i za baroknu tortu kojom se posebice ponose. Torta nazvana po Katarini Zrinskoj sastoji se od 12 slojeva i sa 30 sastojaka malo će koga ostaviti ravnodušnim. Za rijetke koji ne ljube janjetinu, tu je odojak, gulaš od divljači, medaljoni u Karlovačkom pivu, žganci s vrhnjem i još podosta toga.

Pije se uglavnom kućni gramuš (graševina + muškat), no ne nedostaje ni izbora buteljiranih vina. Predivna priroda, povijesno-kulturna baština i tradicionalna kuhinja samo čekaju da ih obiđete. Ponovo, ako ste već bili.

KATEGORIJA RESTORANA: Tradicionalni restoran

HRANA: 8/10

AMBIJENT: 9/10

USLUGA: 7/10

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. ožujak 2024 07:54