DIVNE LI NAMIRNICE...

RECEPTI S BAZGOM: Ovo je još jedna mirisna priča o bazgi...

 Ana-Marija Bujić
Zaustavite svibanj i priuštite si ove delicije, a mi ćemo pomoći s pripremom!

Pred vama je zadatak. Opisati bazgu nekome tko je nikada nije vidio. Legnite na svježe pokošenu travu bosih nogu i zatvorite oči. Ne sasvim već kroz trepavice propustite koju zraka sunca. Upravo ta sunčeva mreža pred vašim očima savršeno odgovara čipkastoj teksturi nježne bazge.

Miris. Bazga miriše na svibanj, lipanj i na sunčana jutra. Bazga miriše na svježe pokošenu travu i kamilicu. Ona ima ona izluđujuć miris zumbula samo ako ga pokušate obojiti bijelom bojom. Ako biste ikad pokušali izolirati on bi se vjerojatno našao u ljetnoj kolekciji vječnog klasika Channela No.5

Sok od bazge i varijanta s rabarbarom

Nazivaju je Judinim stablom jer se smatra da se Juda objesio na bazgu. Rusi je sade ispred kuće kako bi otjerali zle duhove, dok Englezi vjeruju da je bazga povezana s vješticama i da je vješticama najmilije pretvoriti se u – pogađate – bazgu. Bazgu nikako ne smijete konzumirati sirovu – ni cvijeće ni bobice ni lišće! Kažu da je 100 g lišća bazge dovoljno da usmrti životinju od 50-ak kg.

Ipak, savršena je u soku, marmeladama pa čak i pohana i u svako doba dana. Evo nekoliko naših prijedloga:

Za doručak - Ledeni čaj od bazge i kamilice

Berislava Picek

Ručak - Bazga u tempuri

Pazite na grudice i sve će biti pod kontrolom. Zapamtite da vi želite čipkastu teksturu, a ne viteški oklop zato je najbolje odmah se baciti na posao kad ste pripremili smjesu.

Ana-Marija Bujić

Večera - Marmelada od bazge

Od bobica možete napraviti pravu marmeladu, ovo je malo drugačija varijanta s cvjetovima. Ona naravno ne mora biti rezervirana za večer i povratak energije nakon što ste do kasnih večernjih sati bili na moru već je slistiti i prije ručka ako vam se hoće!

Ana-Marija Bujić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 20:16