INTERVJU SA CHEFOM

RUDOLF ŠTEFAN: Od dječjeg Festivala koji mu je obilježio djetinjstvo do gala večere u Kazalištu!

 Tom Dubravec / CROPIX
Chef restorana Pelegrini i idejni začetnik Chefs´ Stagea, Rudolf Štefan, organizira gala večeru u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku koji je po prvi puta u Hrvatskoj u ovakoj formi.

Organizirate gala večeru u kazalištu. Kako ste došli na tu ideju?

Šibensko kazalište datira iz 19. stoljeća neki kažu kako je u to vrijeme bilo najljepše u cijeloj zemlji, a današnje narodno kazalište zapravo je njegov nasljednik. Prije zgrade koja je danas narodno kazalište, predstave su se održavale na nekoliko lokacija kao što su Dobrić, Kneževa palača i neizostavan Stari teatar koji se nalazio u blizini istočnog dijela gradskih zidina. Zapravo smo htio ovom divnom prostoru dati još jednu funkciju jer takvi objekti doista zaslužuju da ga čim više ljudi doživi.

Sibenik, 211115.
Manifestacija Noc kazalista u HNK Sibenik.
Predstava Kazalisne druzine glumci u Zagvozdu Istina u kojoj igraju Vedran Mlikota i Mila Elegovic.
Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
Nikša Stipaničev / HANZA MEDIA
HNK Šibenik

Imate i nekih osobnih poveznica sa šibenskim kazalištem? (da ste išli ondje u nekom periodu svog života, veže vas neko sjećanje, drago vam je zbog nečeg posebnog)

Pa imam. Šibenska dica zapravo odrastaju uz Međunarodni Dječji Festival i nama je on obilježio djetinjstvo. Kasnije kad smo već ”kao odrasli”onda smo nakon škole znali sisti na skale. Ipak, trenutak koji mi je možda najemotivniji i najznačajniji, a vezan je uz kazalište jest onaj kad sam primio nagradu svog Grada za iznimna postignuća u gastronomiji i promicanju Šibenika kao posebne turističke destinacije. Nema većeg priznanja nego kad ti Tvoji dodijele nagradu to mi znači ma možda i više od Michelinove zvjezdice. I ništa, zapravo sam s partnerima, kolegama I prijateljima tražio nove lokacije kako da drugo izdanje Chefs´ Stagea bude posebnije i kad smo ustanovili da možemo napraviti priču u kazalištu nismo više dvojili.

Što podrazumijeva organizacija takve večere? Koliko je to zahtjevno? Gdje će kuhati chefovi?

Čim izvučete kuhara iz njegovog prirodnog okruženja naravno da je teže. Svatko tko je stavljen u neku novu sredinu predstavlja svojevrstan izazov. Razumjet ćete da ne želim previše govoriti kako će sve zajedno izgledati jer bih zaista želio vidjeti iskrenu reakciju kod ljudi. Želimo da bude posebno, chefovi su svi od reda sjajni profesionalci I ne sumnjam da će biti dobro.

Možete li na ovo pitanje odgovoriti iz pozicije chefa: predstavlja li izazov kuhanje na nestandardnim lokacijama poput ove? Kakva su reakcije chefova kad ste im rekli lokaciju?

Chefovi su uzbuđeni. Mi volimo stalno isprobavati neke nove stvari, onda zapravo sami sebe iskušate u nekom novom okruženju. Svi koji sudjeluju imaju neki vid pozitivnog ushićenja I veselimo se jer se događa prvi put u Hrvatskoj.

Znaju li se već jela koja će se služiti na samoj večeri?

Neka od jela su mousse škarpina, ugor na način Davida Skoke, janjeća lopatica i posebno lijep desert od marakuje i kokosa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:49