U malom istarskom mjestu Dajla, nedaleko od Novigrada, prije više od četrdeset godina utkan je put jednog maslinovog ulja iza kojeg stoji obitelj Brečević. Te 1981. godine, nono Mario posadio je prvih 60 maslina na položaju Kamponovo, lagano uzdignutoj mikrolokaciji s pogledom na more. Devedesetih godina brigu o masliniku preuzeo je Marijev sin Dušan, koji je maslinik proširio za dvjestotinjak stabala. Danas, Andrea Brečević, pripadnik treće generacije ove obitelji, nastavlja tradiciju. Andrein nono Mario vodio ga je u šetnje kroz maslinike i vinograde, ne skrivajući ponos prema svojem radu, sa željom da strast za maslinama prenese i na unučića. Oduvijek je imao želju da stvori nešto svoje, što će biti prepoznato na tržištu kao vrhunski proizvod. Od konkurencije su se htjeli diferencirati korištenjem novih znanja, tehnologija i dizajna, te zapravo biti od temelja drugačiji.
Andrea upravo svog nona smatra glavnim krivcem za to što se danas bavi maslinama. Bavljenje maslinama zapravo je bilo neizbježno, s obzirom na obiteljsku povijest. No, Andrea kaže kako mu to nije posao, već poziv. Školovao se na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, a potom se usavršavao u Italiji, pa je obiteljski posao podigao na novu razinu. Dok mu je bilo samo 25 godina, s tadašnjom djevojkom, a današnjom suprugom Maris, 2019. godine započeo je stvarati brend RHEOS, sa željom da održi tradiciju i vrhunsku kvalitetu ulja, uz novi moderniji pristup i identitet. Ime dolazi od grčke riječi Rheos, koja prevedeno znači teći ili izvor, čime su i s nazivom brenda simbolizirali proces od tek ubrane masline (izvora) do stvaranja maslinovog ulja koje teče iz preše.
RHEOS danas broji oko 4500 maslina, podijeljenih na tri rodna maslinika koja se prostiru na 16 hektara. Maslinici se nalaze na tri različite vrste tla - crvenica, bijela zemlja i siva, a u rod će kroz nekoliko godina doći i maslinik posađen 2024. godine. Rodni maslinici kombinacija su introduciranih (Leccino, Frantoio i Pendolino) i autohtonih sorti (Buža, Istarska Bijelica i Rošinjola), a u mladim maslinicima zasađene su isključivo autohtone sorte.
Prve nagrade
Paleta proizvoda obitelji Brečević sastoji se od četiri etikete. Tri od njih su monosortna ulja Leccino, Buža i Istarska Bijelica, a nude i Premium blend ulje koje se sastoji od pet sorti – upravo je to posljednje ulje i najnagrađivanije. Otkako su krenuli u stvaranje brenda 2019. godine, počele su stizati i prve nagrade, kako na domaćim, tako i na međunarodnim natjecanjima. Tako svake godine potvrđuju svoju izvrsnost u Tokiju, na Japan Olive Oil Prizeu (JOOP), kao i na prestižnom World Olive Oil Competition (NYIOOC) u New Yorku.
RHEOS Premium blend je ujedno i prva etiketa s kojom su pod brendom RHEOS izašli na tržište. Temeljna ideja ovog ulja je da savršeno paše uz sva jela – od mesa i ribe, pa sve do salata. Svaka sorta koja ulazi u blend bere se zasebno u idealnom trenutku te kreće odmah u preradu, a tek kad su ulja spremna stvara se blend.
- Naša filozofija je da on iz godine u godinu ne smije puno varirati, odnosno mora imati svoju prepoznatljivost i kvalitetu. Naravno, priroda je priroda i to je teško postići, jer svaka je godina različita, a samim time i ulje dobiveno ima različite karakteristike – objašnjava Andrea.
Svaka je godina različita
Zbog toga se ulja blendaju, odnosno miješaju, u omjerima koji su po njihovom mišljenju idealni za tu određenu godinu. Andrea kaže da upravo u tome leži tajna potvrđivanja kvalitete njihovih ulja iz godine u godinu. Boja njihovog Premium blenda je intenzivno zelena, a miris je, opisuje ga Andrea, profinjen. Kombinacija različitih sorti daje ulju miris svježe pokošene trave, zelene jabuke, artičoke, badema i aromatičnog bilja. Ulje je po okusu izraženo pikantno, a njegova ugodna gorčina stvara jedinstven doživljaj.
Andrea kaže kako se njihov Premium blend najbolje sljubljuje s gorkim povrćem kao što su radič i rukola, krem juhama poput juhe od vrganja. Uz već idealno sljubljivanje s mesom i ribom, Andrea ističe da je ulje idealan spoj sa školjkama i raznim sirevima, kao i desertima od gorke čokolade.
Najveće priznanje
Najveća potvrda kvalitete došla je sredinom svibnja ove godine, kada je Premium blend dobio priznanje jednog od najprestižnijih natjecanja na svijetu – Leone d‘ Oro. Već i ostvarivanje prava za sudjelovanje na ovakvom natjecanju je velika stvar, budući da je riječ o jednom od najselektivnijih natjecanja na svijetu. Pod vodstvom Marie Paole Gabusi, jedne od najvećih talijanskih stručnjakinja za maslinovo ulje, biraju se najbolja ulja prema rigoroznim standardima i detaljnoj organoleptičkoj analizi. Samo najbolje bodovana ulja uspiju dobiti pravo sudjelovanja uz oznaku "Selezione Leone". Tek se među njima biraju finalisti, a među njima se ove godine u kategoriji najboljih blendova na svijetu pronašlo samo pet ulja, među kojima i RHEOS Premium blend. "Dodjela nagrada održala se u blizini Foggie, a Andrei Brečević nagradu je osobno uručila voditeljica panela Maria Paola Gabusi.
Andrea priča kako on i njegova obitelj nikada nisu sumnjali u kvalitetu njihovih ulja, no vodili su se i time da to trebaju potvrditi i stručnjaci.
- Kada smo dobili informaciju da smo uvršteni među finaliste, istovremeno smo se ponadali osvajanju najveće nagrade, ali i skromno pomislili „ma ima i jačih i većih od nas“…. Međutim, ipak se pokazalo da se uloženi trud, znanje i ljubav isplate, te smo mi osvojili nagradu i time je naš Premium Blend postao „vrh“ svjetskog ulja. Iako se uvijek nadamo najvećoj nagradi, ipak u tako jakoj konkurenciji gdje se natječu najbolja španjolska i talijanska ulja očekivanja su malo skromnija – priča Andrea, koji je također sommelier I., II. i III. stupnja, kao i sommelier za maslinova ulja.
Neobičan proizvod za Istru
RHEOS je prošle godine na tržište plasirao i jedan prilično nekarakterističan proizvod za Istru – balzamski ocat. Osim što se RHEOS Aceto Balsamico radi u Istri, Andrea priča da je njegova posebnost u tome što je napravljen od grožđa Istarske Malvazije i Terana, te da je odležan u barrique bačvama pet godina. Njihov balzamski ocat savršeno se uklapa ne samo u njihovu obiteljsku priču, već i na tanjuru s njihovim uljima.
Andrea nam na kraju razgovora kaže i kako su njihovi maslinici trenutno u punom cvatu. Temperature u Istri su trenutno optimalne za cvatnju, a ako se tako nastavi, predviđa kako bi ova godina mogla biti odlična. Shodno tome, Andrea očekuje i dobre prinose, kao i zdrav plod masline.
Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Rheosa.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....