ZALJUBITE SE U PLANINE

SAZNAJTE SVE TAJNE DOBRO ISPLANIRANOG IZLETA: Kako vas ne bi trebao spašavati HGSS!

 Getty Images
 

Stiže nam sve ljepše vrijeme koje je puno pametnije iskoristiti boravkom u prirodi nego ležanjem na kauču, zar ne? Odlazak na izlet u planine savršen je način za napuniti baterije, odmaknuti se od gradske vreve i stresa te se opustiti uz prirodne ljepote i šetnju. Bez obzira na to želite li samo ići laganim tempom preko utabane staze do cilja ili pak iskusiti pravi planinarski adrenalin bez pomoći asfaltiranog puta, bez osnovnih informacija i stvari koje su vam potrebne nemojte ni kretati u takvu akcije.

Svi znamo za situacije kada je HGSS morao spašavati nepripremljene planinare i entuzijastične turiste koji su precijenili uspone i na kraju završili kao ''junaci'' akcija spašavanja. Kako i vi ne bi završili u rubrici ''Crna kronika'' ili ''Vjerovali ili ne'', otkrivamo vam sve tajne dobre pripreme za izlet, ali i planinarenje.

Close up of hiker boots trekking in the mountains at the sunrise with copy space
Getty Images/iStockphoto

Prvo i osnovno, uvijek odaberite adekvatnu obuću. Možda vam se na prvi pogled čini kako je uspon iznimno lagan i pitom te da su vam dovoljne vaše lagane platnene tenisice ili, ne daj Bože u ljetnim danima japanke, ali to nikako nije pametna ideja. Kvalitetne gojzerice ili specijalne tenisice za hiking neka vam budu bazni komad svakog odlaska na izlet, jednako kao i odjeća koja treba biti slojevita. Ne zaboravite jaknu za zaštitu od kiše zbog naglih promjena vremena koju možete staviti po potrebi u ruksak.

Iako dehidraciju povezujemo s ljetnim mjesecima, sa sobom uvijek imajte minimalno dvije litre vode bez obzira na to koje je doba godine. Jednako tako, nemojte računati uvijek na planinarske domove i grah s kobasicom na cilju jer nerijetko vas može uhvatiti glad na samoj stazi, a i domovi mogu biti zatvoreni. Stoga si uvijek pripremite dovoljnu količinu sendviča i snackova koji će vas po potrebi okrijepiti.

Friends walking together, hiking in forest.
Getty Images

Planinarenje je sagorijevanje kalorija, a ako su u pitanju neki veći uspon i više kilometara, možete potrošiti i nekoliko tisuća kalorija. Stoga je bitno da tijekom planinarenja jedete pomalo na svakoj pauzi, jer će vam hrana dati dovoljno energije da lakše prođete uspon.Najbolja kombinacija za planinarenje su sendviči sa suhomesnatim proizvodima poput dalmatinske pancete i pečenice ili pršuta. Svakako su dobra opcija i češnjovka ili slavonska kobasica, a suhomesnati odabir je najbolji jer se neće pokvariti tijekom izleta ako nemate prijenosni hladnjak.

Ako niste baš osoba od suhomesnatih proizvoda, za izlete su idealna pakiranja konzervi koja neće zauzeti puno prostora u ruksaku niti će vam stvarati dodatni teret. Sardina ili salata od jadranske skuše će vas svakako zasititi, a za snack odaberite najpoznatije planinarske grickalice - čvarke ili špek.

Marking on the rock showing hiking mountain path way to the top of mountain.
Getty Images/iStockphoto

Kada ste pripremili vodu i hranu, obukli svoje gojzerice i udobnu odjeću za planinarenje, vrijeme je za uspon! Ako se želite maknuti od asfaltirane ceste, krećite se isključivo po označenim planinarskim putovima. Markacije označavaju stazu i njih se treba slijediti pod svaku cijenu. To su crveno-bijele oznake koje ćete vidjeti na stablima, stijenama, zidovima, ogradama i kolcima uz planinarsku stazu koje vas, uz putokaze, vode do određenog cilja. Plavo-bijele markacije označavaju pristupe špiljama i jamama, a oba tipa imaju oblik kruga, dok se na tankim stablima označavaju kao tri usporedne crte. Križanja planinarskih putova prepoznati ćete obilježjem znaka X ispod markacije, a najčešće se nalaze pedesetak metara prije samog raskrižja.

Woman sitting on top and looking at sunset
Getty Images/iStockphoto

Za sam kraj, ne krećite na izlet bez pune baterije na mobitelu, jer nezgode se uvijek mogu dogoditi i najiskusnijim planinarima, a HGSS nam je uvijek na raspolaganju. Unaprijed si složite rutu, provjerite kilometražu (koliko je potrebno do uspona i natrag) kako vas ne bi uhvatio mrak i uvijek je dobro provjeriti vremensku prognozu. Stoga, pamet u glavu i uživajte u ljepoti planina!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:28