Kako uspješno voditi restoran?

Šest razloga zašto profesionalne kuhinje propadaju!

 Getty Images/iStockphoto
Uspješno voditi profesionalnu kuhinju nije lako, potrebne su godine prije nego se svo osoblje dovoljno ''uigra'' kako bi kuhinja i restoran funkcionirali besprijekorno.

Izvor vijesti: Fine Dining Lovers

Donosimo šest najvažnijih točaka na koje svi koji u radu restorana sudjeluju moraju obraćati pozornost ukoliko žele obaviti dobra posao!

Nedovoljno dobro postavljen ''mis-en-place''

Za nedovoljno dobar ''mis-en-place'' (organizirana/pripremljena radna jedinica) ne postoji izlika. Vrlo često se događa, a krivci za njega su i kuhar koji odrađuje posao te glavni chef kuhinje. Dobro organiziranje radne jedinice se može postići tako da se pomoćne kuhare uputi kako postaviti svoje radno mjesto po kriteriju hitnosti i redoslijeda kojima će zadatke obavljati. Naravno, nadgledanje od strane chefa kuhinje je neizbježno.

Shot of chefs preparing a meal service in a professional kitchenhttp://195.154.178.81/DATA/i_collage/pu/shoots/804593.jpg
Getty Images

Nedostatak obuke

Glavni chef ima pun niz odgovornosti s kojima se mora suočavati, ali nijedna nije važnija od toga da u svojoj kuhinji zaposli pojedince s velikim potencijalom i uloži u njihovu praksu i obuku.

Kvarovi opreme

Chefovi ovise o opremi s kojom rade. Pećnice moraju biti kalibrirane, ringovi moraju funkcionirati besprijekorno, temperatura ulja u fritezama mora biti savršena, posuđe mora biti u dobrom stanju, a hladnjaci moraju biti na točno određenim temperaturama. Chefovi moraju obraćati pozornost na ovo! Nijedan chef/kuhar ne bi trebao raditi s opremom koja ne funkcionira kako treba.

motion chefs of a restaurant kitchen
Getty Images/iStockphoto

Loš menadžment i neorganizirana sala

Čak i najbolja priprema i mentalno stanje mogu posustati pred lošim vodstvom. Također, ako sve ne funkcionira kako treba u Sali, malo je toga što chef može učiniti kako bi ispravio stvari!

Nedostatak mentalne pripremljenosti

Pomoćni kuhari moraju biti u pravom mentalnom stanju kako bi mogli raditi na vrhuncu svoje efikasnosti. Ako postoji unutarnji ili vanjski faktor koji ih u tome sprečava, glavni chef treba biti empatičan, saslušati, pružiti podršku i gurati kuhara kroz njegovu mentalnu dilemu.

Cropped shot of a chef working in the kitchenhttp://195.154.178.81/DATA/i_collage/pu/shoots/805551.jpg
Getty Images

Loša komunikacija

Konstantna komunikacija između pomoćnih kuhara, glavnog chefa, zaposlenika u sali, menadžera i voditelja će sve održati na pravom putu te minimizirati sva iznenađenja koja mogu negativno utjecati na restoran.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:22