SACHERICA

Slastičar koji ju je izumio imao je samo 16 godina, a originalni recept za poznatu tortu i danas se čuva u sefu

Dok je originalna Sacher torta imala samo jedan sloj džema od marelice, Eduard joj je dodao još jedan sloj između bogatog čokoladnog biskvita

Ako volite čokoladu, džem, torte i kolače, onda je dobra ideja da iskoristite 5. prosinca za pripremu ukusne Sacher torte, vjerojatno najpoznatije bečke slastice. Naime, toga dana u Americi obilježavaju nacionalni dan Sacher torte, a svi koji vole slatko, rado će se priključiti iako nisu u Americi, pa uz ovu ukusnu tortu poslužiti i obilnu porciju svježeg šlaga.

image
Tamer Alkis/Getty Images

Sacher tortu, jedinstvenu vrstu čokoladne torte, izumio je 1832. godine Austrijanac Franz Sacher, a u Beču se ona smatra jednom od najpoznatijih slastičarskih specijaliteta.

Franz Sacher je sa 16 godina bio tek kuharov šegrt. Tada je princ Von Metternich naručio poseban desert iz kuhinje za svoje goste, no kako je glavni kuhar bio bolestan, mladi Sacher je preuzeo dužnost izrade torte i tako je nastala ova svjetski poznata slastica od sastojaka koji su mu tada bili dostupni.

Njegov sin Eduard ju je usavršio. Dok je originalna Sacher torta imala samo jedan sloj džema od marelice, Eduard joj je dodao još jedan sloj između bogatog čokoladnog biskvita, a zatim sve prelio slojem čokoladne glazure, koristeći kvalitetniju čokoladu nego do tada. Uz to je popularizirao serviranje torte uz šlag. Eduard Sacher je 1876. godine otvorio luksuzni hotel u Beču koji je nosio njegovo prezime, a kako se i očekivalo, slavna Sacher torta postala je glavna slastica tog hotela.

image
Majaiva/Getty Images

Naš suradnik ukrstio je pero i kuhaču i ispričao nam priču o borbi s dvije najpoznatije austrougarske torte

Međutim, priča se tu zakomplicirala te u konačnici dovela do desetljeće dugog "rata torti". S obzirom na to da je Eduard slastičarnici Demel prodao pravo na proizvodnju i prodaju torte po originalnom receptu, i hotel i slastičarnica tvrdili su da prave originalnu Sacher tortu. Pravna bitka završila je 1963. godine kompromisom - hotel Sacher dobio je ekskluzivno pravo korištenja naziva "Original Sacher torte", dok je slastičarnici Demel dopušteno koristiti naziv "Eduard Sacher torte".

Slatki je simbol Beča i mnogima je omiljena slastica, imamo provjereni recept za uvijek sočnu Sacher tortu

Izvorni recept je i dan danas strogo čuvana tajna, a poslužuje se isključivo u Sacher hotelima u Beču i Salzburgu.

Hotel Sacher ima i varijantu popularne sacherice koja sadrži alkohol, a radi se o Sacher-Punschtorte.

U nastavku vam donosimo nekoliko zanimljivih činjenica o Sacher torti koje možda niste znali, kao i odličan recept našeg suradnika Ivana Joshija Tomića.

image
Berislava Picek/Cropix

Zanimljivosti o Sacher torti:

- Hotel Sacher godišnje diljem svijeta pošalje više od 360.000 Sacher torti

- Za izradu tolikog broja torti potrebno je oko 1,2 milijuna jaja, 30 tona brašna, 37 tona džema od marelice i 25 tona maslaca

- Kuhinjsko osoblje hotela Sacher još uvijek ručno izrađuje Sacher tortu te koriste originalni recept

- Originalni, rukom pisani recept za Sacher tortu, čuva se u sefu

- Čokoladna glazura za Sacher tortu sastoji se od mješavine triju čokolada iz Njemačke i Belgije

Sacher torta (za kalup promjera 18 cm)

Za biskvit:

200 g tamne čokolade (min. 70%)

180 g maslaca, omekšanog

90 g šećera u prahu

8 jaja (odvojiti bjelanjke i žumanjke)

50 g bademova brašna

50 g brašna za kolače

40 g kristalnog šećera

½ čajne žličice ekstrakta vanilije ili pola ostruganog ploda od vanilije

prstohvat soli

Za punjenje:

200 g džema od marelice (zagrijan i procijeđen ako je potrebno)

Za glazuru:

150 g tamne čokolade

120 ml vrhnja za šlag

20 g maslaca

Priprema biskvita:

1. Zagrijte pećnicu na 180 °C. Namažite 20 cm kalup za tortu maslacem i obložite papirom za pečenje.

2. Otopite čokoladu na pari ili u mikrovalnoj i ostavite da se ohladi.

3. Umutite maslac, šećer u prahu i ekstrakt vanilije dok ne postanu pjenasti. Dodajte žumanjke, jedan po jedan, neprestano miješajući. Umiješajte otopljenu čokoladu.

4. U drugoj zdjeli umutite bjelanjke s prstohvatom soli, postupno dodajući kristalni šećer dok ne postignete čvrsti snijeg.

5. Nježno umiješajte trećinu snijega u čokoladnu smjesu, zatim trećinu prosijanog bademova i pšeničnog brašna. Ponovite proces za svaku preostalu trećinu.

6. Ulijte smjesu u kalup i pecite 45 - 50 minuta. Provjerite čačkalicom - mora izaći suha.

7. Ohladite biskvit, zatim ga pažljivo obrežite na promjer od 18 cm kako biste dobili savršene rubove.

Punjenje:

1. Prerežite biskvit na dva jednaka sloja.

2. Premažite donji sloj zagrijanim džemom od marelice. Dodajte malo vode ako je pregust, a ako je prerijedak, kuhajte do željene gustoće. Stavite gornji sloj na premazani donji i ponovo premažite cijelu tortu tankim slojem džema. Obavezno stavite tortu nekoliko sati u hladnjak prije glaziranja kako bi se pekmez formirao u sloj.

Glazura:

1. Zagrijte vrhnje do vrenja, maknite s vatre i dodajte čokoladu i maslac. Miješajte dok ne dobijete glatku glazuru.

2. Prelijte tortu, puštajući da glazura ravnomjerno prekrije sve strane. Ostavite da se stvrdne na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u hladnjak.

Poslužiti uz tučeno vrhnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. prosinac 2025 10:15