Ako volite čokoladu, džem, torte i kolače, onda je dobra ideja da iskoristite 5. prosinca za pripremu ukusne Sacher torte, vjerojatno najpoznatije bečke slastice. Naime, toga dana u Americi obilježavaju nacionalni dan Sacher torte, a svi koji vole slatko, rado će se priključiti iako nisu u Americi, pa uz ovu ukusnu tortu poslužiti i obilnu porciju svježeg šlaga.
Sacher tortu, jedinstvenu vrstu čokoladne torte, izumio je 1832. godine Austrijanac Franz Sacher, a u Beču se ona smatra jednom od najpoznatijih slastičarskih specijaliteta.
Franz Sacher je sa 16 godina bio tek kuharov šegrt. Tada je princ Von Metternich naručio poseban desert iz kuhinje za svoje goste, no kako je glavni kuhar bio bolestan, mladi Sacher je preuzeo dužnost izrade torte i tako je nastala ova svjetski poznata slastica od sastojaka koji su mu tada bili dostupni.
Njegov sin Eduard ju je usavršio. Dok je originalna Sacher torta imala samo jedan sloj džema od marelice, Eduard joj je dodao još jedan sloj između bogatog čokoladnog biskvita, a zatim sve prelio slojem čokoladne glazure, koristeći kvalitetniju čokoladu nego do tada. Uz to je popularizirao serviranje torte uz šlag. Eduard Sacher je 1876. godine otvorio luksuzni hotel u Beču koji je nosio njegovo prezime, a kako se i očekivalo, slavna Sacher torta postala je glavna slastica tog hotela.
Međutim, priča se tu zakomplicirala te u konačnici dovela do desetljeće dugog "rata torti". S obzirom na to da je Eduard slastičarnici Demel prodao pravo na proizvodnju i prodaju torte po originalnom receptu, i hotel i slastičarnica tvrdili su da prave originalnu Sacher tortu. Pravna bitka završila je 1963. godine kompromisom - hotel Sacher dobio je ekskluzivno pravo korištenja naziva "Original Sacher torte", dok je slastičarnici Demel dopušteno koristiti naziv "Eduard Sacher torte".
Izvorni recept je i dan danas strogo čuvana tajna, a poslužuje se isključivo u Sacher hotelima u Beču i Salzburgu.
Hotel Sacher ima i varijantu popularne sacherice koja sadrži alkohol, a radi se o Sacher-Punschtorte.
U nastavku vam donosimo nekoliko zanimljivih činjenica o Sacher torti koje možda niste znali, kao i odličan recept našeg suradnika Ivana Joshija Tomića.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....