SLATKI GUŠTI

SLATKI GUŠTI: Imamo tri slatke torte za svaku priliku!

 Berislava Picek
Torta od limuna, totalno čokoladna torta i prugasti kolač - torta koji može poslužiti i kao doručak.

Zaželjeli smo se slatkog. Neki od nas su istinski ljubitelji čokolade i samo čokolade, drugi vole lakše varijante pa se za njih na stolu našla i limun torta dok su ljubitelji kolača uživali u prugastom kolaču uz popodnevnu šalicu kave.

Torta s limunom

Zagreb, 030516.
Proslava 5 rodjendana Dobre hrane na Bundeku.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek

Za biskvit:
210 g maslaca sobne temperature
190 g šećera
1 vrećica vanilin šećera
225 ml kokosova mlijeka
sok i kora od 2 limuna
210 g brašna
2 žličice praška za pecivo
125 g kukuruzne krupice
75 g kokosova brašna
Za glazuru:
110 g šećera u prahu
žličica limunova soka
2 žlice kokosova mlijeka

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 160 ºC i papirom za pečenje obložite okrugli oblik promjera 24 cm.
2. Pomiješajte prosijano brašno, prašak za pecivo, kukuruznu krupicu i kokos.
3. U drugoj posudi pomiješajte mekani maslac sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postane fina krema.
4. Dodajte kokosovo mlijeko koje ste prethodno dobro promiješali jer se u konzervi uglavnom odvoji masnoća od vode.
5. Dodajte limunov sok i koricu.
6. Tekućoj smjesi dodajte suhu i sve lagano izmiješajte.
7. Izlijte u kalup i pecite oko 50 minuta. Pustite da se tijesto ohladi.
8. Za glazuru pomiješajte šećer u prahu, limunov sok i kokosovo mlijeko. Izlijte preko torte i pustite nekoliko sati da glazura očvrsne. Ne morate držati u hladnjaku.

Čokoladna torta bez brašna

Zagreb, 030516.
Proslava 5 rodjendana Dobre hrane na Bundeku.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek

Za tijesto:
180 g tamne čokolade
175 g omekšalog maslaca
100 g smeđeg šećera
200 g oguljenih mljevenih badema
4 jaja
staklenka marmelade od naranče ili mandarine
Za ganache:
100 g tamne čokolade
50 g maslaca

Priprema:

1. Pećnicu ugrijte na 150 ºC.
2. Kalup za torte promjera 25 cm obložite papirom za pečenje.
3. Čokoladu otopite na pari, ostavite da se hladi.
4. U drugoj posudi pomiješajte maslac i šećer dok ne postanu kremasti.
5. Dodajte žumanjke, mljevene bademe i ohlađenu otopljenu čokoladu pa promiješajte.
6. Od bjelanjaka napravite čvrsti snijeg pa ga pažljivo dodajte u smjesu.
7. Ulijte smjesu u kalup i pecite 35 minuta. Pustite da se potpuno ohladi.
8. Na pari otopite čokoladu i maslac.
9. Tortu izvana premažite marmeladom pa potom ganache kremom.

Prugasti kolač

Zagreb, 030516.
Proslava 5 rodjendana Dobre hrane na Bundeku.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX

4 jaja
250 g šećera
250 ml ulja
100 ml mlijeka
300 g brašna
1,5 vrećica praška za pecivo
pola žličice soli
1 vrećica vanilin šećera
25 g kakaa

Priprema:

1. Pomiješajte jaja, šećer, ulje i mlijeko.
2. Podijelite smjesu na dva jednaka dijela.
3. U trećoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol.
4. Od te smjese odvojite 180 g i dodajte u jednu tekuću smjesu.
5. Ostatak brašna, soli i praška za pecivo prosijte s kakaom i dodajte u drugu tekuću smjesu.
6. Smjesom napunite deblje veće vrećice za duboko zamrzavanje i zavežite čvor. Svaku vrećicu stavite u lončić, tako da vrh vrećice bude okrenut prema gore.
7. Odrežite ga da dobijete rupicu. Kalup obložite papirom za pečenje i premažite slojem ulja.
8. Potom iz jedne vrećice u sredinu kalupa istisnite tijesto.
9. Vratite vrećicu u lončić da vrh bude okrenut prema gore. Istisnite u sredinu kalupa drugo tjesto. I tako redom. Svako novo istisnuto tijesto od sredine prema rubovima kalupa gura staro tijesto. Istiskujte dok ne ispraznite vrećice.
10. Pecite oko 45 minuta (probajte čačkalicom je li pečeno). Pustite da se ohladi u kalupu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 15:37