KOLAČI I TORTE IZ 19. STOLJEĆA

SLATKI VREMEPLOV: Ovih dana izlazi knjiga Maroja Mihovilovića s receptima njegove bake, koje je s požutjelih stranica na tanjure vratila Ana Grgić!

Ovih dana izlazi knjiga Maroja Mihovilovića s receptima njegove bake, koje su s požutjelih stranica na tanjure vratile glavna kuharica hotela Esplanade i njezine slastičarke

snima Marko Miščević i Berislava Picek/Hanza Media

Kopajući po prašnjavim kutijama prepunima obiteljske ostavštine, novinar Maroje Mihovilović naišao je na pravo osobno, ali i povijesno blago koje se desetljećima skrivalo na požutjelim stranicama jedne stare bilježnice. Izgubljeni zapisi njegove bake, rođene Osječanke, cijenjene zagrebačke intelektualke, književnice i snažne žene Vilme Vukelić, provjereni recepti za slastice koje je s užitkom pripremala za svoju unučad, napokon su ponovno ugledali svjetlo dana, i to ovjekovječeni u knjizi “Kolači moje omame Vilme” u Profilovu izdanju, koja će biti predstavljena javnosti na skorašnjem Interliberu.

Recepti ispisani tintom koja polako nestaje, na masnim i od česte uporabe oštećenim stranicama dokumenti su iz kojih se mogu iščitati detalji građanskog života na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, svjedoci su prolaska vremena i nezaustavljivih promjena kroz koje prolazi svaka obitelj, ali i ljubavi prema hrani, tradiciji, običajima i okupljanjima na kojima su upravo kolači s tih stranica bili rado viđena pojava. Svjestan vrijednosti svojega blaga, Maroje Mihovilović odlučio je da pronađeni recepti moraju nastaviti živjeti, a izdavanje kuharice nametnulo se kao logično rješenje. Kada su Vilmini zapisi došli u ruke njegova prijatelja i suradnika Željka Žutelije, on je znao kome se obratiti za pomoć. Put ga je odveo ravno u instituciju zagrebačke gastronomije, hotel Esplanade čiju kuhinju vodi još jedna snažna žena, chefica Ana Grgić, koja se pokazala kao savršen odabir za pothvat oživljavanja okusa ovih popularnih kolača s kraja 19. stoljeća.

Kulinarski izazov

- Željko Žutelija i ja već se godinama poznajemo i uvijek smo lijepo surađivali. Jedan dan me nazvao i pitao: ‘Moj prijatelj je pronašao recepte svoje omame. Hoćeš ih barem pogledati?’ Rekla sam mu da mi ih pošalje kako bih vidjela o čemu se radi, a kad sam otvorila recepte, ostala sam zatečena. Na prvi pogled je sve bilo izblijedjelo, nedostajala su slova na nekim mjestima... Vidjela sam da ti recepti zahtijevaju ipak više truda i pomnije čitanje, a ja sam stalno u nekoj gužvi, pa sam ih zatvorila i pustila na miru. Prošla su tri-četiri mjeseca, a onda sam jedan dan sjela i počela ih čitati - započela je svoju priču chefica Grgić kad smo ju nedavno posjetili u Esplanadi. - Podsjetili su me na recepte moje mame. Bilo je sedamdesetak zapisa, a ja sam prvo probrala sve što sam mogla pročitati. Rekli su mi da su oko 25 godina stajali u kutijama prije nego što su ih pronašli! Uspjela sam rekonstruirati oko četrdeset recepata, a kako su to većinom bili samo popisi sastojaka za raznovrsne kolače, trebalo se udubiti u njih i otkriti kako su ih pripremali - rekla je. Chefica Ana Grgić odlučila se uhvatiti u koštac sa samo naizgled šturim receptima sa svojim vjernim timom, koji uključuje slastičarke Anu Blažon, Ljilju Marić Rogić, Petru Oslaković i Blaženku Pustaj. - Moj tim se uvijek malo boji mojih izazova - objasnila nam je chefica Grgić s osmijehom.

- Došla sam im i rekla da imam nešto za njih. Prvo su, kao i ja, u čudu gledale zapise i pitale se kako ćemo to izvesti. No, kada su počele čitati, vidjele su da to, zapravo, i nije neki problem. Nas pet je podijelilo recepte i na kraju je to ispalo kao lijepo natjecanje u pripremi. Cure su se stvarno dale u to i nastala je odlična priča. Što se tiče recepata, nećete vjerovati, točni su, čak u gram! Kako je pisalo tako smo napravile, samo smo postupak malo prilagođavale jer nije bio naveden pa smo radile po svom - istaknula je.

Povratak jednostavnosti

Sve recepte objedinjene u ovoj primamljivoj kuharici obilježava jednostavnost, značajka koju u ovo užurbano vrijeme počinjemo opet cijeniti. S tim se slaže i chefica Grgić. - Najvažnije je što je sve jednostavno, svaki recept ima možda pet sastojaka i gotov je za maksimalno pola sata. Omama kao da je znala da je danas takva gužva da ljudi nemaju vremena za kuhanje - naglasila je. Pripremljeni bez puno kompliciranja, ali svejedno mirisni i ukusni, kolači omame Vilme u mislima će vas odvesti u neko drugačije vrijeme, kada se živjelo sporije, umjerenije i svjesnije.

- Po ovim receptima se moglo vidjeti kako je nekada bilo živjeti. I sama sam iz doba kada je kultura stola bila osobito važna. Znalo se kad je obiteljski ručak, kada se postavlja stol i da svi za njim moramo biti na vrijeme, a ovo me iskustvo podsjetilo na te zaboravljene lijepe trenutke. Omama baš o tome piše, kako se obitelj okupljala za stolom. Iako smo danas svi u nekoj gužvi i strci, te se navike ipak polako vraćaju. Krećem od sebe jer mi nedostaje taj dio svakodnevice. Nema mi ništa draže nego ispeći domaći kruh jer sam tako odrasla - dodala je.

Među toliko slasnih kolača chefici Grgić ipak nije bilo teško izdvojiti onaj omiljeni. Sasvim slučajno, upravo je taj kolač odabran za upečatljivu naslovnicu ove nostalgijom ispunjene kuharice. - Čim smo snimili Ruski kolač, bila je to ljubav na prvi pogled. Rekla sam da ovaj desert mora biti na naslovnici. To je kolač za koji odmah vidiš da je jednostavan, što je jako bitno kako bi se ljudi usudili otvoriti našu kuharicu. Svi kolači koje smo pripremile lijepi su mi i ukusni, ali me ovaj oduševio na prvu. Sočan i fin, kad ga jedeš, samo želiš još jedan komad - opisala nam je slasticu, za koju vam donosimo recept u nastavku. - Svi smo uživali u kolačima dok smo isprobavali recepte. Od direktora hotela do unučica urednika knjige Željka Žutelije. Primamljivi su! Neke biskvite i kolače koje smo pripremile ponudile smo i u našem bistrou. Svidjeli su se i našim gostima, iako nismo do sada radili takve deserte. Oduševili su se i jeli ih uz čaj i kavu. Kad je Maroje Mihovilović vidio što smo sve pripremile, i sam se oduševio. Drago mi je da smo se upoznali i oživjeli te kolače jer mu je omama bila jako važna - naglasila je chefica Grgić.

Timski rad

Cijeli pothvat slastičarskog tima Esplanade obilježila je pozitivna atmosfera koja izvire iz stranica ove knjige dok ju listate. Štoviše, u samo tri dana ove su vješte slastičarke pripremile kolače omame Vilme kao od šale, a fotografkinja Berislava Picek snimila je te atraktivne slastice koje izmamljuju uzdahe.

- Svi smo uživali i zabavljali se, bio je to timski projekt od početka do kraja. Kad krenete u ovakvu avanturu, na kraju vas obuzme sreća kad vidite što je nastalo. Cijeli tim je oduševljen kako je ispala knjiga - sa zadovoljstvom je istaknula Ana Grgić, i sama puna velikih planova.

- Planiram i vlastitu kuharicu, također usmjerenu na domaću hranu, no sigurno će proći još puno vremena dok ju napokon pripremim. Možda netko jednog dana pronađe moje zapise pa odluči napisati knjigu o baki Ani - s osmijehom je zaključila.

RUSKI KOLAČ

20 dkg maslaca
20 dkg šećera
3 velika jaja
20 dkg brašna
20 dkg mljevenih badema
kompot od marelica

Pjenasto miješati maslac i šećer. Dodavati jedno po jedno jaje, brašno i na kraju mljevene bademe. Smjesu izliti u kalup za torte i peći 15 minuta na temperaturi od 170 °C. Na pola pečenja izvaditi kolač, obložiti ga marelicama iz kompota i nastaviti peći 40-45 minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:52