Riba je njihov život

Složna braća s Korčule: Dok je jedan na koći, drugi je u ribarnici, a treći u vlastitoj konobi

Zvone Đula ribu je počeo prodavati kad mu je bilo 17. Sve što stariji brat Marko ulovi, a mlađi Dominik skuha, prođe kroz njegove ruke

Ako živite na nekom od otoka koji ne gravitira obali, nerijetko ćete se naći u situaciji da ste okruženi morem, a jedan od većih problema na koje nailazite je nabava ribe. Čast izuzecima, poput peškarije na otoku Hvaru, ali na drugim je mjestima to doista posao koji zahtijeva upoznavanje s lokalcima koji ulove koju ribu, već prema njihovu komodu, ili ako im ostane viška. Otprilike je takva situacija znala biti i u gradu Korčuli, sve do prije nekih desetak godina, kada je obitelj Đula krenula sa svojim ribarskim obrtom.

Ono što posebno veseli jest to da se radi o tri brata koji su potpuno posvećeni ribi i gastronomiji - Marko, Dominik i Zvone, svaki u svojem segmentu, vode obiteljske poslove. Marko, najstariji (38) lovi ribu s koćom od 14,5 m, najčešće na području oko Lastova pa sve do Mljeta, dok zimi lovi u kanalu - od rane zore pa sve do noći odrade bitno više kalada (dizanja i spuštanja mreža) nego nekad, a ulova zna biti. Škampa već dugo nema, ili su rijetki, ali zato ima kozica, grdobina, kovača, raznog sitniša za juhe i druge tipično koćarske ribe.

image

Zvone Đula

Ante Čizmić/Cropix

Ponudu znaju nadopuniti onime što male brodice ulove na parangale, mrižice i vrše.
Prodaju vodi srednji brat (27) Zvone, koji od ponedjeljka do subote svakoga jutra od sedam počne s prodajom ribe. Kaže da je od početka u tom poslu, dakle od nepunih 18 godina. Simpatičan momak, nadasve strpljiv, jer treba udovoljiti starim navikama i monadama Korčulana, turistima našim i domaćima, svakom s njegovim zahtjevima, te ugostiteljima. Uz ribarnicu u centru, imaju još jednu u kvartu Pod Sveti Anton s istom ponudom.

Najmlađi brat Dominik (25) je u kuharstvu, pekao je zanat u korčulanskom restoranu Adio Mare, te je ove godine otvorio konobu Biankura (znači: bijelo rublje, veš - starinska riječ južnjačkog i dubrovačkog govora), gdje na pravim gradelama priprema ribu. Prirodno ima prednost pred odabirom što će spremati i samo se zaleti kojih stotinjak metara do brata Zvone.

Veseli da, osim pravih gradela, pripremaju frigature (frito misto) i druga starinska jela - koja su pomalo potisnuta u uobičajenoj restoranskoj ponudi namijenjenoj turistima.

image

Dobra hrana, zima 2023.

Fotografija: Berislava Picek, Art Direkcija: Vesna Veselić

Više dobrih priča o "ljudima od ribe", provjerenih recepata, preporuka i savjeta potražite u novom broju magazina Dobra hrana!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 06:22