VINTAGE VINA

SPEKTAKULARNI CHATEAU HAUT-BRION: Poznata francuska vina dostupna su i u Hrvatskoj!

 Sandra Simunovic / CROPIX
Ako tražite doista posebna vina nećete pogriješiti izborom bilo koje od etiketa Chateau Haut - Brion iza koje stoji gotovo šest stotina godina iskustva. Premijerno predstavljanje održano je u Dubravkinom putu uz kulinarsku ekpertizu Priske Thuring.

Zagreb je imao priliku ugostiti svjetsku perjanicu među vinarijama, spektakularan Château Haut-Brion, jedno od pet iznimnih imena s lijeve obale Bordeauxa (Mouton Rotschild, Margaux, Lafite i Latour) sa statusom Premier Cru Classé koji označava vina koja primarno dolaze iz Bordeauxa.

Zagreb, 071117.
Predstavljanje ekskluzivnih vina vinarije Chateau Haut Brion uz jela Priske Thuring u restoranu Dubravkin put.
Foto: Sandra Simunovic / CROPIX
Sandra Simunovic / CROPIX

Njihova priča barem je u kratkim crtama poznata svakom ozbiljnijem zaljubljeniku u vintage vina ili konkretne “crnjake”. Sami počeci datiraju još iz 15. stoljeća i zapravo bi se o njihovoj povijesti doista mogli ispisati tomovi knjiga. Već tri desetljeća u vlasništvu su obitelji Dillon, dok je sadašnji predsjednik vinarije princ Charles Luksemburški. Uvijek su bili korak ispred svojeg vremena pa su tako 60-ih godina prošlog stoljeća prvi krenuli s upotrebom posuda za fermentaciju od nehrđajućeg čelika, a danas su jedan od glavnih sponzora za La Cite du Vin, bordoški muzej vina koji se smatra možda najvećim postignućem u vinskom svijetu u posljednjih dvadeset godina. Uz čašu rubin - crvenog Chateau Haut-Briona iz 1975. - porazgovarali smo s glavnim čovjekom za prodaju, gospodinom Joanom Mourguesom.

Zagreb, 071117.
Predstavljanje ekskluzivnih vina vinarije Chateau Haut Brion uz jela Priske Thuring u restoranu Dubravkin put.
Na fotografiji: direktor prodaje Joan Mourgues.
Foto: Sandra Simunovic / CROPIX
Sandra Simunovic / CROPIX

Iako uživanje u starim vinima nije ukorijenjeno u hrvatsku kulturu, Joan smatra kako su koncepti “edukativnih” večera, u kojima se uz prilično poznate okuse sljubljuje vino koje većina možda nikada nije imala priliku probati, dosta uspješni.

Naime, uz divne sljedove Priske Thuring lijepo se mogla zaokružiti cijela priča i ipak zagrepsti po površini zasebnog svijeta zvanog vintage vina.

Zagreb, 071117.
Predstavljanje ekskluzivnih vina vinarije Chateau Haut Brion uz jela Priske Thuring u restoranu Dubravkin put.
Na fotografiji: Priska Thuring.
Foto: Sandra Simunovic / CROPIX
Sandra Simunovic / CROPIX

Zagreb, 071117.
Predstavljanje ekskluzivnih vina vinarije Chateau Haut Brion uz jela Priske Thuring u restoranu Dubravkin put.
Foto: Sandra Simunovic / CROPIX
Sandra Simunovic / CROPIX

Na fotografiji: Marinirani file pastrve poslužen uz špinat i lješnjak te Clanrendelle Rose 2016 (najmlađu od tri vinarije Chateu Haut-Briona)

Zagreb, 071117.
Predstavljanje ekskluzivnih vina vinarije Chateau Haut Brion uz jela Priske Thuring u restoranu Dubravkin put.
Foto: Sandra Simunovic / CROPIX
Sandra Simunovic / CROPIX

Na fotografiji: Tartar od zubaca, rukole, šampinjona i cvjetače uz Clarendelle Blanc, 2013.

Zagreb, 071117.
Predstavljanje ekskluzivnih vina vinarije Chateau Haut Brion uz jela Priske Thuring u restoranu Dubravkin put.
Foto: Sandra Simunovic / CROPIX
Sandra Simunovic / CROPIX

Na fotografiji: Tjestenina od heljde i prepeličjih jaja uz La Chapelle de la Mission Haut-Brion, 2013.

Zagreb, 071117.
Predstavljanje ekskluzivnih vina vinarije Chateau Haut Brion uz jela Priske Thuring u restoranu Dubravkin put.
Foto: Sandra Simunovic / CROPIX
Sandra Simunovic / CROPIX

Na fotografiji:Kombinacija prepelice, guščje jetre i pastrnjaka uz La Chapelle de la Mission Haut-Brion, 2009.

Zagreb, 071117.
Predstavljanje ekskluzivnih vina vinarije Chateau Haut Brion uz jela Priske Thuring u restoranu Dubravkin put.
Na fotografiji: Priska Thuring.
Foto: Sandra Simunovic / CROPIX
Sandra Simunovic / CROPIX

Na fotografiji: Priska Thuring prezentira svoje jelo; kombinaciju junećeg vrata, koštane srži, krumpira i cikle uz Le Clarence de Haut-Brion 2010.

Zagreb, 071117.
Predstavljanje ekskluzivnih vina vinarije Chateau Haut Brion uz jela Priske Thuring u restoranu Dubravkin put.
Foto: Sandra Simunovic / CROPIX
Sandra Simunovic / CROPIX

Na fotografiji: Mousse od vanilije s jabukom, bademima i sladoledom od kamilice pastry chefa Roberta Bašića uz Clarendelle Amberwine, 2012.

U Hrvatskoj sam prvi put i moram priznati kako nisam još dovoljno dobro upoznao vaše tržište, ali budući da ste postali sve ozbiljniji akteri na svjetskoj vinskoj sceni vjerujem kako se i svijest među ljudima polako počela mijenjati i kako će uživanje u starim vinima ipak naći mjesta u vašoj kulturi – rekao je Joan.

Zagreb, 071117.
Predstavljanje ekskluzivnih vina vinarije Chateau Haut Brion uz jela Priske Thuring u restoranu Dubravkin put.
Foto: Sandra Simunovic / CROPIX
Sandra Simunovic / CROPIX

Zagreb, 071117.
Predstavljanje ekskluzivnih vina vinarije Chateau Haut Brion uz jela Priske Thuring u restoranu Dubravkin put.
Foto: Sandra Simunovic / CROPIX
Sandra Simunovic / CROPIX

Zagreb, 071117.
Predstavljanje ekskluzivnih vina vinarije Chateau Haut Brion uz jela Priske Thuring u restoranu Dubravkin put.
Foto: Sandra Simunovic / CROPIX
Sandra Simunovic / CROPIX

Zagreb, 071117.
Predstavljanje ekskluzivnih vina vinarije Chateau Haut Brion uz jela Priske Thuring u restoranu Dubravkin put.
Foto: Sandra Simunovic / CROPIX
Sandra Simunovic / CROPIX

Zagreb, 071117.
Predstavljanje ekskluzivnih vina vinarije Chateau Haut Brion uz jela Priske Thuring u restoranu Dubravkin put.
Foto: Sandra Simunovic / CROPIX
Sandra Simunovic / CROPIX

Zagreb, 071117.
Predstavljanje ekskluzivnih vina vinarije Chateau Haut Brion uz jela Priske Thuring u restoranu Dubravkin put.
Foto: Sandra Simunovic / CROPIX
Sandra Simunovic / CROPIX

Podsjetimo da kad govorimo o Boredauxu govorimo o nekoliko stotina godina dugoj tradiciji, a vinarija Château Haut-Brion formirala je već prepoznatljiv stil.

-Naša vina su elegantna i kompleksna. Iako danas uživano u vinu starom više od četrdeset godina starom vinu ono je još začudno pitko – otpio je gutljaj Haut-Briona iz 75-e pa nastavio

Naša filozofija je u stvaranju vina u kojem će se osjetiti bordoški terroir i naravno imati dugi vijek trajanja.

- Vino je tu da nas poveže u sreći ili tuzi, u veselju, proslavama ili posebnim prigodama koje želimo podijeliti s dragim ljudima, obitelji i prijateljima. Vino se radi za trenutke i to je naša filozofija. Ono što je bitno za istaknuti jest da vina koja imaju potencijal duljeg trajanja nude nam arome koje je nemoguće osjetiti u vinu koje je odležano dvije, tri ili pet godina.

Stara vina imaju osobnost baš kao i čovjek, ali to ne možete naučiti iz knjiga. Morate osjetiti te arome u nosu i okus na jeziku - zaključio je Joan. Inače, vina ove doista spektakularne vinarije počela je uvoziti tvrtka Acrobat krajem prošle godine.

Dobro je znati kako u Château Haut-Brion očekuju kako će 2017. biti u znaku dominatno merlota. U usporedbi s berbom 2016. koja je bila jedna od boljih berba ovog desetlje- ća, ova godina je uz mraz te obilne rujanske kiše vrlo teška i cijela Francuska trpi pad proizvodnje od gotovo 40%, dok je u samom Bordeauxu situacija nešto bolja

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:08