GASTRO VODIČ KROZ ADVENT 2018.

ŠTO ĆEMO JESTI I PITI NA ADVENTU: Vraća se street sarma, a psima će se na Fuliranju točiti "šampanjac"!

 Boris Kovacev / CROPIX
 

Radnici Zrinjevca su počeli ukrašavati Zagreb, neki su jedva dočekali, drugima je još prerano. Jedno je sigruno - na vrata nam kuca blagdansko raspoloženje. Očekivanja za nekoliko godina za redom najljepši europski Advent su velika, a organizatori pomno čuvaju ključne detalje. U zagrebačkoj turističkoj zajednici doznali smo tek da Advent počinje 1. prosinca, traje pet tjedana i uključuje neke nove lokacije, dok se neke od starih gase.

Zagreb, 031217.
Na lokacijama Gornjeg grada i u tunelu Gric zapocela je osma po redu manifestacija Advent u Zagrebu.
Foto: Sandra Simunovic / CROPIX
Sandra Šimunović / CROPIX

-Dobra hrana-
Zagreb, 061217. 
Ponuda jela i pica na Europskom trgu u sklopu Adventa.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markicevic / CROPIX

Zagreb, 051217.
Gastronomska ponuda na dogadjaju Advent u Zagrebu.
Na fotografiji: Fuliranje na Strossmayerovom trgu.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX

Situacija je slična i kod ugostitelja. Planiranje, organizacija, stvaranje marketinških strategija i kombinacije oko namirnica u punom su jeku. Informacije o tome što će hit kućice od prošlih godina nuditi u izdanju 2018./19. stroge su poslovne tajne, no neki od najuspješnijih ugostitelja iz prošlih godina, otkrili su nam tajna oružja kojima se spremaju za udarni zimski termin. Što to možemo očekivati od (dijela) njihove ponude ove godine?

Zagreb, 051217.
Gastronomska ponuda na dogadjaju Advent u Zagrebu.
Na fotografiji: Fuliranje na Strossmayerovom trgu.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX

EL TORO

"Svaki dan jelo iznenađenja, ali vjerni krafnama s pistacijom"

Pripreme za novi Advent u El Toru su počele čim je završio Zagreb Burger Festival, a konačnu ponudu planiraju definirati kroz sljedeća dva tjedna.

- Prošle smo godine bili najpoznatiji po Salchichas kobasicama bez ovitka, koje su tipično zimsko jelo, prilično začinjeno, ali opet ne previše teško. One svakako ostaju u ponudi, no malo ćemo se poigrati kombinacijom začina. Imali smo svinjsku i juneću kobasicu, no to ćemo reducirati samo na jednu vrstu mesa zato što planiramo proširiti ponudu - kaže nam Ivan Kršić, jedan od vlasnika El Tora, koji će svoju kućicu imati na Fuliranju.

Zagreb, 051217.
Gastronomska ponuda na dogadjaju Advent u Zagrebu.
Na fotografiji: Fuliranje na Strossmayerovom trgu.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX

Na Zagreb Burger Festivalu proslavili su se krafnom s neobičnom i laganom kombinacijom gornje glazure od pistacije i kremom od limete i borovnice iznutra pa planiraju i njezinu zimsku verziju.

- Volimo spontanost i trudimo se osluškivati što kaže naša publika, tako da često i u hodu prilagodimo neke stvari, ali i iznenadimo s pop-up jelima koje imamo u ponudi samo jedan dan. To ćemo definitivno napraviti i ovoga Adventa - kaže nam Kršić pa se osvrće i na ponudu pića. - Uz tradicionalno kuhano vino, imat ćemo još toplih pića - otkriva.

5 DO 12

Raščupana gica: pulled pork delicija od dimljene crne svinje

Premijerno izdanje na Adventu prošle je godine imala i kućica 5 do 12, koja se osim neobičnim imenom istaknula i pomnom brigom o namirnicama. Glavni aduti bili su im domaće kobasice sa svježom coleslaw salatom i homemade umacima, koje su dolazile u hrskavim pecivima iz Korice. Nudili su i ručno rađenu riblju paštetu i humus s libanonskim začinima.

Marko Pletikosa

- Kod nas nećete naći industrijske kobasice i kupovne umake, tvornička peciva, povrće iz supermarketa, jeftino vino začinjeno umjetnim dodacima i začinima. Želimo gastronomski doživljaj temeljen isključivo na svježoj i kvalitetnoj namirnici - kaže nam Borko Špoljarić, jedan od vlasnika kućice. Iz Bogovićeve ulice, gdje su bili smješteni prošle godine, sele se na Gornji grad, a ta se lokacija povećava na romantično područje Caffea de Matoš. Osim lokacije, nadograđuju i ponudu.

- Među ostalim, planiramo gurmanska iznenađenja u kojima ćemo reinterpretirati zimska adventska jela kao što su dimljeni buncek i dinstano kiselo zelje s domaćim senfom. Predstavit ćemo ih u neočekivanom izdanju, a jedna varijanta toga jela bit će i Raščupana gica - nova verzija pulled porka, dimljene i sporo pečene crne slavonske svinje. Bit će tu još jela s mirisima i okusima Mediterana, raznih zanimljivih začina i homemade umaka - otkriva nam Borko novitete, koji će se na njihovoj listi naći uz prošlogodišnje uspješnice.

HOV HOV

Na Fuliranju opet pseći bistro, a točit će se i čajevi za ljubimce

Da svoje mjesto na Adventu pronađu i najdraži četveronožni ljubimci pobrinut će se pseća pekarna Hov hov, čija će kućica biti smještena na Fuliranju. Tik uz kućicu prošle su godine imali restoran za pse, a doznajemo da će se ove godine pak okrenuti konceptu bistroa.

Zagreb, 181217.
U sklopu Adventa u Zagrebu otvoren je restoran za pse.
Foto: Zeljko Grgic / CROPIX
Zeljko Grgic / CROPIX

- Naši će gosti moći doći sa svojim vlasnicima, pojesti obrok, popiti šampanjac ili čaj - kaže nam Maja Kolman Maksimiljanović, jedna od vlasnica Hov hova. U ponudi će, priča, biti obroci od različitih kombinacija mesa - piletine, puretine, divljači, janjetine, patke, govedine...

- Meso, koje je sto posto svježe, dolazi u kombinaciji s povrćem, voćem i začinskim biljem. Uvijek imamo degustacije, tako da na neki način dozvoljavamo psima da sami odluče što će jesti. Vlasnici su tu samo da keširaju - šali se Maja pa dodaje da i na njihovoj kućici možemo očekivati iznenađenja.

T&T

Novi hit je pašticada u pita kruhu

Za Advent se naveliko priprema i Fran Ćurković, koji s prijateljem Markom ima kućicu T&T. Prošli Advent bio im je premijerni, a Fran je zbog njega čak i dao otkaz u banci. Imali su samo jedno jelo, no ono je bilo pun pogodak.

Zagreb, 041217.
Fran Curkovic je vlasnik kucice T&T na Tomislavcu u sklopu Adventa.
Foto: Sandra Simunovic / CROPIX
Sandra Simunovic

- Naša street sarma, koju smo posluživali u pecivu, prošle je godine izazvala pravi kaos. Prije nego što smo počeli računali smo na 20 puta manju prodaju - prisjeća se Fran. Njega i ekipu s kućice pomama za sarmom natjerala je na ozbiljne improvizacije.

- Morali smo u zadnji trenutak tražiti restoran koji će nam ustupiti kuhinju za motanje i spremanje sarme jer naši kapaciteti nisu ni približno mogli zadovoljiti potražnju. Znalo nam se čak i dogoditi da nas ljudi zovu da rezerviraju sarmu- smije se Fran. T&T kućica u međuvremenu je bila na još jednom festivalu, Foodbalerki, koja im je bila odlično tlo za testiranje još jednog novog jela, pašticade u pita kruhu.

- To je bila naša verzija pulled porka, samo s teletinom. Riječ je o klasičnoj domaćoj pašticadi u modernom ruhu, a trudimo se svim jelima pristupiti na taj način, spojiti tradiciju s nečim novim. Ljudima se svidjela, kritike su odlične, tako da ćemo je nuditi i na Adventu. Imat ćemo još jedno ili dva jela, no još ih razvijamo - ističe Fran.

A MOST UNUSUAL GARDEN

Zimski punčevi s ginom, topli kokteli i Botanikini čajevi

Naš glavni adut za zagrijavanje, kao i prošle godine, bit će zimski punčevi i kuhana vina. Ove godine veći je fokus na punču, koji će doći u raznim kombinacijama - s ginom, rumom, jegerom... - kažu nam iz A Most Unusual Gardena, čudnovate oaze na Horvaćanskoj cesti koja je najpoznatija po svojoj živopisnoj kućici na drvetu na kojoj se može ispijati kava ili neko drugo piće. Dašak tog štiha na Adventu će se širiti po Europskom trgu, gdje će biti smještena njihova kućica.

Zagreb, 021217.
Prvi dan osmog po redu Adventa u Zagrebu koji ce trajati od 2. prosinaca do 7. sijecnja 2018. Odrzava se na vise lokacija u sredistu Zagreba s bogatim kulturno-zabavnim programom i gastronomskom ponudom.
Foto: Sandra Simunovic / CROPIX
Sandra Simunovic

- Već četiri godine najveći nam je hit Hendricks punč. To nam je specijalitet, koji se radi sa šumskim voćem i na bazi je čaja. Čajeve nam osigurava Botanika. Topli kokteli, pokazali su se kao pravi trend - kažu iz A Most Unusual Gardena. - Naravno, imat ćemo ogromnu ponudu ginova i tonica - kažu nam.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:23