RECENZIJA RESTORANA

ŠTO VIŠE TRAŽITI OD BLAGOVANJA UOPĆE? U ovom se restoranu jede najbolje od viške tradicije, čista domaća majčina spiza!

Ako je ikada postojala ikakva domaća gastronomska revolucija, onda je ona pokrenuta prije dvadesetak godina na Visu, točnije istočnom dijelu luke Vis, u Kutu. Vođa viške restoranske revolucije je Zoran Brajčić, koji se do preseljenja na Vis uvijek bavio i ugostiteljstvom, no, reklo bi se, fakultativno

Restoran Pojoda
Ul. don Cvjetka Marasovića 8
21480 Vis
021 711 575

Ovo “i” znači da je kao završeni agronom specijaliziran za ribarstvo bio suvlasnik šankova u mnogim slavnim zagrebačkim okupljalištima: Lapidariju, Kulušiću... Paralelno s direktorskom funkcijom u tada jako prosperitetnoj tvrtki, opet kao suvlasnik, sa svojim je stalnim kompanjonima imao restoran u Martinščici na Cresu, pa u Svetom Petru na Moru, nedaleko od Zadra. A onda je jedan dan odlučio da mu je Vis, gdje mu je očevina i gdje je proveo svako ljeto otkad se rodio, važniji od svega.

Napušta odlično plaćen stalan posao i sve brojne biznise sa strane i postaje profesionalni ugostitelj. U Zamberlinovu dvoru u kući koja se smatra ljetnikovcem Hanibala Lucića, u kojoj je bio lambik pa je i danas svi tako zovu, otvara svoj prvi viški restoran. Odmah je uzdrmao ocvalo, uspavano otočko ugostiteljstvo koje se, osim jednog slavnog restorana Andre Slavića, i nije imalo čime podičiti. Sve se svodilo na meso i ribu s gradela i juhu “iz vrećice”. Odgojen na finoj, domaćoj majčinoj spizi o kojoj je uvijek pričao kao o neprikosnovenom kuharskom uzoru, na jelovnik odmah stavlja sva viška jela koja je majka kuhala njegovu ocu, fetivom Višaninu.

Iz zaborava vadi stare recepte prvenstveno pojorske kuhinje, koja u kombinaciji s onom građanskog Visa odmah nailazi na fantastičan odaziv. (Kuhinja otoka Visa je jasno podijeljena u tri odvojena segmenta. Ribarska, pučka u Komiži, pojorska koja je nastala u nizu sela i zaselaka na ogromnom polju koje se proteže duž istočne obale otoka, i građanska, nekad trgovačkog Visa.) Samo dvije godine kasnije kada mu vlasnici prostora otkazuju najam Lambika, nedaleko nalazi novi, puno veći dvor idealan za restoran.

U velikom vrtu opasanom visokim zidovima uz koji raste visoki bambus, a cijeli je prošaran velikim stablima agruma, otvara svoje novo gurmansko utočište, Pojodu. U viškom dijalektu i uopće u pomorskom rječniku “ići u pojodu” znači uploviti s olujnog mora u zavjetrinu, spustiti sidro u sigurnoj luci. To simbolično ime potpuno se spojilo s idejom Brajčićeva poimanja restorana i kuhanja, koju ostvaruje uz ogromnu pomoć supruge Vesne, a odnedavna i sina Marka koji je odrastao u Pojodi, pa mu uloga menadžera i ne može biti strana.

U višednevnim boravcima u svim godišnjim dobima (Pojoda je jedan od rijetkih otočkih restorana koji svoja vrata ne zatvara zimi) ovdje sam probao cijeli jelovnik i stvarno mogu suditi o jednom od najbolje posloženih obiteljskih restorana na Jadranu, potpuno autorskoj kuhinji i svakogodišnjim novitetima koji nastaju u snovima, pa dugotrajnim brušenjem u kuhinji tijekom zime, da bi na proljeće bili predstavljeni gostima. Takva su autorstva chefa Brajčića. Luc (ili koja druga plava riba, ovisno o ulovu) u gustom toću od kapara s domaćom majonezom, salata od gofa s jajima, orbiko (što je skraćenica od kombinacije orza, biža i kozica), morski pas u vinu.., a zadnje iznenađenja i za mene od tih novitada koji uvijek postaju klasici, bila je velika butarga šampjera pečena na gradeli, servirana na ledu s prepečenim kruhom. Koje li slasti.

Ovaj put preskačući niz finesa pojorske kuhinje. paštafažol na brujet, ribu u slanutku, potrušene šnjure ili hobotnicu s bobom, nevjerojatno dobre brudetade od rakova ili riba ili s njima zajedno, zazubice su mi narasle čim sam v idio jednog ovećeg, prelijepog romba. Ta riba baš viških dubina, koja se lovi pučinskim paranga lima , gotovo je najbolje što se može ispeći od morskog blaga na gradeli. I tako je i bilo, jer osim što je odličan kuhar, gazda Brajčić neprikosnoveno je dobar pekač. Njegovo umijeće pečenja posebno velikih riba na gradeli već je ušlo u kuharske anale. Biti na otoku Visu i ne probati njegovu ribu s gradela velika je pogreška. U potvrdu spomenuti romb. Neopisiva slast jer je njegovo meso podatno, ni pretvrdo ni premekano, sočno, prepuno onog posebnog šuga koji u nespretnom prijevodu s talijanskog zovu ribljim ljepilom.

Još kad ste okruženi s poznatom ekipom konobara i kuharskih sous chefova i pomagača, sve draga poznata lica postojane Pojodine posade, što više uopće tražiti od blagovanja u restoranu. Taj se stil srećom proširio na cijeli Vis kao revolucionarni generator dobre otočke kuhinje, bez obzira na to da li se ona samo imitira ili potiče vlastite ideje u još nekoliko odličnih viških restorana.

KATEGORIJA RESTORANA: 9/10

USLUGA: 9/10

AMBIJENT: 9/10

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:25