‘ONI PRHKI S PEKMEZOM‘

Svake godine keksi iz poznate zagrebačke slastičarnice rasprodaju se nevjerojatnom brzinom! Uspjeli smo saznati recept za najpopularniju vrstu

U slastičarnici Meet Mia ovih dana svi su opasno fokusirani na pripremu omiljenih blaganskih keksića

Kada sredinom studenog svake godine ekipa iz zagrebačke slastičarnice Meet Mia, predvođena Miom Salman, objavi da su otvorene narudžbe za kutije s božićnim keksima, za mnoge upravo to označava početak blagdanskih zbivanja. Njihove su kutije, naime, toliko popularne da se rezervacije za dane oko Božića popune gotovo u trenu pa je biti brz i spretan najvažnija stvar ako na te dane želite uživati u slatkim, pomno osmišljenim zalogajima. Od kutija, koje su svake godine drugačije i još ljepše od one prethodne, do selekcije kolačića koje nikog za stolom neće ostaviti ravnodušnim.

image
Zvonimir Ferina/

Nalaze se tu klasične zvjezdice i linzeri, išleri, londoneri, husari, žarbo kocke, mađarica i, naši favoriti, čovječuljci s cimetom spojeni džemom od maline i meka, slatka medena pita, i svaki od tih zalogaja poseban je na svoj način. Nema tu istog tijesta koje se koristi za sve kekse u kutiji, na što često nailazimo kod slastičarnica koje si žele maksimalno olakšati posao, svaki ima svoj okus, punjenje i donosi drugačiji doživljaj. Koji je onda najpopularniji, pitali smo Miju Salman.

"Teško mi je izdvojiti jedan keks koji je najtraženiji jer stvarno svatko ima svoj favorit", rekla nam je, a zatim dodala kako uvijek i kod svih odlično prolaze klasični prhki keksi s pekmezom, pa nam je baš za te ustupila i recept, koji ostavljamo u nastavku.

Kako nam je rekla Mia, rezervacije i narudžbe za ove blagdane su popunjene. Više informacija možete potražiti i na njihovim društvenim mrežama.

image
Marko Miscevic/Cropix

Osim toga, tu je i recept za kekse u čokoladnoj varijanti s lješnjakom, koji nam također zvuče baš dobro, pa ako ovih blagdana niste stigli na vrijeme naručiti svoju kutiju, u pripremu se možete upustiti sami.

image
Zvonimir Ferina/

Prhki cvjetići s pekmezom

Trebat će vam:
540 g glatkog brašna
360 g maslaca
180 g šećera u prahu
prstohvat soli
3 žumanjka
korica naranče
Priprema:
Zamijesite sve sastojke i ostavite u frižideru preko noći. Idući dan izvadite tijesto iz frižidera 20-ak minuta prije korištenja. Tijesto razvaljajte na 3 mm i izrezujte cvjetiće (ili oblike po želji). Pecite 8-10 minuta na 160 stupnjeva. Kada se ohlade punite pekmezom po želji i spojite.

image
Zvonimir Ferina/
image
Zvonimir Ferina/
image
Zvonimir Ferina/

Lješnjak keksi

Za tijesto:
300 g glatkog brašna
120 g šećera u prahu
240 g maslaca
120 g mljevenih lješnjaka
4 žumanjka
Za kremu:
2 jaja
1 žumanjak
80 g šećer
80 g maslac
40 g pasta lješnjak
Priprema:
Zamijesite sve sastojke i ostavite u frižideru preko noći. Idući dan izvaditi tijesto iz frižidera 20-ak minuta prije korištenja. Tijesto razvaljate na 3 mm i izrezujte kružiće. Pecite 8-10 minuta na 160 stupnjeva. Za kremu na pari skuhajte jaja, žumanjak i šećer miješajući cijelo vrijeme. Ostavite da se prohladi do sobne temperature. Kada se ohladi mikserom umiksajte maslac i lješnjak pastu (možete slobodno dodati i liker od lješnjaka ako imate). Punite ohlađene kekse kremom i spojite. Spojene kekse dobro ohladite (po mogućnosti u zamrzivaču) i svaki keks glazirajte otopljenom mliječnom čokoladom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. prosinac 2025 10:36