Kada sredinom studenog svake godine ekipa iz zagrebačke slastičarnice Meet Mia, predvođena Miom Salman, objavi da su otvorene narudžbe za kutije s božićnim keksima, za mnoge upravo to označava početak blagdanskih zbivanja. Njihove su kutije, naime, toliko popularne da se rezervacije za dane oko Božića popune gotovo u trenu pa je biti brz i spretan najvažnija stvar ako na te dane želite uživati u slatkim, pomno osmišljenim zalogajima. Od kutija, koje su svake godine drugačije i još ljepše od one prethodne, do selekcije kolačića koje nikog za stolom neće ostaviti ravnodušnim.
Nalaze se tu klasične zvjezdice i linzeri, išleri, londoneri, husari, žarbo kocke, mađarica i, naši favoriti, čovječuljci s cimetom spojeni džemom od maline i meka, slatka medena pita, i svaki od tih zalogaja poseban je na svoj način. Nema tu istog tijesta koje se koristi za sve kekse u kutiji, na što često nailazimo kod slastičarnica koje si žele maksimalno olakšati posao, svaki ima svoj okus, punjenje i donosi drugačiji doživljaj. Koji je onda najpopularniji, pitali smo Miju Salman.
"Teško mi je izdvojiti jedan keks koji je najtraženiji jer stvarno svatko ima svoj favorit", rekla nam je, a zatim dodala kako uvijek i kod svih odlično prolaze klasični prhki keksi s pekmezom, pa nam je baš za te ustupila i recept, koji ostavljamo u nastavku.
Osim toga, tu je i recept za kekse u čokoladnoj varijanti s lješnjakom, koji nam također zvuče baš dobro, pa ako ovih blagdana niste stigli na vrijeme naručiti svoju kutiju, u pripremu se možete upustiti sami.
Prhki cvjetići s pekmezom
Trebat će vam:
540 g glatkog brašna
360 g maslaca
180 g šećera u prahu
prstohvat soli
3 žumanjka
korica naranče
Priprema:
Zamijesite sve sastojke i ostavite u frižideru preko noći. Idući dan izvadite tijesto iz frižidera 20-ak minuta prije korištenja. Tijesto razvaljajte na 3 mm i izrezujte cvjetiće (ili oblike po želji). Pecite 8-10 minuta na 160 stupnjeva. Kada se ohlade punite pekmezom po želji i spojite.
Lješnjak keksi
Za tijesto:
300 g glatkog brašna
120 g šećera u prahu
240 g maslaca
120 g mljevenih lješnjaka
4 žumanjka
Za kremu:
2 jaja
1 žumanjak
80 g šećer
80 g maslac
40 g pasta lješnjak
Priprema:
Zamijesite sve sastojke i ostavite u frižideru preko noći. Idući dan izvaditi tijesto iz frižidera 20-ak minuta prije korištenja. Tijesto razvaljate na 3 mm i izrezujte kružiće. Pecite 8-10 minuta na 160 stupnjeva. Za kremu na pari skuhajte jaja, žumanjak i šećer miješajući cijelo vrijeme. Ostavite da se prohladi do sobne temperature. Kada se ohladi mikserom umiksajte maslac i lješnjak pastu (možete slobodno dodati i liker od lješnjaka ako imate). Punite ohlađene kekse kremom i spojite. Spojene kekse dobro ohladite (po mogućnosti u zamrzivaču) i svaki keks glazirajte otopljenom mliječnom čokoladom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....