PRIPREMA ZIMNICE!

SVE ŠTO TREBATE ZNATI O AJVARU: Ako želite da bude savršen morate biti strpljivi, a ovdje je recept i popis najčešćih pogrešaka koje radimo!

Možete se opredijeliti za ribu ili meso, voće ili čokoladu, slatko ili slano, ali kad na red dođe pitanje ajvara, svi će potvrdno kimnuti glavom u znak obožavanja tog kremastog čuda.

snima: Mario Kučera

*Sve fotografije snimljene su za vrijeme jednog snimanja s Vesnom Miletić kojoj ovim putem zahvaljujemo na trudu i angažmanu

Legenda o ajvaru uspješno se prenosi s koljena na koljeno pa tako odlaskom kolovoza i u prvim danima rujna nekako sve miriši na pečenu papriku i obojeno je u crveno. U sitne sate odlazi se u pekarnicu po novu štrucu kruha kako bi se provjerila kvaliteta tek pripremljenih teglica ajvara (ili dokrajčila prošlogodišnja kolekcija). Čini nam se kako ne postoji gurman koji ne voli ajvar.

AJVAR
Photo&copyright MARIO KUCERA
mario_kucera@yahoo.com
Mario Kučera

Samo bez žurbe
Možete se opredijeliti za ribu ili meso, voće ili čokoladu, slatko ili slano, ali kad na red dođe pitanje ajvara, svi će potvrdno kimnuti glavom u znak obožavanja tog kremastog čuda. S ajvarom nema žurbe. Ako želite da bude zbilja dobar, pripremite se na nekoliko sati biranja najmesnatijih crvenih roga, zatim pečenja, guljenja, micanja sjemenki i za kraj višesatno miješanje dok ne dobijete izluđujuće mirisnu kremu.

AJVAR
Photo&copyright MARIO KUCERA
mario_kucera@yahoo.com
Mario Kučera

On vam, naime, neće oprostiti švercanje, tako da nemojte ni pomišljati na guljenje kožice pod vodom ili na smišljanje prečica u fazi miješanja. Pravi ajvar se peče, a što ide u njega, još je predmet rasprava na kojoj se povisuju tonovi. Jedno je sigurno, trebaju vam mesnate roge koje ćete peći.

AJVAR
Photo&copyright MARIO KUCERA
mario_kucera@yahoo.com
Mario Kučera

Šarenac je najbolji
Zatim češnjak, po mogućnosti šarenac, sol i ulje. Najveća enigma jest patlidžan koji mnogi stavljaju, dok se drugi zgražaju. Ako volite patlidžan, izaberite sjajne primjerke sa zategnutom kožom, a na, primjerice, 10 kilograma paprika trebat će vam tri kilograma patlidžana. Što se tiče ljutine, igrajte se ljutim papričicama pa za one koji vole šarf nemojte štedjeti. Konzervans također izbjegnite, već sterilizirajte teglice toplinom.

AJVAR
Photo&copyright MARIO KUCERA
mario_kucera@yahoo.com
Mario Kučera

Svidio vam se članak? Bacite oko i na recept!

Pet najčešćih pogrešaka u pripremi ajvara saznajte ovdje!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:30