VINSKA ŠKOLA SAŠE ŠPIRANCA

TIKVEŠ MIJENJA IGRU: Dva najvrednija brenda cjelokupnog makedonskog vinarstva!

 Getty Images/iStockphoto
Perjanice vodeće makedonske vinarije Tikveš, Barovo i Bela voda, preko noći su postali kultne etikete i ujedno dva najvrednija brenda cjelokupnoga makedonskog vinarstva

Već godinama je Makedonija uvjerljivo glavni dobavljač uvoznih vina u Hrvatsku. Primjerice, od 29 milijuna eura vrijednosti uvezenog vina u 2015., na ona iz Makedonije otišlo je čak 38 posto, a mjeri li se umjesto financijske vrijednosti količina u litrama, od ukupnog je uvoza na makedonska vina u istoj godini otpalo čak 50 posto ukupne količine, oko 14,200.000 litara. Iz toga nije teško izračunati da se te godine prosječna cijena litre uvezenog vina iz Makedonije kretala oko jednog eura, to jest oko 7,5 kuna. Stoga se ne treba čuditi ni percepciji najvećega dijela domaće javnosti da je u slučaju makedonskih vina riječ o bazičnim, jeftinim vinima.

Red wine. Glass of wine. Pouring red wine.
Getty Images/iStockphoto

Novi uzlet

Međutim, to se u posljednje vrijeme ubrzano mijenja. Izvor onih najjeftinijih vina kao baze za stolna vina, koja dolaze u cisternama i onda se obično pune u Hrvatskoj, sve više postaje Kosovo, a Makedonija se na kvalitativnoj i cjenovnoj ljestvici postupno penje u višu kategoriju. Jedan od glavnih uzroka je vodeća makedonska vinarija Tikveš, koja je sredinom dvijetisućitih zaokrenula smjer vinarije od tržišta stolnih prema tržištu kvalitetnih i premium vina, i čijem vrhuncu možemo danas svjedočiti. Naime, nakon promjene vlasništva i posljedičnog velikog investicijskog vala vinarija Tikveš se okrenula proizvodnji kvalitetnijih vina, a u ovom desetljeću i onih najprestižnijih, kad je lansirala perjanice vinarije, vina Belu vodu i Barovo.

Red wine
Getty Images/iStockphoto

Koliki je razmjer investicija, svjedoče podaci o količini skupog drvenog suđa za odležavanje vina. Manje barik bačve broje 980 komada, a veliki hrastovi badnjevi ili bačve većeg kapaciteta nevjerojatnih 763 komada. Barovo i Bela voda su preko noći postali kultne etikete i ujedno dva najvrednija brenda cjelokupnoga makedonskog vinarstva. Rodili su se kad je vinarija 2010. angažirala slavnoga francuskog enološkog konzultanta Philippea Cambiea, kojem su pridružili iz vlastitih kadrova pametnom selekcijom iznjedrenog i jednako talentiranog enologa Marka Stojakovića koji je danas ujedno i glavni enolog cijele vinarije.

Mnogobrojna priznanja

Suradnja njih dvojice urodila je s ta dva vina koja su u nastupajućim godinama osvojila više priznanja nego ikoje drugo crno vino s prostora bivše države. Oba su dobila imena prema geografskim položajima s kojih dolaze. Bela voda dolazi s blagih padina 200 metara nadmorske visine iz središnjeg područja regije Tikveša, s crvene gline koja savršeno pogoduje sortnoj kombinaciji od koje se vino sastoji, podjednakom omjeru plavca malog i vranca.

Barovo, pak, dolazi s viših položaja koji se penju i do 700 metara nadmorske visine, s tla vulkanskog porijekla koje izrazitije naglašava eleganciju i svježinu te savršeno uravnotežuje kratošiju (tribidrag, crljenak) koja se u ovom blendu nalazi također s vrancem. Barovo je obično vino istaknute mineralnosti i dubine, a Bela voda bogatstva, zrelosti i punoće. Krajem veljače vertikalnu degustaciju tih dviju etiketa u zagrebačkom je Double Tree by Hiltonu održao naš proslavljeni sommelierski prvak Emil Perdec, a mi smo izdvojili tri etikete koje su nas se osobito dojmile.

BAROVO 2015. CIJENA: 140 KN

OCJENA: 93/100

Aktualno na tržištu, od kratošije (tribidraga) i vranca. Izvanredno vino s jakim naglaskom na voće borovnice i tek profinjenom dozom začina iz drva. Fantastična balansa i jednako fantastične svježine, bez iole oš- trine koja inače karakterizira vrance premium kategorija, sasvim zrelih tanina, iznimnog trajanja, koncentrirane voćnosti na nepcu koja traje još dugo nakon ispijanja. Potencijal za čuvanje je evidentan i proteže se na najmanje deset godina nakon berbe. Idealno za štovatelje syraha tipa Hermitage.

BELA VODA 2015. CIJENA: 140 KN

OCJENA: 93/100

Od vranca i plavca malog u podjednakom omjeru. Sasvim drukčije vino od prethodnika. Bitno koncentriranije i bogatije, s jasnim utjecajem novog francuskog barika. Takve koncentracije da teksturu možemo nazvati gustom. Na nosu intenzivno prezrelo bobičasto voće i obilni vanilični začini. U ustima toplo, blago pikantno, izvrsno uglađenih tanina, s finišom punim slasti. To je vino za čuvanje, ali može ga se trošiti i odmah uz crveno meso u jačim, pikantnijim umacima.

BELA VODA 2011. CIJENA: 140 KN

OCJENA: 94/100

Izvanredno, izvanserijsko vino. Fantastično se razvija i godine mu samo gode. Također su prisutni začini kao i na mlađem godištu, ali nema vaniličnosti ni toliko voćnosti. Razvojem je dobilo sasvim drugu dimenziju i kvalitetu koja ostavlja bez teksta. S puno mediteranske raskoši, blage pikantnosti, ugodne topline te i dalje visoke koncentracije. Stilski jako podsjeća na Châteauneuf-duPape najviše klase, što i ne čudi s obzirom na porijeklo i specijalizaciju enologa Philippea Cambiea koji dolazi iz južne Francuske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:15