THE GARDEN BREWERY

TOM O'HARA IZ GARDEN BREWERYJA: ''Mi nećemo prestati proizvoditi sour, zato ga vi morate zavoljeti!''

Zagreb, 120319.
Slavonska avenija 22f.
The Garden Brewery, pivovara craft sour piva.
Na fotografiji: Tom O'Hara, pivar.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomaš / HANZA MEDIA

Malo tko ne zna za The Garden Brewery, pivovaru na kraju grada koja je, od otvorenja 2016. godine, poslovno ostvarila zavidan uspjeh, a svojim se pivom uvukla pod kožu mnogih zagrebačkih pivopija

Na Žitnjak smo navratili jer su ovaj tjedan pripremili nešto posebno. Tjedan soura, piva uz koje se nerijetko vežu pridjevi poput ''najomraženije'' i ''na lošem glasu''. Naime, od 11. do 17. ožujka traje tjedan u kojem možete kušati sve njihove soure, točnije njih šest te naučiti nešto o ovom nerazvikanom stilu piva.

Zagreb, 120319.
Slavonska avenija 22f.
The Garden Brewery, pivovara craft sour piva.
Na fotografiji: toceno pivo.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomaš / HANZA MEDIA
 

Hodajuća enciklopedija i pivar odgovoran za sve novo što izađe iz ove pivske radionice je Irac Tom O'Hara, koji je u Zagreb došao prije gotovo tri godine, kada je pivovara i započela s radom.

''Sour je jedno od prvih piva koje smo proizveli. Štoviše, prvi u regiji smo proizveli ''kettle sour''. Prije tri godine su svi mislili da smo ludi i da nitko ne želi piti kiselo pivo. Realno, lokalno je to bio spor napredak, ali postoji publika koja ga jako voli'' – ističe Tom.

Zagreb, 120319.
Slavonska avenija 22f.
The Garden Brewery, pivovara craft sour piva.
Na fotografiji: pakovanje.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomaš / HANZA MEDIA
 

U prošlosti (uglavnom u Belgiji i Njemačkoj) je sour pivo nastajalo tako da se ostavilo odmarati u podrumima, a sve ono što bi, spontano, uletjelo u bačvu bi fermentiralo pivu. Danas su spontano fermentirana piva jedna od najcjenjenijih na svijetu zbog specifičnosti područja na kojima se mogu proizvoditi i tipova divljih kvasaca koji se nalaze u zraku upravo tih područja.

Zagreb, 120319.
Slavonska avenija 22f.
The Garden Brewery, pivovara craft sour piva.
Na fotografiji: limenke s pivom.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomaš / HANZA MEDIA
 

''Kettle souring'' je zapravo ubrzan postupak fermentacije piva. Metodom ''kettle souringa'' pivo se, prije postupka kuhanja, ostavlja u spremnicima od nehrđajućeg čelika te mu se dodaju bakterije. Ovaj postupak ''namjernog zaražavanja'' piva rezultira osvježavajućim i oporim okusom nalik bijelom vinu. Iskustvo je slično onome kad cuclate kiseli bombon, neprekidno imate potrebu mljackati i ''skupljati'' usta.

''Važno nam je da možemo kontrolirati proces, budući da istovremeno proizvodimo i ostale stilove piva pa moramo paziti da ostatak pivovare bude izoliran. U samim počecima smo za fermentaciju koristili jogurt, a najčešća bakterija koju koristimo je lactobacillus, jedna od najpoznatijih probiotičkih bakterija'' – govori Tom.

Zagreb, 120319.
Slavonska avenija 22f.
The Garden Brewery, pivovara craft sour piva.
Na fotografiji: Tom O'Hara, pivar.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomaš / HANZA MEDIA

Saur pivo je savršena baza za stvaranje voćnih i cvjetnih okusa, budući da šećeri iz voća pomažu izbalansirati kiselost. U Gardenu zasad nude šest soura, Samphire sour (motar), Rosehip & Wild sorrel sour (šipak), Gooseberry & Elderflower sour (bazga), Apricot sour (marelica) te Raspberry sour (malina). U pripremi su i dva nova okusa, ananas i krkavina – biljka koja raste na obali, a za koju se Tom nada da će svojom laganom slanošću savršeno komplementirati njihovom souru.

''Većinu biljaka koje smo koristili u izradi smo sami brali. Šipak smo prikupili u maksimirskoj šumi, a motar koji koristimo za Samphire smo u kolovozu prošle godine ubrali na festivalskoj lokaciji Garden u Tisnom i zamrznuli'' – kroz smijeh ističe Tom.

Zagreb, 120319.
Slavonska avenija 22f.
The Garden Brewery, pivovara craft sour piva.
Na fotografiji: inox tankovi s pivom.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomaš / HANZA MEDIA
 

U principu se radi o pivu s nižim postotkom alkohola, budući da se isti kreću između 2,8% i 4,4% ABV.

''Percepcija o ovom stilu piva se mora promijeniti, a nama je cilj upravo to. Sama riječ ''sour'' u kontekstu piva ne smije biti odbojna, treba se vezati uz male količine alkohola, osvježavajući okus i ljeto. Što se proizvodnje tiče, sour pivo doživljava boom, svi ga žele proizvoditi, eksperimentirati s hmeljom. Ono što brine jest činjenica da mi većinu proizvedenog izvezemo u Francusku, Australiju i Veliku Britaniju. Lokalno jednostavno ne postoji dovoljno velika potražnja'' – zabrinut je Tom.

Zagreb, 120319.
Slavonska avenija 22f.
The Garden Brewery, pivovara craft sour piva.
Na fotografiji: limenke s pivom.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomaš / HANZA MEDIA
 

''Ljudi zapravo uopće nisu čuli za sour, a i ako jesu, pretpostavljaju da im se neće svidjeti. Nakon što ga kušaju, ostanu oduševljeni. Mi uživamo proizvoditi sour pivo. Inače proizvodimo od četiri do osam tisuća litara piva, a kad radimo sour, napravimo četiri tisuće koje podijelimo u dijelove od tri i jedne litre te tako uvijek možemo pustiti dva okusa odjednom'' – govori Tom.

Da pivo može biti što god pivar poželi, istaknuo je više puta, a zaključio s porukom da oni neće prestati proizvoditi sour, zato ga vi morate zavoljeti.

Izdvajamo

Iz drugih medija