U VELIKOJ HALI U KOPRIVNICI

TOMISLAV SOKAČ, ČOVJEK IZA OŠTRICA RADIONE BREG: ''Kažu da radim noževe za profesionalce. Ali svatko zaslužuje dobar nož!''

 Marko Miščević / HANZA MEDIA
U velikoj hali u Koprivnici nedaleko od Zagreba svakodnevno odzvanjaju udarci masivnog čekića, zvuci kaljenja užarenog metala i brušenja oštrica noževa, koji iz nje izlaze obilježeni pečatom Radione Breg

Majstor koji stoji iza svakog iskovanog noža je Tomislav Sokač, čovjek koji je tržištu ponudio svoje kreacije od čelika nastale po uzoru na popularne japanske oštrice. Iako je zapravo diplomirani snimatelj, majstoru Sokaču kovanje je u krvi:

Marko Miščević / HANZA MEDIA

- Moj otac je obrtnik već preko pedeset godina i bavi se obradom metala. Inače mi je i djed bio kovač i bačvar, otac mi je počeo karijeru kao kovač, ali radi kao strojobravar, a budući da sam pomagao u obiteljskom poslu i ja sam naučio raditi s čelikom. Otac mi je uvijek govorio da nađem neki proizvod koji mogu izrađivati i da se na to fokusiram, što mi je sjelo tek prije nekoliko godina kad me jedan prijatelj pitao zašto ne izrađujem noževe. S obzirom na to da imamo svu opremu i da sam već radio s metalima, imao sam idealne uvjete za početi - objasnio nam je.

Marko Miščević / HANZA MEDIA

Unatoč činjenici da se njegova obitelj već desetljećima bavi obradom metala, kad je riječ o izradi noževa Sokač je samouk, a sa svakim nožem pokušava biti još precizniji: - Učio sam čitajući knjige, gledao sam brojne YouTube videe i raspravljao na forumima s ljudima iz cijelog svijeta o najboljim metodama izrade, jer kod nas baš i nemaš koga pitati za savjet. Sve ostalo je praksa.

Marko Miščević / HANZA MEDIA

Neprestano se usavršavam i testiram svoje noževe, pa sam tako jednom kartonsku kutiju izrezao na petsto komadića da bi provjerio hoće li nož ostati oštar. Rezao sam pomoću njih drva, lomio oštrice… Sve kako bih otkrio koje su im granice i mogućnosti - ističe. Što se njihova dizajna tiče, Sokač se za sada drži tradicionalnih japanskih modela, ali ih izrađuje od europskog čelika:

Marko Miščević / HANZA MEDIA

- Japanske noževe obilježavaju minimalizam, elegancija te oštre i jednostavne linije, koje mi se sviđaju, a osnovnu sirovinu za njihovu izradu ne nabavljam u Japanu, nego u Njemačkoj. Japanski čelici su jednostavno razvikaniji jer imaju više kriterije čistoće materijala, no Nijemci ih slijede u stopu i stalno se trude nadmašiti ih.

Marko Miščević / HANZA MEDIA

Za sada noževi Radione Breg još uvijek nisu dostupni u dućanima, nego ih majstor Sokač radi po narudžbi, a sve češće određeni model prvo ponudi na društvenim mrežama, pa tko se prvi javi, njemu nož: - Ljudi mi se većinom javljaju jer im je određeni nož lijep, što baš i nije najbolji pristup jer ne uzimaju u obzir njegov oblik i namjenu. Ono što ljudi najčešće ne znaju jest da postoje dvije najbitnije stvari kod noževa - profil i geometrija.

Marko Miščević / HANZA MEDIA

Kod profila je važan vrh noža, odnosno špica te sama oštrica, kod koje pratimo koliko je ravna i zakrivljuje li se njen profil, dok je kod geometrije bitna debljina samog noža, kao i cjelokupna njegova površina, koja može imati svoje namjene. Treba znati raditi s noževima, mnogi se zainteresiraju za neke impozantne primjerke, ali zapravo ih ne bi koristili ispravno - objasnio je i dodao:

Marko Miščević / HANZA MEDIA

- Kad naručuju, ljudi najčešće ne znaju što žele, jer je izbor noževa danas zaista golem, pa umjesto toga izradim nož i stavim ga online. Cijena manjih modela kreće se između 700 i 800 kuna, dok su veliki oko 1500. Višeslojni noževi, koje je teže izraditi i sadrže kombinaciju čelika bogatog niklom odnosno manganom, koštaju oko 300 eura, odnosno preko 2000 kuna.

Marko Miščević / HANZA MEDIA

Za sve nepovjerljive ima jednostavan princip - isprobaj pa vidi: - Imam garanciju za kupce, jer ljudi većinom ne znaju što im treba. Kad nekome prodam nož, dam mu tjedan dana da ga isproba, pa ako shvati da mu ipak ne odgovara, može mi ga vratiti. Za izradu cijelog seta Sokaču je potrebno do tjedan dana, a jedan nož je gotov za tri do pet dana:

Marko Miščević / HANZA MEDIA

- Nakon što šipku čelika zagrijem u peći na 1000-1200 Celzijevih stupnjeva, čekićem ili pak posebnom mašinom trudim se što točnije iskovati oblik noža. To je važno jer se na samom brušenju gubi puno materijala, što želim izbjeći. Nakon što ga iskujem, brušenjem ga dorađujem, potom ga kalim u ulju, kako bi materijal dobio svoju tvrdoću i kvalitetu, a zatim brusim do finalne oštrine, sjaja i glatkoće.

Čas posla - uz smijeh zaključuje Sokač.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 13:02