KUHAJ KAO CHEF

Tomislav Špiček otkriva svoj omiljeni recept za pripremu pastrve, dodaje neočekivanu namirnicu

Pastrva u listićima badema po receptu Tomislava Špičeka

 Press
Uživati u ribi kod kuće jednostavnije je nego što mislite, osobito uz odličnu i svakodnevno svježu ponudu u ribarnicama INTERSPAR i SPAR
Uživati u ribi kod kuće jednostavnije je nego što mislite, osobito uz odličnu i svakodnevno svježu ponudu u ribarnicama INTERSPAR i SPAR

Uživati u ribi kod kuće jednostavnije je nego što mislite, osobito uz odličnu i svakodnevno svježu ponudu u ribarnicama INTERSPAR i SPAR. Bilo da birate svježu ribu iz otvorene ribarnice, gdje možete uživo vidjeti i pomirisati ponudu, ili onu unaprijed pakiranu, uvijek ćete pronaći nešto za sebe, od domaćih jadranskih školjki i kozica pa sve do raznih vrsta morske i slatkovodne ribe.

Osim raznolike ponude, u SPAR-u možete zatražiti i savjet zaposlenika koji će vam rado pomoći oko čišćenja ribe, preporuke vrste prema načinu pripreme i sezonskih favorita. A kako odabranu ribu pripremiti kao pravi chef, pitali smo poznatog kuhara Tomislava Špičeka, koji je i ovoga puta s nama podijelio odličan recept.

Chef Špiček odlučio se za pastrvu, jednu od najdostupnijih i najzahvalnijih riba za pripremu kod kuće. Njezino meso je blago i bogato okusom, a posebnost ovog recepta je kombinacija s hrskavim listićima badema koji tijekom pečenja stvaraju zaštitni sloj. On štiti njezino delikatno meso, pomaže da ostane sočno i ujedno jelu dodaje finu, orašastu notu.

image

Tomislav Špiček

Press

Uz ribu savršeno pristaje kremasti špinat, pripremljen na klasičan način, s bešamel umakom, malo muškatnog oraščića i dodatkom maslaca koji daje kremastu teksturu i produbljuje okus cijelog jela. Ova kombinacija sastojaka rezultira s jelom koje nije samo vizualno privlačno nego i pruža sklad okusa koji podsjeća na jela iz najboljih ribljih restorana. Dobra vijest je da vam za pripremu treba manje od sat vremena!

"Važno je da pastrvu dobro očistite, posušite i ne pretjerujete s termičkom obradom. Pečena u listićima badema na papiru za pečenje dobit će savršenu teksturu - hrskavu izvana, a iznutra mekanu i nježnu", otkriva chef Špiček.

U nastavku donosimo recept koji se svakako isplati isprobati već ovog vikenda. Sve potrebne sastojke, od ribe, badema, svježeg špinata do začina i dodataka, možete pronaći u najbližoj trgovini SPAR ili INTERSPAR. Iskoristite priliku, odaberite svježe i kvalitetno te uživajte u ovoj posebnoj kombinaciji okusa na svom tanjuru.

image

Pastrva u listićima badema po receptu Tomislava Špičeka

Press

PRŽENA PASTRVA U LISTIĆIMA BADEMA UZ MLADI ŠPINAT U BEŠAMELU
Vrijeme pripreme: 45 minuta

Sastojci (za 4 osobe):
4 komada pastrve (svaka 350 - 400 g)
100 g maslaca
50 g oštrog brašna
1 čajna žličica muškatnog oraščića
400 ml mlijeka
150 g listića badema
100 ml suncokretovog ulja
500 g mladog špinata
sol i bijeli papar, po potrebi

Priprema:

Pastrvama izvadite škrge i utrobu te uzduž kralježnice maknite sukrvicu. Operite ih pod hladnom vodom te posušite papirnatim ubrusima. Potom ih posolite, malo pouljite i uvaljate u listiće badema. Na lim za pečenje stavite papir za pečenje, na njega položite ribu, pouljite i pecite 25 minuta na 230 stupnjeva bez ventilatora.

Dok se riba peče, u tavi na rastopljenom maslacu zapržite brašno pa ga podlijte mlijekom. Kad provri, posolite, popaprite i dodajte muškatni oraščić. Ostavite da prokuha tri-četiri minute pa dodajte oprane i posušene listove špinata. Kuhajte još minutu-dvije te još malo začinite ako bude potrebno.

Savjet više! Prije nego što mlijekom podlijete brašno, ugrijte ga da se ne bi stvorile grudice.


Sponzorirani sadržaj nastao je u suradnji Hanza Medije i SPAR Hrvatska

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. prosinac 2025 21:37