Totalno darkerska klopa s aktivnim ugljenom

Hamburger with black bread - selective focus point
Koristi se i u slasticama i u slanim jelima...

Izvor fotografija: iStock

Izvor vijesti: FineDiningLovers

Stari Egipćani su koristili ​​prah biljnog ugljena čak tri puta dnevno. Čak i tada, ugljen je bio poznat po svojim detoksikacijskim svojstvima, sposobnosti da smiri vaš trbuh i kao prirodni lijek za razne zdravstvene probleme. U kasnim 1800-ih, na prijelazu stoljeća , nova sorta slatkih peciva je počela biti popularana u engleskim gradovima; brašno se miješalo s biljenim ugljenom. Do današnjih dana je kuhanje s biljnim ugljenom postalo sinonim za zdravlje, ljepotu i, odnedavno, novi trend u hrani.

Black spaghetti with prawns and cherry tomatoes on plate, top view

Sve zahvaljujući boji! Ta nijansa crne koja se stvara daje pravu osobnost jelu, ističe ostale boje na tanjuru ili samo služi kao element iznenađenja poput u pecivima za hamburgere ili u tjestenini. Aktivni ugljen nema nikakav okus pa se stoga može dodavati i slanim i slatkim jelima. U restoranima danas njegova je primjena izraziro raširena. Koristi se u izradi kruha i focaccia, za izradu krekera na kojima se služi meso, riba ili namazi. Često se dodaje kavijaru i morskim plodovima. Također, koristi se za bojanje maslinovog ulja kako bi prezentacija na tanjuru bila još efektnija.

Raw black spaghetti with squid ink

Aktivni ugljen se koristi i u desertima. Vrlo često se aktivni ugljen miješa u sladolede. Također, u Francuskoj rade crne kroasane. Napokon, aktivni ugljen je posato i glavni protagonist u koktelima. U New Yorku, primjerice, je barmen osmislio koktel koji je u potpunosti crn a baza mu je sake i med. Aktivni ugljen se danas pojavljuje na menijima i kartama pića brojnih restorana na svijetu, ali i u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:18