RECEPTURA IZ 18.STOLJEĆA

TRDELNIK: Slatki dio Praga u samom srcu Zagreba

 Marko Miščević
Miris friško pečenog tijesta s cimetom i vanilijom dobar su vodič za mjesto gdje se peče tradicionalan češki kolač

Trdelnik, što je to? Možda većina ne pamti ime, ali oni koji su bili na izletu ili maturalcu u Pragu, sigurno su ga probali jer tamo kao street food predstavlja i turističku atrakciju. Ne samo u Pragu jer se taj kolač (pecivo) peče i u Mađarskoj, Češkoj, Austriji, pa i u našem Međimurju. Pa da nekima odgovorimo što je to.

Trdelnik je slatko pecivo od poludizanog tijesta koje se omotava na valjak i tako polagano peče. Potom se uvalja u mješavinu šećera, vanilije i cimeta kako bi se karamelizirao te se potom po želji može namazati Nutellom, marmeladom, bademima, lješnjacima, raznim kombinacijama.

Marko Miščević

Marko Miščević

Odnedavno ga možete probati i u srcu Zagreba, u Masarykovoj 19, i to zahvaljujući poduzetniku Dinu Hotiću."Velik sam zaljubljenik u Prag i poslovno često tamo boravim" - rekao nam je Hotić i dodao kako je nakon upoznavanja gospodina Luke Radeka, koji u Pragu prodaje ovaj originalni tradicionalni slatkiš, odlučio da ga moraju probati i Zagrepčani, i to na vrlo jednostavan način: u novootvorenom prostoru u ulici koja se, prema mišljenju većine, pretvara u pravi street food district grada. Trdelnik koji nam je zamotala pa ispekla Ivana Belužić napravljen je prema recepturi od 11 sastojaka koji upravo izdvajaju trdelnik.com slasticu kao jednu od najboljih u svijetu.

Marko Miščević

- Sve je počelo u malom slovačkom mjestu Skalica, blizu češke granice, gdje je originalni recept krajem 18. stoljeća donio umirovljeni mađarski general Jozsef Gvadanyja. Ime je dobio prema riječi ‘trdlo’, okruglom komadu drva (valjku) oko kojeg se omotava da bi se dobio karakterističan izgled. Poslije su ga mještani preradili i kao takav je poznat pod imenom Skalički trdelnik. Potom se iz tog slovačkog mjesta proširio ovim dijelom Europe, a ja ga namjeravam uskoro iz Zagreba proširiti i na našu obalu - odao nam je Dino Hotić svoje planove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:57