VINSKE MUŠICE SAŠE ŠPIRANCA

TRI SIGURNE VINSKE KUPNJE: Ako volite bijela vina, na svoj popis za kupovinu biste svakako trebali dodati i ove vinarije!

 Getty Images/iStockphoto
Volite li bijela vina, na vašem su popisu sigurno graševina, sauvignon i malvazija, a igrate li na sigurnu kartu kod nabave, dodajte na popis i ove vinarije

Kada uz fini ručak ili laganu večeru imate goste kod kojih ne želite podbaciti s izborom vina i čiji ukus ili sklonost istraživanju novog ne poznajete, valja se okrenuti pouzdanom izboru. Onim vinarijama koje ne razočaraju ni kada su lošije berbe u pitanju. Danas se broj takvih vinarija u Hrvatskoj popeo na više desetaka i možete ih naći u svakoj od četiri ključne vinske regije, a kad je u pitanju svježe bijelo vino, najmanje rizika, odnosno najveći broj pouzdanih vina pronalazi se u Istri i Slavoniji. Godište 2018. inače je ponudilo solidnu kvalitetu grožđa u gotovo cijeloj zemlji i manji rizik pri izboru vina nego neka ranija godišta poput, recimo, 2017., kad su samo rijetka vina bila na razini očekivanja.

Zagreb, 121212.
Najcjenjeniji proizvodjac vinskih casa Riedel dizajnirao je case Malvazija Istriana.U uzi izbor uslo je 6 casa i do kraja godine ce se izabrati ona koja ce ponijeti naziv Malvazija Istriana.Na danasnjem izboru u Vinoteci Miva sudjelovali su predstavnik Riedela Kornel, Veljko Ostojic, Ivan Jakovcic, Gianfranco Kozlovic, Ivica Matosevic, Franko Lukez, Nino Dusper, Gordan Mohor, Moreno Coronico.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srđan Vrančić / HANZA MEDIA

Malvazija se kao sorta ove godine pokazala osobito dobrom i pouzdanom i količina dobrih malvazija na ovogodišnjoj Vinistri, vinskom sajmu u Poreču, mogao se mjeriti u desecima. Među mnogim dobrima ponajviše vrijedi istaknuti onu iz vinarije Kozlović koja je napravila jednu od najboljih svježih malvazija u posljednjih nekoliko godina i ljestvicu kvalitete po novno podigla na višu razinu. Za Kozlovićevu malvaziju obično se treba mašiti u slabijim godištima, jer se tada izbor pouzdane kvalitete opasno sužava, a oni je uspijevaju uvijek isporučiti, međutim, malvazija iz 2018. novo je iskustvo, čak i kad je dobro poznata etiketa Kozlović u pitanju. Već je sad u savršenom balansu između zrelosti i svježine, puna okusa i mineralnosti, a tek treba doći u najbolju formu u mjesecima što dolaze.

Vizinada, 100518.
Marijan Arman je sa svojim vinom malvazija G Cru sampion ovogodisnje Vinistre. 
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Šebelić / HANZA MEDIA

Vinarija Saints Hills u Dalmaciji ima istu ulogu kao vinarija Kozlović u Istri. Također isporučuju pouzdanu kvalitetu bez obzira na godište. Doduše, iako ih se percipira kao dalmatinsku vinariju, Saints Hills ima i svoju istarsku ispostavu, odnosno vinograd u Radovanima gdje uzgajaju bijele sorte malvaziju, chardonnay i sauvignon. Od prve dvije rade čuvenu Nevinu, a od posljednje rade vino naziva Frenchie u počast svog prijatelja i enologa konzultanta Michela Rolanda. Frenchie je rijetko dobar istarski sauvignon. U toj regiji sauvignoni često podbacuju, međutim u Saints Hillsu su našli način kako to promijeniti i već treću godinu zaredom isporučuju jedan od najboljih domaćih sauvignona.

Knezevi Vinogradi, 200913.
Berba grozdja sorte grasevina na beljskim vinogradima na Banovom brdu.
Foto: Vlado Kos / Cropix
Vlado Kos / HANZA MEDIA

U Slavoniji su stvari već dulje posložene i njihova matična graševina dolazi pouzdano dobra iz velikih vinarija poput Kutjeva d.d., Iločkih podruma i Belja. Zatim su tu legende Krauthaker i Enjingi koji prednjače u razredu nešto zahtjevnijeg, restoranskog tržišta. Međutim, zadnjih su godina novi vjetrovi počeli puhati snažnije i dobrih graševina je sve više i iz ostalih podruma, među kojima se dva osobito ističu. Onaj Jasne Antunović iz Erduta i predmet današnje recenzije Graševina Galić iz Kutjeva. Dok je Antunović usavršila zreliju i odležanu izvedbu i dovela nas do novih spoznaja kad je ta sorta u pitanju, graševina Galić se na restoranskoj sceni prometnula među vodeće graševine onog pristupačnijeg, svježeg tipa.

Peljesac, 250912.
Peljeski vinari beru svoje grozdje i odvode ga u zadruge na obradu. Peljesac je poznat po sorti Plavac mali (crno grozdje) i Rukatac (bijelo grozdje). Na predjelu Dingac se proizvodi najkvalitenije hrvatsko crno vino.
Na fotografiji: vinari iz mjesta Putnikovici dovode svoje grozdje u poljoprivrednu zadrugu.
Foto: Nikola Vilic / CROPIX
Nikola Vilić / HANZA MEDIA

Trenutačno se malokoja može kvalitetom mjeriti s njihovom graševinom iz 2018. Zanimljivost vezana uz Galićeve graševine je da zapravo jako dobro stare i da se ta vina iz svježeg razreda, koja se inače gledaju potrošiti u godini nakon berbe, mogu čuvati još niz godina. Nedavna degustacija vertikalnih berbi Galić graševine sve do desetak godina unatrag održana za novinare britanskog magazina Decanter najbolje svjedoči toj tvrdnji. Graševina iz berbe 2013. pokazala se u najboljoj formi i osvojila je više bodova nego u danima kad je bila aktualna. Stoga, zaostane li vam na zalihi svježe vino od bilo koje od tri vinarije iz današnje recenzije, ne brinite, vjerojatno je bolje nego kada je bilo aktualno na tržištu.

GALIĆ GRAŠEVINA 2018.

Na nosu raskošnija od prethodnih iz berbi 2017. i 2016., s dosta jabuke te tragovima ananasa i bresaka, kao i herbalnih primjesa. Uglavnom vrlo atraktivnog mirisa koji odiše svježinom i voćnošću. U ustima je strukturirana, s puno svježine, nešto mineralnosti, s dodirom gorkastosti te s neobičnom slasti na finišu. Proljetne pašte i kremasta rižota idealni su partner ovom vinu.

SAINTS HILLS FRENCHIE 2018.

Ne spada u razred herbalnih, zelenih sauvignona što mirišu na papriku i ogrozd, ali odiše jednakom svježinom. S druge strane nema ni cvjetne note bazge tipične za sauvignone bregovite Hrvatske, već je sasvim svoja, mineralna i citrusna, s prekrasnom kremoznošću u pozadini. Savršeni je aperitiv, još je bolje uz školjke i morske plodove, a nepobjedivo je kao vino na čašu za rashlađivanje toplih ljetnih popodneva i večeri.

KOZLOVIĆ MALVAZIJA 2018.

Krase je istodobna punoća okusa i elegancija. Dakle, vino je umjerene snage i punoće, ali ima dubinu i trajanje kao neka odležana i dozrela vina. Mirisom je na koštunjičavo voće, ponajviše breskvu, a okusom je raskošna i zaokružena, dugačkog trajanja, s tipičnim tekom krepke malvazije na finišu i slankastom mineralnošću na retrookusu. Bijela nemasna riba iz škrovade ili s roštilja prelivena aromatičnim maslinovim uljem idealan su pratitelj ovom vinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:16