VINSKE MUŠICE SAŠE ŠPIRANCA

TRIBIDRAG: Od trenutka saznanja da je tribidrag identična sorta kao popularni američki zinfandel, interes vinara, ali i tržišta, stalno raste!

 CROPIX
Od trenutka saznanja da je tribidrag identična sorta kao i popularni zinfandel, interes vinara i tržišta stalno raste

Tribidrag se kao novotkrivena domaća sorta prije nekih petnaestak godina u zadnji čas spasio od izumiranja (u Hrvatskoj, jer ga je u Italiji, SAD-u, Crnoj Gori i Makedoniji bilo i ima napretek pod drugim nazivima) te od tada njegova zastupljenost na tržištu stalno raste. Radi se o sorti koju domaći vinari, osim tribidragom, nazivaju i crljenak kaštelanski i pribidrag, američki vinari zovu ga zinfandel, talijanski primitivo, a crnogorski i makedonski kratošija. Od trenutka saznanja da je tribidrag identična sorta kao popularni američki zinfandel, interes vinara, ali posljedično i tržišta, stalno raste.

fine wine - tilt shift selective focus effect photo
Getty Images/iStockphoto

No, sam naziv tribidrag osobito je dobio na važnosti kada je vodeći svjetski ampelografski autoritet Jancis Robinson sa suradnicima, zahvaljujući znanstvenom doprinosu profesora Maletića i Pejića, odabrala upravo to ime kao matično ime sorte u svojem opsežnom djelu “Wine Grapes” iz 2012. Davši nazivu tribidrag, koji se tada pod tim imenom proizvodio u samo nekoliko desetaka tisuća boca, prednost pred nazivom kratošija, čije su se brojke mogle mjeriti u stotinama tisuća, ili nazivom primitivo, čije se količine mjere u milijunima litara, a o zinfandelu da i ne govorimo s obzirom na to da ga samo u SAD-u mjerimo u desecima milijuna litara, interes za korištenje tog imena u Hrvatskoj je eksplodirao.

Red wine
Getty Images/iStockphoto

Jedino u Kaštelima, gdje su neposredno pred izumiranje pronađene zadnje loze tribidraga (kasnije ih je pronađeno još na drugim lokacijama), a gdje se ta sorta naziva crljenak kaštelanski, vinari ne žele odustati od tradicionalnog lokalnog naziva. Na početku povratka tribidraga u dalmatinske vinograde nije se moglo znati kakav će rezultat u konačnici dati. Hoće li kao vino biti više koncentriran i slatkast kao kalifornijski primjerci, masivan i rustikalan kao talijanski primitivo ili pak topao s aromama zrelog crvenog voća, sličan južnofrancuskom izričaju sorte grenache, kao što je slučaj s crnogorskom kratošijom? Danas su se u Dalmaciji izbistrila tri stila tribidraga (crljenka, pribidraga) i niti jedan ne sliči internacionalnim pandanima.

Two glasses with red wine
Getty Images/iStockphoto

Prvi je onaj iz sjeverne Dalmacije, s naglašenim kiselinama, aromama višnje i visokom koncentracijom. Drugi je iz Kaštela, s aromama zrelog i prezrelog tamnog bobičastog voća, s elementima prosušenog voća i s još više koncentracije. Treći je onaj koji nalazimo na Komarni, Pelješcu i Braču, koji više ili manje njeguju ravnotežu između zrelosti i punoće sa živošću i sočnošću te trenutno nude zaista visoku kvalitetu. Početna traženja i skupljanje iskustva oko rokova berbi i načina vinifikacije završila su i može se reći da je današnji tribidrag čvrsto uzemljen u dalmatinski terroir, ima izniman potencijal za vina visoke kvalitete te nekoliko vina koja možemo smatrati svjetskom klasom. Koja su to vina, utvrdili smo na ovotjednoj sveobuhvatnoj degustaciji tribidraga održanoj u Zagrebu.

VUINA, CRLJENAK ŠTAFILEO 2015. 130 kn (Vrutak) 89/100

Najbolji kaštelanski tribidrag. Bogat i zreo, gotovo prezreo kao i u većine ostalih kaštelanskih vinara, ali je za razliku od drugih izbjegao dojam prokuhanog voća te sačuvao svježinu, živost i slasni tek. Čvrstog je taninskog stiska, ali tanini su zreli i dobri za dugovječnost vina. Traje dugo i ima zaista ugodan finiš na kojem se izmjenjuju voćnost i slatki začini. Vino je suho i idealno bi ga bilo servirati uz hranu poput pašticada i druga mesna jela u moćnim umacima.

BENMOSCHE FAMILY, ZINFANDEL 2013. 253 kn (Wine & More) 91/100

Osim što vino nosi američki naziv sorte tribidrag (zinfandel), očito njeguje i tipični kalifornijski stil. A to su visoka koncentracija, ostatak šećera i posljedična slatkastost okusa, zatim toplina, bogatstvo i punoća. Tanini su vrlo čvrsti i blago stežu, posjeduje puno voćnosti, ponajviše prosušenog voća poput suhih šljiva, suhih borovnica i kandiranih višnji. Jako moćno i pikantno u ustima, dobro stari s obzirom na berbu te pokazuje još dosta potencijala u godinama ispred sebe. Koncentraciji i snazi usprkos, posjeduje ravnotežu.

STINA TRIBIDRAG 2016. 200 kn (Vivat) 93+/100

Fantastično vino. Još mlado, ali zaista izvrsno s potencijalom čuvanja od najmanje desetak godina. Svojevrsno iznenađenje jer su dosadašnje berbe tribidraga iz tog bračkog podruma bile dobre, ali nisu bile klase njihovih najboljih plavaca. Međutim, ovo je nadmašilo gotovo sve što su dosad proizveli. Zrelo i bogato, ali odlično balansirano vino. Zrnatih i savršeno dozrelih tanina, s puno voćnosti, s profinjenim začinskim štihom na retrookusu na crni papar i crnu čokoladu, s nešto slatkih začina u tragovima i dodirom zadimljenosti, s dugim finišem u kojem se izmjenjuju voćnost i mineralnost. Punog okusa, savršene ravnoteže. Veliko vino čija će kvaliteta u sljedećih tri do pet godina samo rasti.

KROLO, CRLJENAK KAŠTELANSKI 2015. 120 kn (Vivat) 88/100

Zaleđe srednje Dalmacije puno je potencijala, ali tržišno loše prolazi, pa se rijetki usuđuju tamo zasaditi nove vinograde. Vinarija Krolo učinila je upravo to, između ostalog zasadila i vinograd tribidraga iz kojeg već nekoliko godina zaredom dolazi pouzdano dobar Crljenak. Lijepo vino, pretežno se nalazi na začinskoj strani, što znači da dominiraju začini iz hrasta poput zadimljenosti i klinčića. Međutim, iza njih slijedi fina voćnost koja potom preuzima riječ i dominira sve do finiša. Odlično izbalansiraneih kiselina, niti visokih niti niskih, uglađenih tanina. Dobro vino s potencijalom od još tri do pet godina ispred sebe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:00