VELIKO IZNENAĐENJE

Tvrtko Šakota i Marko Turković ušli su u partnerstvo s Valamarom, uskoro otvaraju restoran u Poreču

Fogo by Bekal trebao bi biti otvoren već sredinom svibnja, i to uz more, na Picalu u Poreču

Kako su danas priopćili iz Valamara, poznatog lanca hotela, sredinom ovog svibnja otvara se Fogo by Bekal, novi restoran koji je nastao u suradnji s chefovima Tvrtkom Šakotom i Markom Turkovićem. Baš kao i zagrebački Bekal, i u porečkom će naglasak biti na kuhanju na otvorenoj vatri, a sam restoran zamišljen je kao dnevno i večernje mjesto okupljanja na obali mora, s opuštenom atmosferom.

Ipak, sama hrana i koncept jela koja će se nuditi ovdje bitno je drugačiji od onoga na što su navikli gosti u originalnom Bekalu. U Poreču će se, naime, tijekom dana nuditi reinterpretacije jela kao što su pizza, tjestenina i grill ponuda, ali s, kako kažu, istarskim zaokretom, napravljene od sastojaka specifičnim za istarsku kuhinju, kao što su boškarin i tartufi.

Navečer će se, pak, u Fogo by Bekal naglasak staviti na otvorenu vatru i cijeli jelovnik bit će inspiriran jelima s roštilja.

image
Ustupljena Fotografija/

"Fogo by Bekal predstavlja naš prvi veći iskorak prema moru i izuzetno nas veseli prilika da našu filozofiju kuhanja približimo novom, širem krugu gostiju – onima koji na obalu dolaze tražeći vrhunski doživljaj, ali i domaćoj publici koja prepoznaje i cijeni kvalitetu. U središtu našeg pristupa su sezonalnost, duboko poštovanje prema namirnici i iskreni okusi, a upravo to prepoznao je i Valamar kao partner s kojim dijelimo viziju stvaranja autentičnih, održivih i visoko personaliziranih gastronomskih iskustava. Vjerujemo da ova suradnja nosi potencijal za nešto posebno i veseli nas što smo na tom putu zajedno", izjavili su chefovi Šakota i Turković.

image
Ustupljena Fotografija/

Iz Valamara poručuju i da će se Fogo by Bekal dodatno isticati vinskom kartom te će uz, kako kažu, klasične etikete, nuditi i selekciju prirodnih vina iz Hrvatske, Slovenije i Italije, koja su prisutna i u zagrebačkom Navu i Bekalu.

Nije poznato tko će točno u Fogo by Bekal kuhati i koliko će Šakota i Turković zapravo biti prisutni u Poreču, ali jasno je da ova suradnja dolazi kao veliko iznenađenje, posebice s obzirom na razmišljanja i filozofiju koju ovi chefovi već godinama njeguju u svojim kuhinjama.

image
Ustupljena Fotografija/

Teško je zamisliti, primjerice, Marka Turkovića kako priprema pizzu i tjesteninu s tartufima za vesele turiste u Poreču, no na domaćoj su sceni, već smo se u nekoliko navrata uvjerili, moguća svakakva čuda pa ćemo svakako s velikim zanimanjem popratiti i razvoj ovog projekta.

Ovo je, inače, već druga velika najava iz Valamara. Prije nekoliko dana, naime, objavili su kako krajem godine otvaraju restoran Jaz by Ana Roš u partnerstvu s najboljom slovenskom cheficom. Više o svemu možete čitati ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2025 04:03