RIBARI ODMAHUJU RUKOM, ALI...

U POTRAZI ZA JEDNOSTAVNOM SPIZOM: Ovu ribu možete uloviti svugdje pa čak i hrđavom udicom, često je podcjenjuju, a može biti jako ukusna!

 Berislava Picek / Hanza Media
Napomenemo li još da se uloviti špara može bilo kojom manjom, pa čak i hrđavom udicom te da se špar lovi takoreći svugdje, u svako doba dana i noći, onda postaje jasno zašto se lov na špare ne smatra nikakvim ribičkim pothvatom

Uloviti špara nije neki naročit pothvat. “Pravi” ribolovci na spomen špara prezrivo odmahuju rukom. Ljudi s mora, uz ciničan osmijeh, još će možda pridodati: “To može svako dite”. A, kada ga oni ulove, prezrivo će komentirati da je to “za mačku”, kao da se ispričavaju, pogotovo ako ulove manji primjerak. To je onda šparić. Tako tu ribu odlična teka sasvim nepravedno najčešće i zovu. Još joj i deminutivom umanjuju značaj.

Closeup image of the Annular sea bream seen from the side
Getty Images/iStockphoto

Napomenemo li još da se uloviti špara može bilo kojom manjom, pa čak i hrđavom udicom te da se špar lovi takoreći svugdje, u svako doba dana i noći, onda postaje jasno zašto se lov na špare ne smatra nikakvim ribičkim pothvatom. Primjerice, ješka - ako nema ničega drugog, može sasvim dobro poslužiti i malo namočena kruha oblikovana u kuglicu. Pogledajte malo s mola u luci, uz kobilicu barke ili s grote u vali, uvijek se tu nađe neki mali srebrnasti ribnjak s crnom “vrpcom” ispred repa. U priručnicima o ribama, da zatvorimo ovaj krug omalovažavanja nedužnog špara, može se pročitati sljedeće: “Ne odveć cijenjena riba,... plosnato tijelo, puno kosti...”. Krivo, potpuno sve krivo i jedna zabluda do druge. Ta špar je sparid i bliski rođak toliko obožavane komarče, poznatije kao orade.

Živko Matutinović, profesionalni kogo koji je odrastao u obiteljskom restoranu u Zaostrogu, a kuhao posvuda, pa čak i u rođakovu u Sydneyju, u Australiji, u zadnjih se više od trideset godina sasvim okrenuo jedrenju, skuhao mi je ovu juhu od špara. Godinama već živi na otoku Murteru, gdje nakon što je prejedrio sva mora svijeta (jedini je Hrvat koji je sudjelovao na Whitbread Round The World Race - preimenovane u Volvo Ocean Race) vodi najstariju našu školu jedrenja (ANA) i, naravno, neumorno kužinaje. Ovom za pripraviti jednostavnom juhom još jednom pokazao kako špara nikako ne valja podcijeniti, uostalom kao ni jednu drugu namirnicu. Samo valja znati kako.

Juha od špara

1 veći krumpir
malo lista selena i peršina
100 ml maslinova ulja
sol i papar
4-5 špara, netom ulovljenih

Zagreb, 180716.
Mateja Domitrovic, urednica u magazinu Dobra hrana pripremila je pravi domaci riblji temeljac od kojih je pripremila riblju juhu, temeljac za rizoto s plodovima mora i temeljac za smrzavanje i pospremanje u frizer.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

U posoljenoj vodi kuhamo očišćen krumpir i jednu grančicu celera. Kuhamo oko pola sata, a zatim dodamo ulje i očišćene špare. Sve kuhamo još 10-15 minuta pa dodamo i malo mljevenog papra. Potom špare i povrće propasiramo, vratimo u juhu i pustimo da sve još jednom prokuha. Kad ugasimo vatru po juhi pospemo sitno narezan peršin. Po volji, možemo juhi dodati rižu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 00:08