Iako traženje recepata na internetu može u kratkom roku dati na tisuće rezultata, prava kuharica nas ipak trenutačno vodi na neko daleko mjesto, podsjeća na dom ili odmah inspirira na pripremu jela. Kuharice su i dalje najpouzdaniji način za provjerene recepte, no ponekad može biti pravi izazov pronaći odgovarajuću kuharicu za poklon jer se svake godine pojavljuje zaista velik broj novih naslova. New York Times je napravio popis 14 kuharica koje smatraju najboljima u 2025. godini. Ističu da one nude vrhunske recepte i zapanjujuće fotografije, ali i pružaju uvid i smjernice koje mogu promijeniti način svakodnevnog kuhanja.
1.‘Boustany: A Celebration of Vegetables From My Palestine’
U ovoj kuharici autor Sami Tamimi, koji je s Yotamom Ottolenghijem surađivao na njegovim kuharicama ‘Ottolenghi‘ i ‘Jerusalem‘ istražuje palestinsku kuhinju s povrćem. Njegova je prethodna kuharica ‘Falastin‘ istraživala palestinsku kuhinju u širem smislu. U svojoj novoj kuharici objašnjava raznoliku upotrebu slanutka ili kako brzo ukiseliti svježi patlidžan, a sve djeluje kao da vas dragi prijatelj poziva na prekrasan ručak okupan suncem. U ovoj ćete knjizi pronaći recepte poput dimljenog slanutka s tahinijem od korijandera.
2. ‘By Heart: Recipes to Hold Near and Dear’
Autorica Hailee Catalano zamijenila je rad u restoranima za razvijanje recepata i ovo je njezina debitantska kuharica.
- Kuhinja je mjesto gdje sam oduvijek pronalazila mir i spokoj, i ništa me ne čini sretnijom od dijeljenja tog osjećaja mira s drugima, rekla je.
Popis sastojaka u njezinim jelima nije dug, no jako je efektan. Pileći kotleti dobivaju dodatni okus od naribanog Pecorina, dok se komadići istog sira dodaju u salatu od limuna, celera i sirovih gljiva. Tu su i eklektična poglavlja o kiselim krastavcima i umacima, pizze i talijansko-američki obiteljskim recepti njezine majke Tine.
3. ‘Chop Chop: Cooking the Food of Nigeria’
Ozoz Sokoh je u živopisne stranice ove knjige uložila gotovo dva desetljeća iskustva istraživanja nigerijske hrane. Ova je kuharica pravi vodič koji nudi kratki popis sastojaka kao što su crveno palmino ulje, sušeni škampi i fermentirani grah zvan írù. Knjiga je sveobuhvatna, a priči o nigerijskoj kuhinji autorica daje posebnu osobnost.
4. ‘Curry: Recipes From Indian Home Kitchens’
Sposobnost kuhanja dobrog, bogatog curryja kod kuće može se činiti kao nešto što dolazi nakon godina i godina prakse, no zapravo se ti složeni okusi grade korak po korak, sloj po sloj. Shvaćanje regionalnih razlika indijske hrane na pristupačan način je ključni aspekt autorice Maunike Gowardhan. Njezini su recepti prilagođeni kuhanju kod kuće, a fotografije su veoma živopisne i jasno pokazuju koliko je indijska hrana zapravo raznolika i lako izvediva.
5. ‘Dobre Dobre: Baking From Poland and Beyond’
U ovoj kuharici američka autorica kuharica Laurel Kratochvila čitatelje vodi putevima modernih i klasičnih poljskih recepata. Kratochvila, inače vlasnica jedne pekare u Berlinu, piše precizne recepte koji daju impresivne rezultate, kao što su oni za chałku, poljsku chału s makom, ili szarlotku prelivenu cimetom i šećerom. Njezino je pisanje često dirljivo i otkriva povijesni i kulturni kontekst istočnoeuropske kulinarske tradicije.
6. ‘Family Thai: Bringing the Flavors of Thailand Home’
Debitantska kuharica Arnolda Myinta (napisana s Kat Thompson) nudi stručni uvod u tajlandsku kuhinju i živopisne recepte prikladne za kuhare svih razina, no knjiga također vrvi osobnošću i jedinstvenom perspektivom.
- Ova knjiga je utjelovljenje onoga što jesam: južnjački gay tajlandski Amerikanac oblikovan obiteljskim iskustvima, restoranom u kojem sam odrastao i mojim cjeloživotnim kulinarskim potragama, piše Myint, koji je ranije sudjelovao u emisiji ‘Top Chef‘, a sada vodi restoran International Market u Nashvilleu, koji su otvorili njegovi roditelji. U svojoj kuharici slijedi savjete svoje majke i spoj tajlandske kuhinje i južnjačkih jela te pokazuje kako se kuhinje razvijaju u stvarnom vremenu.
7. ‘Fat + Flour: The Art of a Simple Bake’
Ako ste raspoloženi za jednostavnu i zabavnu knjigu o pečenju punu pametnih, domaćih recepata poput klasičnog maminog kruha od banane iz 1980-ih i kremaste pite od jagoda i bijele čokolade, nabavite primjerak knjige Nicole Rucker "Fat + Flour". Rucker je razvila nešto što naziva metodom hladnog maslaca, koja eliminira potrebu za miksanjem maslaca sobne temperature, što je u mnogim receptima za pečenje dugotrajan korak.
8. ‘Fusão: Untraditional Recipes Inspired by Brasil’
Ovo je putopisna knjiga koja čitatelje vodi na razna mjesta kroz pokretne fotografije, a istovremeno daje recepte koji se lako mogu napraviti i kod kuće. Ixta Belfrage, čija je majka Brazilka, kaže da jako voli tu zemlju iako nije ondje odrasla. Njezino pisanje o brazilskim sastojcima, tehnikama i povijesti istovremeno je iskreno i dobro istraženo. Ona svojim živopisnim stilom prikazuje fusão, ili fuziju, utjecaja starosjedilaca, portugalskog i zapadnoafričkog stanovništva.
9. ‘Gursha: Timeless Recipes for Modern Kitchens, from Ethiopia, Israel, Harlem and Beyond’
Gurska Beejhy Barhany i Elise Ung djelo je velike ambicije. Prati putovanje autorice kao izraelske židovke od Etiopije do Sudana, od Sudana do Izraelai od zrala do Harmela. Odaje počast kulinarskim utjecajima i mješavinama začina koje je putem prikupila. Mnogi će se moći poistovjetiti s njezinim esejima o migracijama i identitetu, kulturnoj i regionalnoj povijesti, ali i prekrasnim receptima.
10. ‘The King Cookbook’
Francuska i talijanska hrana u manhattanskom restoranu King jednostavna je, a istovremeno pruža utjehu i zadovoljstvo. Takav stil kuhanja čini se teškim za prenijeti na papir, no Clare de Boer, Jess Shadbolt i Annie Shi su to uspjele. Ovo nije knjiga za one koji vole jela iz jednog lonca ili tave, već je namijenjena onima koji vole uživati u dugo kuhanom loncu boba, gnječiti rajčice rukama i deglazirati lonac u kojem se kuhao gulaš od zeca.
11. ‘Recipes From the American South’
Američki se jug proteže preko zaista velikog područja, a to znači da ova kuharica obuhvaća mnogo kuhinja. Autor Michael W. Twitty, kuhar i povjesničar hrane, je na 400 stranica objavio ‘Recepte s američkog juga‘ koji su temeljiti, no nisu enciklopedijski napisani. U ovoj su kuharici dobro zastupljeni klasici kao što su kukuruzni kruh, keksi, griz ili riža, ali i jela koja su nešto jedinstvenija, poput maque chouxa iz Louisiane i aspika od rajčice, središnjeg dijela svakog staromodnog južnjačkog ručka.
12. ‘Salt Sugar MSG: Recipes and Stories From a Cantonese American Home’
Chef Calvin Eng, čiji je restoran Bonnie‘s u Brooklynu, napisao je ovu kuharicu u suradnji s Phoebe Melnick, bivšom video novinarkom New York Timesa. U njoj se nalaze klasici kao što su govedina chow fun, ali i recept za poznati umak napravljen od ribe iz konzerve, recept za goveđe hamburgere s crnim paprom. Kroz cijelu knjigu Eng odaje počast svojoj majci Bonnie, po kojoj je i njegov restoran dobio ime. Knjiga sadrži i vizualne vodiče za osnovne namirnice i povrće.
13. ‘Six Seasons of Pasta: A New Way With Everyone’s Favorite Food’
Joshua McFadden i koautorica Martha Holmberg posvetili su svoj najnoviji nastavak kuharice ‘Six Seasons‘ artisan tjestenini. U ovoj kuharici najjednostavniji recepti poput klasične pileće juhe mogu izazvati pravo oduševljenje.
14. ‘Turtle Island: Foods and Traditions of the Indigenous Peoples of North America’
Sean Sherman je u suradnji s Kate Nelson i Kristin Donnelly napisao ovu knjigu koja će biti neizostavan dodatak knjižnici svakog ljubitelja kuharica. Sherman, kuhar restorana Owamni u Minneapolisu, u ovoj knjizi dijeli povijest i recepte domorodaca koji naseljavaju Turtle Island. Ovi recepti vjerojatno nisu dobri za kuhanje preko tjedna jer je mnoge sastojke potrebno prikupljati.
- Jedan od mojih ciljeva s ovom knjigom je pomoći vam da pogledate gdje živite kroz prizmu domorodaca i vidite obilje koje postoji oko vas, piše Sherman.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....