KOMAD MESA ILI SENDVIČ?

U Zagrebu su u posljednjih 10 dana otvorena dva nova lokala, totalno su različiti, evo što nude i zašto su zanimljivi

Focaccina nudi bogate, zasitne sendviče, a Janje&Prase, logično, pečenu janjetinu i svinjetinu

Zagreb je samo u posljednjih 10-ak dana dobio dva nova, prilično zanimljiva mjesta. Prvo je u Radićevoj otvoren Focaccina sandwich bar, lokal koji nudi sendviče s focaccijom, što smo svojevremeno i najavili, a zatim je ovog vikenda na Trešnjevci otvoren lokal koji nudi nešto sasvim drugačije - pečenu janjetinu i svinjetinu.

Focaccina je u Zagreb stigla iz Splita, gdje su njihovi sendviči već priličan hit. Širenje je bilo logično pa se tako sada i u centru metropole mogu probati njihov Caprese sendvič s mozzarellom, pestom, rajčicom i bosiljkom, koji je ujedno i najjeftiniji sendvič u ponudi i košta 8,50 eura, zatim sendvič s mortadelom i pistacijama, onaj s pancetom, pa i onaj s pršutom i tartufatom, koji će vas koštati 12 eura.

Sendviči u Focaccini su veliki, konkretni i ako niste jako gladni, vrlo ih lako možete podijeliti s kolegom, prijateljicom, partnerom... U sendviče možete ubaciti i dodatke po želji, koji se dodatno naplaćuju. Primjerice, dodatak povrća koštat će vas 1 euro, a pršuta, mortadele i šunke 2 eura. Focaccina se nalazi na adresi Radićeva 8, na mjestu nekadašnjeg Snogu Street Wok bara.

S druge strane, potpuno drugačiji lokal otvoren je u zagrebačkoj Krapinskoj. Nosi naziv Janje&Prase, iz čega je lako zaključiti o čemu se radi. Ovdje, dakle, nude pečenu janjetinu i svinjetinu, pri čemu ćete kilogram mesa platiti 44,80, odnosno 34,80 eura. Kupiti možete i svinjsku glavu i četiri papka po cijeni od 8,90 eura, kao i janjeću glavu po cijeni od 9,90 eura. Kako kažu, njihovo meso dolazi s domaćeg OPG-a.

Uz meso, nude i salate. Miješana i kupus salata koštat će vas 3,90 eura, dok je cijena grah salate 4,90 eura.

Ovakav koncept nije nov, jer dobro se sjećamo brenda Odojak to go, koji nažalost nije zaživio, no upravo ovo doba godine čini nam se odličnom idejom za otvorenje, a prema reakcijama onih koji su ponudu već isprobali i nahvalili, čini se da razloga za optimizam ovog puta ima. Također, lokal gdje su se nudili samo sendviči s focacciom već je postojao, i to u samom centru grada, gdje ga je vodio chef Marin Medak. Focacceria Rougemarin otvorena je u rujnu 2023. godine i nudila je prilično dobre, slasne sendviče, no koncept tada nije uspio zaživjeti.

Budući da su u pitanju dva lokala otvorena u gotovo isto vrijeme, s totalno drugačijom ponudom, bit će više nego zanimljivo pratiti razvoj brendova i kako će se snaći na zagrebačkoj gastro sceni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. prosinac 2025 09:02