DOBRA NAMJERA ILI TAKTIKA

ULOŽIT ĆE 165 MILIJUNA EURA U MALE KAVANE: Ako ne možete popiti kavu ili čašu vina i razmišljati o ljubavniku onda čemu Francuska uopće?

Traditional parisian cafe with row of chairs and tables on sidewalk.
Getty Images/iStockphoto

Ako ne možete popiti kavu ili čašu vina, zapaliti cigaretu i razmišljati o ljubavniku onda čemu Francuska uopće?" tako započinje Eaterov članak koji je objavio vijest da će francuski predsjednik Emmanuel Macron uložiti 165 milijuna eura u spas malih šarmantnih kavana koje su nedvojbeno duša te zemlje.

Zaista je teško zamisliti Francusku bez kulture kavana. Tradicija uživanja u kavi, kremastim slasticama, ispijanju čaše vina na ulici duboko je ukorijenjena u francusku kulturu. U posljednjih pedeset godina nestalo je gotovo 150 000 autentičnih caféa. Posebice se taj pad osjetio u manjim gradićima i selima gdje predstavljaju jedino mjesto društvenog života. Tako je predsjednik odlučio uložiti 165 milijuna eura u spas tisuću njih.

Iako se dojma kao dobronamjerni napor za očuvanjem francuske kulture, drugi će reći kako se radi samo o još jednoj političkoj taktici za prikupljanje glasova. Naime, bivši Macronov profesor Jean-Marc Borello izjavio je kako se radi o mjeri koja bi mogla smiriti prosvjednike koji se bore protiv političke nejednakosti u Francuski, a čemu je osobito pripomogla Macronova politika. Klasičnom "neka jedu kolače" metodom misli se utišati nezadovoljna masa iz manjih gradova i sela i baš zato se ide na revitalizaciju kavana u tim područjima.

Izdvajamo

Iz drugih medija