Na natjecanju METRO Top Junior Chef sudjelovalo je 30 najboljih učenika završnih razreda kuharskih usmjerenja iz svih šest regionalnih centara za kompetentnost u ugostiteljstvu i turizmu. Tijekom velikog finala šest je finalista imalo 120 minuta za pripremu predjela i glavnog jela, koristeći zadane namirnice koje su doznali tek na početku natjecanja.
Natjecanje METRO Junior Top Chef još je jedan način na koji se doprinosi razvoju hrvatske gastronomske scene, a njegov je cilj osnažiti kuharsku profesiju te mladim talentima pružiti priliku za razvoj karijere.
U velikom finalu natjecanja METRO Junior Top Chef, održanom u srijedu 30. travnja, u zagrebačkom METRO centru na Jankomiru pobjedu je odnio Ivan Dujmović, učenik Turističko-ugostiteljske škole u Splitu. Među brojnim mladim kulinarskim talentima iz cijele Hrvatske upravo je Ivan osvojio žiri preciznošću, okusima i prezentacijom svog jela, ali i smirenošću koju je pokazao pod pritiskom natjecanja.
Drugo mjesto osvojio je Ante Jure Marušić iz Ugostiteljsko-turističke škole u Osijeku, dok je Marko Loborec iz Srednje škole Zabok završio na trećem mjestu.
Ivan Dujmović
Pobjeda na natjecanju METRO Junior Top Chef za Ivana Dujmovića, učenika splitske Turističko-ugostiteljske škole, samo je potvrda puta koji je započeo još kao desetogodišnjak. Njegov prvi kulinarski pothvat bile su palačinke za obitelj, jednostavan, ali presudan trenutak koji je prerastao u strast. Upravo je ta strast, uz iznimnu preciznost i smirenost, osvojila žiri na natjecanju.
Svoju ozbiljnost i radnu etiku Ivan dokazuje radeći u kuhinjama svako ljeto još od prvog razreda srednje škole, gdje neumorno uči od iskusnijih kolega. Kuhanje za njega predstavlja trenutak potpunog opuštanja i čistu ljubav, a već sada ima jasnu viziju budućnosti. Sanja o otvaranju vlastitog modernog restorana, mjesta gdje bi se, kako kaže, sve pripremalo na žaru, s posebnim naglaskom na ribu.
Mateo Benussi
Učenik dubrovačke Turističke i ugostiteljske škole, Mateo Benussi, jedan je od finalista čija se kulinarska vještina temelji na nevjerojatnoj spontanosti i maštovitim kombinacijama okusa. Njegov pristup najbolje ilustrira anegdota s polufinala gdje je, za razliku od ostalih natjecatelja, bez prethodnog plana odlučio napraviti souffle od liganja, ideja koja mu je, kako kaže, "jednostavno sinula".
Ta samouvjerenost nije bez podloge, jer je ovaj skromni mladić već osvojio zlatnu medalju na europskom natjecanju u Rigi, dokazavši svoj talent u jakoj međunarodnoj konkurenciji. Unatoč natjecateljskom pritisku, Mateo svoju ljubav prema kuhanju najradije dijeli s obitelji, za koju često i s guštom kuha u slobodno vrijeme.
Petra Gizdulić
Za Petru Gizdulić, učenicu opatijske Ugostiteljske škole, ljubav prema kuhanju potekla je iz obiteljskog doma na Grobniku, gdje je odrasla okružena domaćim namirnicama. Svoju kulinarsku priču započela je vrlo rano, još u drugom razredu osnovne škole, kada je kuhanje za mlađeg brata, dok su roditelji na poslu, preraslo iz nužnosti u iskrenu strast. Prvo jelo koje je samostalno pripremila bila je primorska maneštra, recept naučen od mame i none.
Ta ista strast vodi je i danas, a najvećom nagradom smatra trenutak kada netko s užitkom proba njezino jelo, što joj vrijedi više od svake ocjene. Svoje vještine već je brusila na praksi u hotelima Ambasador i Bellevue, a trenutno stječe iskustvo u riječkom Hidden Wine Bistrou. Iako je kuhanje za nju način opuštanja i izražavanja, Petra ima jasne planove za budućnost: nakon škole želi upisati studij gastronomije, s krajnjim ciljem otvaranja vlastitog malog restorana.
Erik Belšak
Kulinarski put Erika Belšaka, finalista iz pulske Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu, započeo je anegdotom iz najranijeg djetinjstva. Njegov prvi pothvat bio je kada je kao sasvim mali dječak htio napraviti salatu od rajčice, no kako nije mogao dohvatiti radnu plohu, otac mu je narezao rajčice, a on ih je ponosno sam začinio. Iako danas, ironično, ne preferira jesti rajčicu, njegova se filozofija temelji upravo na poštovanju prema namirnici, smatrajući da kvalitetno meso ili ribu treba tek naglasiti solju i paprom.
Svoju predanost dokazuje ne samo kroz školsku praksu u pulskom restoranu Riva, već i svakodnevnim kuhanjem za cijelu obitelj. Erik naglašava kako su u profesionalnoj kuhinji ključni timski rad i dobra komunikacija, a svoju budućnost vidi u modernoj kuhinji gdje se može posvetiti naprednim tehnikama. Iako podjednako voli pripremati i meso i ribu, uz smijeh priznaje da su mu lazanje i špageti bolognese na osobnoj "crnoj listi" jela.
Marko Loborec
Marka Loboreca, učenika Srednje škole Zabok, oduvijek je privlačila ideja da rukama stvara nešto konkretno, a ujedno i kreativno, i upravo je to pronašao u kuhanju. Svoje vještine trenutno brusi na praksi u poznatom restoranu Vila Magdalena, s jasnim ciljem da prođe kroz što više različitih kuhinja i usvoji nove tehnike. Iako kod kuće, kako priznaje, ne kuha često, a omiljeno jelo mu je tjestenina, svoju kulinarsku filozofiju temelji na stvaranju savršene ravnoteže proteina, škroba, povrća i umaka na tanjuru.
Svoje umijeće i poštovanje prema tradiciji najbolje je pokazao kada je za novinare pripremio zagorsku bajaderu, jelo od svinjetine sporo kuhane punih 12 sati, dok se meso ne počne topiti u ustima. Koristeći isključivo lokalne namirnice, stvorio je priču o svom zagorskom kraju. Upravo s takvim samopouzdanjem i talentom ulazi i u finale, gdje, unatoč jakoj konkurenciji, bez oklijevanja kaže da očekuje isključivo pobjedu.
Ante Jure Marušić
Iako se danas s vještinom hvata u koštac s telećom pisanicom Wellington, put Ante Jure Marušića do finala započeo je uz dozu simpatične nesigurnosti. Učenik osječke Ugostiteljsko-turističke škole, naime, kroz smijeh priznaje kako mu je kao djetetu i kuhanje hrenovki predstavljalo izazov. Iako je u početku školovanja čak i dvojio o svom izboru, presudan trenutak za njega bila je praksa sa samo 15 godina kod chefa Matije Bogdana, gdje je prvi put osjetio čari prave profesionalne kuhinje i shvatio da je to doista njegov poziv.
Danas, Ante Jure svoju kulinarsku filozofiju gradi na temeljima francuske kuhinje, koju naziva majkom svih kuhinja, te je svjesno promijenio više od šest restorana kako bi upio što više različitih stilova i znanja. Njegova ambicija ne staje na finalu – cilj mu je steći iskustvo u restoranima s Michelinovim zvjezdicama i razvijati se u smjeru fine dininga. Ipak, uz svu želju za modernim pristupom, jednog dana volio bi sačuvati i tradicijsku domaću kuhinju, pokazujući tako zrelost i duboko poštovanje prema struci.
Sponzorirani sadržaj nastao je u suradnji s tvrtkom Metro Hrvatska.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....